arctic_tp-3_1

Iz Arctica nam na brzi test stižu dva pakiranja njihovih TP-3 termalnih podložaka koje su predstavili krajem prošle godine. Dolaze u različitim debljinama i dimenzijama, a služe za zamjenu postojećih ili dotrajalih podložaka na vašim računalima, prijenosnicima, konzolama itd. Osnova im je meki silikon, imaju veliku provodljivost topline i lako se formiraju.

arctic_tp-3_2

Nama su na test poslali termalne podloške TP-3 dimenzija 100 x 100 x 1,5 i 200 x 100 x 1 milimetara. U ponudi još imaju i debljinu od 0,5 milimetara koja dolazi u svim dimenzijama uključujući i 120 x 20 milimetara. Naravno i ostale debljine su dostupne u svim dimenzijama, dok je pakiranje moguće s jednom, dva ili četiri podloške. Da, zvuči komplicirano, i jest, ali evo kako to izgleda u praksi.

arctic_tp-3_3

Širokom je ponudom Arctic obuhvatio ciljanu publiku koja traži kvalitetnije zamjenske termalne podloške za svoja računala, grafičke kartice, laptope, konzole itd. Svi koji su ikada pokušali otvoriti svoj hardver znaju da se termalne podloške koriste u svemu, ali isto tako da su podložne degradaciji performansi, trganju itd. TP-3 podloške su bazirane na silikonu i specijalnom punjenju koje nudi visoku toplinsku provodljivost, tj. niski termalni otpor, te djeluje kao električni izolator, ne lijepi se te su općenito jednostavne za upotrebu.

arctic_tp-3_4

U pakiranjima koje smo mi dobili na test dolaze po dvije 200 x 100 milimetara podloške debljine jedan milimetar, te jedna 100 x 100 milimetara debljine 1,5 milimetar. S donje su strane zaštićene debljim neprozirnim najlonom, a s gornje strane tanjim prozirnim. Nisu narezane i potrebno ih je krojiti po mjeri što nije problem za skalpel. Podloške su vrlo mekane (55 Shore OO) i time pogodne za različite primjene, visine čipova i tolerancije te se lagano stisnu kako bi dobro popunile prostor i sve neravnine na površini.

arctic_tp-3_5

Podloške se lako kroje po mjerama koje nam trebaju, a imaju kontinuirane performanse u rasponu od -40 do 150°C. Termalni otpor podloške TP-3 je 0.154 °C/W što je znatno smanjenje u odnosu na TP-2 koja je imala 0,279 °C/W. Specifična težina im je 3,4 grama po kvadratnom centimetru, dielektrična konstanta (pri 1 MHz) je 5,19, a volumenski otpor je 2.69 X 1012 Ω-cm uz vrijednost zapaljivosti od UL 94 V-0.

arctic_tp-3_6

Mi smo iskoristili deblju 1,5-milimetarsku podlošku za M.2 SSD hladnjak na kojem nam se raspala originalna podloška. Naime, kako često mijenjamo SSD-e za različite potrebe kod testiranja, tako nam se sada ove nove mekše podlopke i lakše trgaju jer se lijepe za SSD-e. Ove nisu puno drugačije po pitanju mekoće, manje se lijepe, ali su također podložne trganju. Ipak, ono što smo primijetili je da su definitivno bolje, a i temperatura je pala za oko 1°C na maksimumu kod Corsairovog MP600 2 TB SSD-a.

Ostale podloške ćemo koristiti upravo u ovakve svrhe, a isprobat ćemo ih i na nekim drugim komponentama tijekom vremena, pa su zapravo vrlo dobrodošle u našem labu.

Cijena TP-3 u pakiranju od 100 x 100 x 1,5 milimetara i za jedan komad je 15 €, a 200 x 100 x 1 milimetar za dva komada je 26 €. Iznosi nisu mali, no podloške su kvalitetne i isplati se izdvojiti za poboljšanje hlađenja vaših komponenata. Kao što smo u početku naglasili, možete ih koristiti računala, grafičke kartice, laptope, konzole i zapravo svugdje gdje postoji nekakva izmjena topline između hladnjaka i grijaćeg tijela.