asrock_x299_i9_1 asrock_x299_i9_2

Punog imena Fatal1ty X299 Professional Gaming i9, ova je ploča jedna od sedam aktualnih X299 verzija koje ASRock ima u ponudi. Smješta se i u sam vrh ponude, a iznad nje je još samo X299 Professional Gaming i9 XE ploča. XE je samo za oko 40-tak € skuplja i naravno nešto je opremljenija. Ipak, i ovoj testnoj ploči baš ništa ne fali, dapače, krcata je opremom. Dolazi pakirana u klasičnu vertikalnu kutiju s ručkom na vrhu za lakše prenošenje, a unutar nje je odlično zaštićena od vanjskih utjecaja. Na stražnjoj je strani opisana većina opreme koju ploča donosi i vjerujemo kako će potencijalni kupci ostati impresionirani dobrim marketingom.

asrock_x299_i9_3

Bundle nije naročito bogat kao kod nekih konkurenata, a sastoji se od knjižica s uputstvima za instalaciju, CD-a sa softverom, četiri SATA kabela, jedan 2-way SLI HB mostić, jedan 3-way SLI 1S1S mostić, dvije antene za 2.4/5 GHz WiFi i tri vijka za M.2 sockete. U ovom cjenovnom rangu je to moglo i malo bolje i bogatije biti.

asrock_x299_i9_4

Ploča je klasičnog ATX standarda, a gotovo svaki je njen kvadratni milimetar ispunjen. PCB je mat crni, prošaran sa sivim elementima koji su najizraženiji na M.2 socketima. Hladnjaka su dva, jedan je na 13-faznoj napojnoj jedinici (Dr.Mos Power Stage-ovi, 12K solid kondenzatori i Alloy prigušnice), a drugi na X299 čipsetu. Hladnjaci dobro odrađuju svoj posao u normalnim radnim uvjetima, jače se zagrijavaju što je i normalno na svim X299 pločama, a prisilno se hlađenje preporučuje kod overclockinga. Ploča prima četverokanalni DDR4 RAM, a kao i uvijek, popunjavaju se najprije vanjski utori.

asrock_x299_i9_5

Za dobar se zvuk brine integrirano rješenje sa Realtekovim ALC1220 CODEC-om, kojem društvo radi jedno diferencijalno pojačalo (120 dB SNR DAC), Ti NE5532 pojačalo za slušalice i Nichiconovi audio kondenzatori. Sa softverske strane je tu Creative Sound Blaster Cinema 3. I mrežni je dio vrlo zanimljiv, a uključuje Aquantia AQC107 10-gigabitni LAN, s dodatkom Intelovih I219V i I211AT Gigabit LAN rješenja, a Dual LAN teaming je moguć. AQC107 čip ima i svoj zaseban hladnjak, a i unatoč tome se dosta zagrijava tijekom rada.

Ploča prima do četiri grafičke kartice u oklopljene PCIe 3.0 x16 slotove, a u ovisnosti o procesoru one mogu raditi u maksimalnom x8/x8/x16/x8 (44 lane CPU). Uz njih tu je još jedan PCIe 2.0 x1 slot. Između PCIe x16 slotova su svoje mjesto našla i tri M.2 socketa čija maksimalna propusnost iznosi 32 Gbps. Ploča ima i LED dijagnostiku, Start i Reset tipke, dovoljan broj USB internih konektora, čak deset SATA utora (osam na čipsetu koji dijele resurse sa M.2 i dva koje omogućuje ASM1061 kontroler), te dovoljan broj 4-pinskih koenktora za ventilatore.

asrock_x299_i9_6

Za brzu se USB 3.1 Gen 2 povezivost brinu dva utora na stražnjem I/O panelu – jedan Type-A i drugi Type-C. Tu se nalazi i WiFi 802.11ac mreža s dva priključka za antene, te Bluetooth podrškom, a vidimo i rekordan broj LAN portova – 3. Tik do WiFi kartice se nalazi i BIOS Flashback tipka te malena Clear CMOS tipkica.

asrock_x299_i9_7

Ploča ima i RGB LED osvjetljenje koje je ograničeno na PCH hladnjak, a proširiti se može dodatno LED trakama. UEFI sučelje je tipično za ASRock, mrvicu sporije no intuitivno te prepuno opcija. Sa softverske strane je također sve popraćeno klasičnim ASRockovim paketom aplikacija koje uključuju Live Update i APP Shop.