Brzi test – ASRock X299 Gaming i9, ASUS TUF X299 Mark I & STRIX X299-E Gaming

Datum objave 26.10.2017 - Krešimir Matanović

ASRock Fatal1ty X299 Gaming i9

asrock_x299_i9_1 asrock_x299_i9_2

Punog imena Fatal1ty X299 Professional Gaming i9, ova je ploča jedna od sedam aktualnih X299 verzija koje ASRock ima u ponudi. Smješta se i u sam vrh ponude, a iznad nje je još samo X299 Professional Gaming i9 XE ploča. XE je samo za oko 40-tak € skuplja i naravno nešto je opremljenija. Ipak, i ovoj testnoj ploči baš ništa ne fali, dapače, krcata je opremom. Dolazi pakirana u klasičnu vertikalnu kutiju s ručkom na vrhu za lakše prenošenje, a unutar nje je odlično zaštićena od vanjskih utjecaja. Na stražnjoj je strani opisana većina opreme koju ploča donosi i vjerujemo kako će potencijalni kupci ostati impresionirani dobrim marketingom.

asrock_x299_i9_3

Bundle nije naročito bogat kao kod nekih konkurenata, a sastoji se od knjižica s uputstvima za instalaciju, CD-a sa softverom, četiri SATA kabela, jedan 2-way SLI HB mostić, jedan 3-way SLI 1S1S mostić, dvije antene za 2.4/5 GHz WiFi i tri vijka za M.2 sockete. U ovom cjenovnom rangu je to moglo i malo bolje i bogatije biti.

asrock_x299_i9_4

Ploča je klasičnog ATX standarda, a gotovo svaki je njen kvadratni milimetar ispunjen. PCB je mat crni, prošaran sa sivim elementima koji su najizraženiji na M.2 socketima. Hladnjaka su dva, jedan je na 13-faznoj napojnoj jedinici (Dr.Mos Power Stage-ovi, 12K solid kondenzatori i Alloy prigušnice), a drugi na X299 čipsetu. Hladnjaci dobro odrađuju svoj posao u normalnim radnim uvjetima, jače se zagrijavaju što je i normalno na svim X299 pločama, a prisilno se hlađenje preporučuje kod overclockinga. Ploča prima četverokanalni DDR4 RAM, a kao i uvijek, popunjavaju se najprije vanjski utori.

asrock_x299_i9_5

Za dobar se zvuk brine integrirano rješenje sa Realtekovim ALC1220 CODEC-om, kojem društvo radi jedno diferencijalno pojačalo (120 dB SNR DAC), Ti NE5532 pojačalo za slušalice i Nichiconovi audio kondenzatori. Sa softverske strane je tu Creative Sound Blaster Cinema 3. I mrežni je dio vrlo zanimljiv, a uključuje Aquantia AQC107 10-gigabitni LAN, s dodatkom Intelovih I219V i I211AT Gigabit LAN rješenja, a Dual LAN teaming je moguć. AQC107 čip ima i svoj zaseban hladnjak, a i unatoč tome se dosta zagrijava tijekom rada. Ploča prima do četiri grafičke kartice u oklopljene PCIe 3.0 x16 slotove, a u ovisnosti o procesoru one mogu raditi u maksimalnom x8/x8/x16/x8 (44 lane CPU). Uz njih tu je još jedan PCIe 2.0 x1 slot. Između PCIe x16 slotova su svoje mjesto našla i tri M.2 socketa čija maksimalna propusnost iznosi 32 Gbps. Ploča ima i LED dijagnostiku, Start i Reset tipke, dovoljan broj USB internih konektora, čak deset SATA utora (osam na čipsetu koji dijele resurse sa M.2 i dva koje omogućuje ASM1061 kontroler), te dovoljan broj 4-pinskih koenktora za ventilatore.

asrock_x299_i9_6

Za brzu se USB 3.1 Gen 2 povezivost brinu dva utora na stražnjem I/O panelu - jedan Type-A i drugi Type-C. Tu se nalazi i WiFi 802.11ac mreža s dva priključka za antene, te Bluetooth podrškom, a vidimo i rekordan broj LAN portova - 3. Tik do WiFi kartice se nalazi i BIOS Flashback tipka te malena Clear CMOS tipkica.

asrock_x299_i9_7

Ploča ima i RGB LED osvjetljenje koje je ograničeno na PCH hladnjak, a proširiti se može dodatno LED trakama. UEFI sučelje je tipično za ASRock, mrvicu sporije no intuitivno te prepuno opcija. Sa softverske strane je također sve popraćeno klasičnim ASRockovim paketom aplikacija koje uključuju Live Update i APP Shop.

ASUS TUF X299 Mark I

asus_x299_tuf1_1 asus_x299_tuf1_2

Asus nastavlja tradiciju proizvodnje The Ultimate Force (TUF) ploča, koje smo nekad poznavali kao Sabertooth modele. I dalje postoje Mark I i Mark II verzije, pri čemu je i više oklopljena, više opremljena te naravno skuplja. Zajedničko im je jamstvo od pet godina, koje je veliki mamac za kupce.

asus_x299_tuf1_3 asus_x299_tuf1_4

Uz Mark I kao i obično, dolazi mnoštvo opreme koja uključuje debele korisničke upute, ASUS Q-Shield, jedan set vertikalnog M.2 nosača, četiri SATA 6Gbps kabela, jedan 2-way/3-way SLI mostić, paket M.2 vijaka, DVD sa aplikacijama i upravljačkim programima, 2-Way-M SLI mostić, Q-konektor, TUF certifikat, TUF 5-godišnje jamstvo, TUF Inside naljepnica, TUF Stay Cool naljepnica, i jedan TUF dongle. Zasebno su tu i tri poklopca za PCIe x16 slotove, jedan poklopac za PCIe x4 slot i jedan TUF VGA nosač.

asus_x299_tuf1_5

Ploča zbog oklopa djeluje vrlo masivno, a PCB je standardnih ATX dimenzija. PCB je mat crni, a plastični je oklop (Thermal Armor) u sivim tonovima. Ploča je specifična po tome što ima ventilator na X299 čipsetu koji služi i za hlađenje svega što se nalazi pod oklopom što uključuje i M.2 SSD. Layout ploče je dobar, sve je logično raspoređeno i prilagođeno za integraciju s oklopom koji se prostire gotovo po cijeloj ploči, pa tako prekriva i aluminijski hladnjak 8+2 fazne VRM jedinice (TUF certificirane komponente). Ovo možda i nije toliko s(p)retno rješenje, jer se VRM jedinice na X299 pločama jako zagrijavaju pa tako i na ovoj. Pokrov otežava izbacivanje topline u okolinu, ali i djelomično blokira zračnu struju koja je nužna priliko overclockinga. Napojna je jedinica adekvatno dizajnirana i za overclocking na zraku ili vodi.

asus_x299_tuf1_6

Oklop je prisutan i s donje strane, a ovdje je metalan i služi kako za efikasniju odvodnju topline, tako i za učvršćivanje cijele konstrukcije (TUF Fortifier). Ploča je i dobro opremljena pa se za audio performanse brine Realtekov ALC1220A CODEC, a pridruženi su mu i zasebno pojačalo za slušalice i audio kondenzatori. Sa softverske strane je tu DTS Connect i HeadphoneX. LAN sučelje je dvostruko - Intel I219V i Intel I211, s podrškom Turbo LAN aplikacije.

asus_x299_tuf1_7

U oklopu se nalaze tri PCIe 3.0 oklopljena utora koji podržavaju 3-way CFX i SLI polja grafičkih kartica, a maksimum daju s procesorima koji imaju 44 PCIe stazice - x16/x16/x8. Između njih su i dva PCIe 3.0 x4 utora za prateće kartice. Dva su M.2 socketa - jedan na dnu na koji se instalira vertikalni nosač (22110, SATA i PCIe 3.0 x4 mod) i drugi koji se nalazi pod oklopom, a koji podržava 2280 uređaje u PCIe 3.0 x4 modu. Poklopac je aluminijski s termalnom gumom za prijenos topline i bolje hlađenje, a SSD se hladi i zračnom strujom koji stvara ne previše bučan ventilator. SATA portova je 8 i svi su horizontalne orijentacije.

asus_x299_tuf1_8

Stražnji I/O panel je opremljen s dovoljnom količinom USB 2.0/3.0 utora, a tu su i USB 3.1 Type C i Type A utori. Ploča ima i RGB LED osvjetljenje na The Ultimate Force logou ispod socketa, a podržava i LED trake te sinkronizaciju s ostalim komponentama putem AURA softvera.

asus_x299_tuf1_9

Ploča je opremljena i nizom temperaturnih senzora i kontrolnih jedinica. Svime upravlja TUF ICe kontroler, a nadzor vršimo Thermal Radar 3 aplikacijom. Softver omogućuje tzv. termalni tuning, tj. daje kontrolu nad TPU-om (TurboV Procesing Unit), kontrolu nad ventilatorima, kontrolu nad EPU-om (Energy Procesing Unit), grafičkim karticama (GTX7xx serija i novije), a nudi i mogućnost snimanja logova u koje zapisuje podatke o naponima, temperaturama i brzinama ventilatora. Tu je i TUF Detective 2 aplikacija koja s pločom komunicira preko Bluetootha, a korisniku omogućuje praćenje informacija, detekciju i dijagnozu grešaka (uz ploču dolazi i Bluetooth dongle). UEFI sučelje je klasično Asusovo, brzo i intuitivno i s mnoštvom opcija za tweaking.

ASUS STRIX X299-E Gaming

asus_x299e_1 asus_x299e_2

Treća ploča u današnjoj usporedbi je Strix X299-E Gaming, a već smo ju imali prilike sresti u MSGW mašini koju smo nedavno testirali. Kao što smo tada utvrdili, E Gaming donosi kompromis mogućnosti, opreme i cijene. Nije jeftina i s cijenom je vrlo bliska TUF X299 Mark I ploči, a namijenjena je gamerima, te donosi WiFi AC karticu koju TUF-ica nema. Osim nje, Asus u ponudi ima i X299-XE ploču koja je znatno skuplja, a u osnovi vrlo slična. Iznad je samo moćna Rampage VI Apex.

asus_x299e_3

Bundle je vrlo bogat, a razlika između XE i E modela je što uz XE dolazi dodatni ventilator za VRM i ROG LED traka dužine 30 centimetara. U E dolazi Q-Shield, debela knjižica s uputstvima, kit za vertikalnu montažu M.2 SSD-a, četiri SATA kabela, paketić s M.2 vijkom, DVD sa softverom, 2T2R Wi-Fi okretna antena (802.11ac), 2-way SLI HB mostić, Q-konektor, 10-u-1 ROG naljepnice za označavanje kabela, M.2 kit za instalaciju (dugi vijak i odstojnik), paket s kabelom s termalnim senzorom, paket s plastičnim vezicama, ROG vješalica za kvaku, produžni kabel za LED trake (80 cm), produžni kabel za Addressable LED i jedan paketić s dijelovima za montažu 3D ispisanih elemenata.

asus_x299e_4

I ova je ploča standardnih ATX dimenzija, PCB je mat crni sa sivim elementima, a svu su konektori i utori crni. Točno ispod socketa se nalazi osvijetljeni element s ROG logoom i to je jedini dio ploče koji svijetli. Layout ploče je dobar, sve je logično raspoređeno, a uz PCH hladnjak je integriran i hladnjak za M.2 SSD. Hladnjak na VRM jedinici je dobro dimenzioniran, ali se kao i na svim X299 pločama sve skupa dosta grije pa je nekakva zračna struja preko cijele ploče poželjna. No, to ne sprječava ploču da bude dobar overclocker s robusnim VRM-om i 5-way optimizacijama.

asus_x299e_5

Ploča se diči s kvalitetnom audio jedinicom u čijem je srcu SupremeFX S1220A 8-kanalni CODEC (120 dB SNR playback, 113 dB SNR record), a pomažu mu Nichiconovi audio kondenzatori, odvojeni PCB slojevi za lijevi i desni kanal, te općenito odvojenost od ostatka PCB-a. Sa softverske su strane tu Sonic Radar III i Sonic Studio III. Gigabit LAN sučelje je Intelovo (I219V) s GameFirst IV softverom. Ploča ima dva M.2 socketa - 2280 (SATA i PCIe x4) i 22110 (PCIe x4), a prvi je i pokriven aluminijskim hladnjakom. SATA portova je osam uz standardnu RAID i Optane podršku. Ploča podržava 3-way CFX/SLI polja grafičkih kartica, a u kojem će modu raditi PCIe 3.0 portovi ovisi o mogućnostima procesora. Uz tri PCIe 3.0 x16, tu su i dva PCIe 3.0 x4 i jedan PCIe 3.0 x1.

asus_x299e_6

Ploča dolazi opremljena s Wi-Fi 802.11ac bežičnom mrežom i Bluetoothom 4.2, a sve se skupa nalazi na stražnjem I/O panelu. USB portova je i na stražnjem I/O panelu i na ploči mnoštvo, a izdvajamo dva USB 3.1 Gen 2 - Type C i Type A. Softverska podrška uključuje AI Suite 3, Ai Charger, a UEFI je standardno odličan s dobrom podrškom za overclocking.

Test sistem, način testiranja i overclocking

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Matična ploča ASRock X299 Gaming i9, ASUS TUF X299 Mark I & STRIX X299-E Gaming
Procesor Intel i7-7800X (zahvala UZIShopu)
Memorija G.Skill Trident Z RGB 4x 8GB 3.600 MHz CL16 F4-3600C16Q-32GTZR
Grafičke kartice XFX Radeon RX580
Zvučna kartica On Board
Napajanje Superflower Leadex Platinum 1200W
SSD Patriot Hellfire M.2 SSD 240 GB
Monitor Dell UltraSharp U2713HM
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 10
DirectX verzija 12
AIDA64 Engeneer 5.90.4200
PCMark 8 (Conventional) & 10
3DMark TimeSpy
Cinebench v.15
wPrime 2.0 1024M

Način testiranja

asrock_x299_i9_8

Ploče smo testirali uz pomoć i7-7800X procesora, Arcticovog Liquid Freezera 240, G.Skillove F4-3600C16Q-32GTZR memorije, XFX Radeon RX580 kartice itd. Usporedili smo ju sa svim do sada testiranim X299 pločama. Izvrtjeli smo uobičajene benchmarke, testirali propusnost memorije, općenite performanse s 3DMarkovima, kao i par grafičkih testova.

asus_x299_tuf1_10

Sve tri su ploče radile vrlo stabilno i nikakvih problema u radu nije bilo. Poznato je kako se VRM jedinice dosta zagrijavaju na svim X299 pločama pa je takav slučaj bio i s ovima. Stoga je pri gradnji HEDT računala, više no ikada, potrebno voditi brigu o protoku zraka, dobrom menadžmentu kabela i općenito o dobrim termalnim sposobnostima kućišta. Pogotovo kada se ide na 10+ jezgri. Overclocking

asus_x299e_7

Sve smo tri ploče overclockirali na klasičan način u UEFI-u. Procesoru smo postavili fiksni napon od 1.2 V i uz još par tweakova množitelj podigli na 4.7 GHz gdje su sve tri završile višesatni test stabilnosti. VRM hladnjaci se jasno još jače zagrijavaju prilikom overclockinga i dobro je hlađenje nužno, pogotovo kada imamo vodeni blok na procesoru.

Rezultati testova

Futuremark [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 8" htitle="Score"  labels="ASUS PRIME X299-A,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASRock X299 Gaming i9,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming,ASUS TUF X299 Mark I" values="4702,4700,4692,4676,4664,4650,4505" colors="blue,blue,brown,blue,blue,red,orange" height="500" min="0"] [ichart headers="ID,Score" title="PCMark 10" htitle="Score"  labels="ASUS TUF X299 Mark I,ASUS PRIME X299-A,ASRock X299 Gaming i9,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3" values="6073,6042,5995,5991,5979,5966,5959" colors="orange,blue,brown,blue,blue,red,blue" height="500" min="0"] PCMark-ovi mjere općenite performanse sistema. I dok se osmica bazira na workloadovima na Windows 7 i 8 sistemima, desetka je prešla na modernije no i istovremeno open source programe, pa su tako i Adobe testovi nestali baš kao i Microsoftovi. Zanimljivo kako je Mark I ploča u starom testu zadnja, a u novom prva. Kod ostalih ploča su odstupanja ipak nešto manja. CPU testovi [ichart headers="ID,Score" title="Cinebench 15" htitle="Score (cb)"  labels="ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASRock X299 Gaming i9,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,AASUS TUF X299 Mark I,ASUS Rampage VI Apex,ASUS PRIME X299-A,ASUS STRIX X299-E Gaming" values="1305,1302,1301,1281,1273,1264,1257" colors="blue,brown,blue,orange,blue,blue,red" height="500" min="0"] [ichart headers="ID,MIPS" title="wPrime 1024M" htitle="seconds (less is better)"  labels="ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASRock X299 Gaming i9,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASUS PRIME X299-A,ASUS TUF X299 Mark I,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming" values="125.569,125.599,125.607,126.153,127.969,128.04,128.11" colors="blue,brown,blue,blue,orange,blue,red" height="500" min="0"] ASRock ploča ima nešto malo bolje performanse od obje Asusice, no razlike nisu velike. Memorijska propusnost [ichart headers="ID,Read (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Read" htitle="Read (MB/s)"  labels="ASUS TUF X299 Mark I,ASUS PRIME X299-A,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASRock X299 Gaming i9" values="70829,69627,68828,67408,64221,63172,62300" colors="orange,blue,blue,red,blue,blue,brown" height="500" min="0"] [ichart headers="ID,Write (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Write" htitle="Write (MB/s)"  labels="ASUS Rampage VI Apex,ASUS TUF X299 Mark I,ASUS STRIX X299-E Gaming,ASUS PRIME X299-A,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASRock X299 Gaming i9,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6" values="81370,81293,79943,79719,75540,71038,60663" colors="blue,orange,red,blue,blue,brown,blue" height="500" min="0"] [ichart headers="ID,Copy (MB/s)" title="AIDA64 - RAM Copy" htitle="Copy (MB/s)"  labels="ASUS PRIME X299-A,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming,ASUS TUF X299 Mark I,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASRock X299 Gaming i9,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6" values="67462,64024,63154,62853,62710,59807,55025" colors="blue,blue,red,orange,blue,brown,blue" height="500" min="0"] [ichart headers="ID, ns" title="AIDA64 RAM Latency" htitle="Latency (ns, manje je bolje)" labels="ASUS PRIME X299-A,Gigabyte X299 Aorus Gaming 3,ASUS Rampage VI Apex,ASUS STRIX X299-E Gaming,ASRock Fatal1ty X299 Gaming K6,ASUS TUF X299 Mark I,ASRock X299 Gaming i9" values="64.5,67.8,68.7,72.9,76.1,76.6,80.4" colors="blue,blue,blue,blue,red,orange,brown" height="500" min="0"] Obje testirane ASRockove ploče imaju nešto slabije memorijske performanse, a generalno najbolja je PRIME X299-A s niskom latencijom i konstantno visokom propusnošću.

Zaključak

asrock_x299_i9_7

Završavamo kako smo i počeli, najprije s ASRockovom pločom. Fatal1ty X299 Gaming i9 je njihova druga najskuplja X299 ploča i kod nas košta oko 3.700 kuna. Nemali iznos, no za njega se dobiva puna oprema, s čak tri LAN kontrolera, među kojima je i onaj 10-gigabitni. Tu je i dobra audio jedinica, Wi-Fi AC, tri M.2 socketa (doduše ni jedan nije hlađen), zatim USB 3.1 Gen 2. portovi, moćna napojna jedinica i solidno hlađenje. S UEFI sučeljem, softverom i bundleom malo kaskaju za konkurencijom, no iz generacije u generaciju su im sve bliži. Kvaliteta izrade je vrlo dobra i tu nema odstupanja u odnosu na konkurenciju.

asus_x299_tuf1_9

TUF X299 Mark I će sa svojim 5-godišnjim jamstvom privući veliki broj kupaca, a ni cijena od oko 2.600 kuna nije pretjerana. Hvalimo ventilator na PCH-u koji hladi i M.2 SSD, a pri tom nije jako bučan, a fali nam WiFi. Ploča je čvrsta, moćna i sa svom ostalom opremom koja vam može zatrebati u HEDT segmentu. Softverska podrška je odlična, baš kao i UEFI sučelje. Mark I ima našu veliku preporuku, a ni jeftinija Mark II ne zaostaje previše.

asus_x299e_4

STRIX X299-E će ponajprije birati gameri koji će za oko 2.800 kuna dobiti odlično napravljenu i dobro zaokruženu ploču. Dolazi s hladnjakom za M.2 SSD, s WiFi 802.11ac karticom i svom ostalom opremom koja je potrebna. OC potencijal je dobar, kao i na ostalim pločama, no prijeko je potrebna zračna struja za hlađenje uzavrelog hladnjaka VRM-a. Čak i sa šest jezgrenim procesorom, a iskustva imamo i s desetjezgrenim pa znamo kako je hlađenje ključno. Softverska je podrška odlična, bundle zadovoljavajuće bogat, a UEFI standardno na visokoj razini. Koju god od ove tri ploče odabrali, svakako nećete promašiti. Naš izbor među ove tri je TUF X299 Mark I zbog jamstva, aktivnog hlađenja, brojnih senzora i moćnog softvera.