apc_smt1500ic_1

Iz Schneider Electrica nam je na test stigao njihovo APC Smart-UPS 1500VA LCD with SmartConnect besprekidno napajanje. Model SMT1500IC dio je entry-level Smart-UPS obitelji proizvoda namijenjenih i poslovnoj ali i kućnoj primjeni. Riječ je o line-interactive UPS tower uređaju snage 1 kW ili 1.5 kVA, nominalnog izlaznog napona 230 V. Podržava SmartConnect tehnologiju koja omogućava udaljeni nadzor rada, s automatskim obavještavanjem, nadogradnjama firmwarea i naprednom podrškom.

SMT1500IC je tipičan tower UPS koji je dimenzija 439 x 171 x 219 milimetara (D x Š x V), te mase 24 kilograma. Prednja je maska plastična, a sve ostalo je metalno, uključujući i trostrani metalni poklopac koji je vijcima za šasiju pričvršćen s donje strane. Na desnom se boku nalazi rešetka iza koje je ventilator za hlađenje elektronike i transformatora koji se nalazi iza baterija. Ventilator se uključuje prema potrebi, potpuno je automatske regulacije rada a u radu smo izmjerili buku od oko 60 dB što je dosta čujno.

apc_smt1500ic_2

Prednja je maska plastična s APC logoom i imenom uređaja na donjem dijelu, te LCD-om, LED-icama i tipkama na vrhu. APC je kao što znamo akronim za American Power Conversion Corporation kojeg je još tamo 2007. godine kupio francuski Schneider Electric. SE je multinacionalna kompanija s oko 144.000 zaposlenih, i s godišnjim prihodima od oko 25 milijardi eura. APC su kupili 2007. godine, a od 2011. je brand poznat kao APC by Schneider Electric. Proizvode uređaje za kućnu, uredsku i poslovnu primjenu, te podatkovne centre.

apc_smt1500ic_3

Stražnja je strana UPS-a ispunjena utičnicama. Osam je IEC 320-C13 utičnica za uređaje, produžne letve i ostalo. Desni set utičnica, omeđen zeleno, spada u tzv. grupu kontroliranih utičnica. Pored njih je IEC 320-C14 za napajanje UPS-a iz gradske mreže, a iznad je Overload Protector tipka. Da bi uopće mogli pustiti u pogon UPS, potrebno je spojiti konektor baterije koji je desno pri vrhu. On tvornički dolazi odspojen radi sigurnosti i da baterije ne napajaju ostatak UPS-a. Na samom vrhu su dva RJ-45 porta (APC Smart Connect port i serijski port) i jedan USB komunikacijski port. I za kraj, pokriven metalnom pločicom je Smart Slot (za kartice s dodatnim komunikacijskim portovima).

apc_smt1500ic_5

Uz UPS u paketu dolaze i dva CD-a, jedan sa softverom za udaljeni nadzor uređaja i drugi s korisničkim uputama. Tiskane dolaze upute za brzu instalaciju, a tu je i USB kabel (Type A), signaling RS-232 kabel (RJ-45) i par kabela za IEC 320-C13 i IEC 320-C1 utičnice. Jamstvo na uređaj je tri godine (repair or replace), a na baterije dvije.

apc_smt1500ic_6 apc_smt1500ic_7

U 1500VA model su ugrađene dvije olovne baterije s kiselinom u serijsku vezu, koje daju ukupnu snagu od 1000 W ili prividnu od 1500 VA. Baterija dolazi kao jedan modul i naziva je RBC7. UPS je interactive line tipa, što znači da je esencijalno offline topologije, no ima buck-boost transformator koji kontinuirano kompenzira padove napona te gladi izboje, a bez da koristi akumuliranu energiju u baterijama, čime produžuje vijek autonomije uređaja kada jednom nestane glavnog izvora energije te naravno vijek trajanja baterije. Ulazni napon može varirati od 160 do 286 V (50/60 Hz), a izlazni je 230 V s distorzijom manjom od 5%. Proizvođač navodi kako je vrijeme punjenja 3 sata, a mi smo izmjerili kako je stvarno potrebno 3 sata da razina napunjenosti dođe od 0% do 96%, s tim da je zadnjih 4% trajalo još nekoliko sati. Vrijeme transfera je vrlo brzi i može varirati od 6 do 10 ms, što je dovoljno da sva oprema ostane uključena.

apc_smt1500ic_8 apc_smt1500ic_9

Ono što ovaj uređaj čini posebnim su njegove Smart funkcije kojima gotovo svima možemo upravljati i putem prednje kontrolne jedinice s LC ekranom. Iznad ekrana su kontrolne LED-ice – Online, On Battery, Error Detected i Replace Battery i široka Power tipka. Ispod ekrana su četiri tipke za kretanje menijima – Escape, Enter, Up i Down.

Meni je podijeljen na standardni i napredni. U standardnom je moguće vidjeti status uređaja (efikasnost, opterećenje, napunjenost baterije, temperaturu baterije, ulaz, izlaz, preostalo vrijeme na bateriji itd.), konfiguraciju (jezik, green mode, kvaliteta lokalne mreže, alarm, reset, firmware i kontrola za SmartConnect), Test & Diag meni (UPS Self Test, Alarms Test i Calibration test) i About (model, part nr., serial nr., datum proizvodnje, MAC adresu, IP adresu itd.). Ako tako želimo, meni možemo postaviti i u napredni mod rada i onda s njega očitavati još više informacija.

apc_smt1500ic_10 apc_smt1500ic_11

PowerChute Business Edition v9.5 je APC-ova aplikacija za Windowse (ima i za Linux) koja ima nekoliko instanci – agent, server i konzolu. Na početku je instalacije odmah potrebno unijeti način obavještavanja koje može biti putem maila ili pagera!?. Aplikacija nudi osnovni pregled rada UPS-a i podešenja.

apc_smt1500ic_12 apc_smt1500ic_13

Do konzole za upravljanje i nadzor se može i preko web preglednika, a tada na izbor imamo statuse, upravljanje isključivanjem uređaja, menadžment energije i logiranje. Statusi kao što vidimo prikazuju opterećenje u postotcima, preostalo vrijeme autonomije na bateriji, internu temperaturu, opterećenje u wattima i amperima, ulazni i izlazni napon, frekvenciju te stanje napunjenosti i napon baterije. Sučelje je brzo i pregledno.

Osnovna konfiguracija UPS-a podrazumijeva mogućnost podešavanja jačine transfera između  high (253 do 265 Vac) i low (195 do 207 Vac), osjetljivosti na promjene u mreži (normal, reduced i low), postavljanja automatskog self-testa, uključivanja ili isključivanja Green Moda rada (štednja energije je veća u Green modu), mogućnost isključivanja udaljenog spajanja, itd. Glavna i tzv. kontrolirana grupa utičnica se mogu podesiti neovisno jedna o drugoj, za isključivanje, uključivanje i reboot spojene opreme.

apc_smt1500ic_14

UPS smo testirali opteretivši ga računalom koje je pod konstantnim opterećenjem trošilo oko 465 W. Isključivši kabel gradske mreže ostavili smo ga da radi samo na bateriji pri čemu smo izmjerili vrijeme autonomije od 34 minute do 0% napunjenosti baterije. Prestankom rada i opterećenja, napunjenost je baterije skočila na 27%, pa smo utvrdili kako je taj mjerač podešen da dinamički u ovisnosti o opterećenju pokazuje preostalu napunjenost. Naravno, čim bi uključili bilo kakav potrošač UPS bi se isključio. Nakon toga smo bateriju uspjeli napuniti do 96% za malo više od tri sata, dok joj je do 100% bilo potrebno još 4 sata. Test smo ponovili više puta i uvijek dobili isti rezultat.

S cijenom od oko 4.500 kuna ovaj UPS je među najskupljim 1500VA modelima na tržištu, no svakako je i najbolji. Napredne mogućnosti ga čine idealnim za poslovnu upotrebu, s automatskim obavijestima, nadogradnjama firmwarea i naprednom podrškom. Tu su i napredni dijagnostički self testovi, obavijest o dotrajalosti baterije, Green Mod rada, itd. Instalacija i puštanje u rad su vrlo jednostavni. LCD sučelje je jednostavno za korištenje i nudi pregršt opcija za podešavanje i sve je moguće odraditi i bez instalacije softvera. Straga ima čak osam IEC 320-C13 utičnica, a tu je i SmartSlot za dodatne komunikacijske kartice. Sve u svemu, odličan UPS za poslovnu primjenu, zaštitu servera, mrežne, komunikacijske i ostale opreme.