asrock_x570_taichi_1 asrock_x570_taichi_2

Na brzi nam je test u lab stigla ASRockova X570 Taichi ploča koja je gotovo pa sestra blizanka X570 Phantom Gaming X ploče. Razlikuju se po bojama, u dizajnu hladnjaka, te činjenici da Taichi nema 2.5 Gigabitni LAN. Sve ostalo po pitanju opreme i mogućnosti je identično pa nećemo previše duljiti s testom. Na nju smo opet stavili testnog Ryzena 9 3900X i vidjeli što i kako može, kakve su joj performanse, te kako se overclockira.

Ploča dolazi u istoj kutiji kao i X570 Phantom Gaming X s ručkom na vrhu, a samo je vanjski dizajn drugačiji. Na identičan je način pakirana unutra, a i bundle je potpuno isti a uključuje upute za instalaciju, knjižice s uputama za instalaciju softvera, praktični odvijač s dvije glave, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, vijke za M.2, četiri SATA kabela, 2-way SLI mostić, postolje za antenu i antenu za WiFi (2×2).

asrock_x570_taichi_4 asrock_x570_taichi_5

Tajčica je uvijek primamljivog izgleda s dobrom kombinacijom boja i elementima poput zupčanika koji su integrirani u hladnjak čipseta. Zupčanici su aluminijski, lijepo i precizno su izrađeni i odlično se uklapaju u ostatak hladnjaka. Slike zupčanika se još nalaze i na velikom hladnjaku M.2 uređaja, te na plastičnom pokrovu stražnjih I/O portova. Layout je identičan kao i kod Phantom Gaming X ploče što znači da je sve pravilno raspoređeno i ništa ničemu neće smetati. Jedino bi se u slučaju korištenja najnižeg PCIe x16 slota moglo dogoditi da kartica pokrije LED dijagnostiku te Power, Reset i CLR CMOS tipke. Svi su headeri i utori smješteni uz rub ploče, kao i konektori za ventilatore kojih ukupno ima šest što je za ovakvu ploču dovoljno (jedan je prilagođen za vodenu pumpu).

asrock_x570_taichi_6 asrock_x570_taichi_7

Hladnjak na VRM jedinici je malo drugačijeg dizajna od onoga na Gaming X ploči, no jednako je koncipiran. Dva su velika aluminijska bloka spojena jednom toplovodnom cijevi, a termalne su podloške postavljene kako na integrirane MOSFET-e tako i na prigušnice. Oko socketa je dovoljno mjesta za sve tipove hladnjaka, a jedino će veći poput Noctue D15 imati problema s vanjskim ventilatorom koji će stršati ili zbog VRM hladnjaka i plastike na jednoj, ili zbog RAM modula na drugoj strani. Ryzeni treće generacije na ovoj ploči podržavaju dvokanalnu memoriju brzine 4666+ MHz prilikom overclockinga, a maksimalni kapacitet je 128 GB. Uz rub ploče je smješten napojni sklop za memorijske module, 24-pinski ATX konektor, vertikalni USB 2.0 interni header, tri 4-pinska konektora za ventilatore, a malo niže je smješten jedan interni USB 3.0 utor.

asrock_x570_taichi_8

VRM jedinica je identična onoj na Gaming X ploči. 6 + 1 fazne je konfiguracije, a uz korištenje doublera to se množi na 12 + 2. Korišteni su Vishayevi 50-amperski SiC634 power stageovi (high-side i low-side MOSFET-i, te Schottky dioda). VRM kontroler je Renesasov ISL69147 koji je  tzv. digital dual output 7-phase PWM kontroler i koji podliježe AMD SVI2 specifikacijama. Prigušnice su standardne, a kondenzatori su Nichiconovi s 12K specifikacijom. Ova je napojna jedinica sasvim adekvatna i za overlcoking 16-jezgrenog Ryzena 9 3950X kao što smo vidjeli u testu toga procesora.

asrock_x570_taichi_9 asrock_x570_taichi_10

Audio jedinica je napravljena oko Realtekovog ALC1220 CODEC-a (7.1 kanalni audio), kojem su pridruženi NE5532 pojačalo za slušalice (front panel, 600 ohma), te Nichiconovi Gold Series kondenzatori. Mrežna povezivost na ovoj ploči je uskraćena za 2.5 Gigabitni kontroler kao što je to slučaj na Gaming X, a zadržan je Intelov I211AT kontroler. Na desnoj se strani pri dnu nalaze Power i Reset tipke uz LED dijagnostiku. Ventilator na čipsetu na ovoj ploči standardno radi u tišem modu i nije bučan. SATA portova je osam, svi su horizontalni, a podržavaju RAID 0, 1 i 10 polja diskova).

asrock_x570_taichi_11 asrock_x570_taichi_12

Na ploči se nalaze tri su PCIe 4.0 x16 slota s tim da prvi samo radi s x16 propusnošću, a ako su popunjena prva dva propusnost se dijeli na dva x8. Treći je propusnosti x4. Podržani su 3-way CrossFireX i 2-way SLI. Uz veće, tu su i dva manja PCIe 4.0 x1 slota. Veliki aluminijski hladnjak skriva tri M.2 slota od kojih sva tri podržavaju Gen4 x4 propusnost (64 Gbps), s tim da je u gornjeg moguće ugraditi i SATA 3 modul. Gornja dva podržavaju uređaje dužine do 80, a donji do 110 milimetara.

S donje se strane ploče nalazi veliki metalni pokrov koji služi za učvršćivanje čitave konstrukcije, ali i kao nosač za RGB LED osvjetljenje koje se nalazi na PCB-u iza dva komada mliječne plastike. Uz ostalu elektroniku je na dnu ploče svoje mjesto našao i Nuvotonov Super I/O kontroler.

asrock_x570_taichi_13

Stražnji je I/O identičan kao i na Gaming X ploči, uz nedostatak jednog LAn porta. Tu su dva porta za antene Intelove WiFi AX200 mrežne kartice (podržava i Bluetooth), zatim PS/2 combo port, HDMI port, audio portove i SPDIF, po jedan USB 3.2 Gen2 Type A i Type C port, šest USB 3.2 Gen1 portova, RJ45 LAN port, te po jednu Clear CMOS i BIOS Flashback tipku.

Uz to, tu je i Intelov AX200 802.11ax WiFi modul koji je dual-band, podržava propusnost od 2.4 Gbps na AX standardu, te ima 2×2 konfiguraciju antena. Praktična propusnost kao i domet ovisi o položaju antene, a priložena ima dovoljno dug kabel za dobro pozicioniranje, te postolje s ljepljivom trakom.

asrock_x570_taichi_13a asrock_x570_taichi_13b

asrock_x570_taichi_13c asrock_x570_taichi_13d

UEFI sučelje je klasično za ASRock i tu se osim dizajna prilagođenog Taichi filozofiji ništa bitno nije mijenjalo. Brzinom i preglednošću nije na razini Asusa, ali nije ni daleko. UEFI nudi mnoštvo opcija za tweakanje i overclocking, a mi smo koristili njegovu posljednju verzije 2.50. Ploča je tijekom cijelog testa i torture overclockingom radila stabilno i bez ikakvih problema.

asrock_x570_taichi_15

Ploča ima tri zone osvjetljenja – s donje desne strane je dugačka traka, osvijetljen je hladnjak čipseta, a treća zona je na plastičnom pokrovu stražnjeg I/O-a. Kome to nije dovoljno, na ploči su i tri headera za RGB LED trake.

Softver koji ASRock isporučuje s ovom pločom uključuje Phantom Gaming Tuning koji donosi tri automatska načina rada – Performance, Standard i Power Saving, te odvojene funkcije OC Tweaker, System Info, FAN-Tastic Tuning i Settings. Za skidanje različitog softvera i drivera se i dalje koristi APP Shop te Live Update, a tu je i spomenuti Polychrome RGB softver za kontrolu osvjetljenja, te trial verzija Norton Security-a. Za zvuk je zadužen Creative Sound Blaster Cinema 5 softver.