asr_z170_gaming_itx_1 asr_z170_gaming_itx_2

Ploča koja se prva našla pred nama spada u Fatal1ty seriju proizvoda i namijenjena je gamerima koji žele čim manje računalo. Ploča je bogato opremljena na malenoj ITX površini i to je moguće vidjeti na stražnjoj strani pakiranja na kojoj se nalaze sve bitne informacije.

asr_z170_gaming_itx_3

Uz ploču u kutiji nalazimo i bundle koji se sastoji od SATA kabela, zaštite za stražnji I/O, medija s upravljačkim programima i aplikacijama, zatim odvojenih korisničkih uputa za hardver i softver, a tu je i stilski oblikovana antena za 802.11ac mrežnu karticu koja se nalazi na ploči.

asr_z170_gaming_itx_4

Mini-ITX pločica (17 x 17 cm, PCB sa osam slojeva i 4 x 2oz bakra), djeluje nakrcana no zapravo ima dosta dobar layout. Svi bitni konektori su pomaknuti na rubove ploče, a jedino su se četiri SATA konektora ugnijezdila iza DIMM utora, no ni to nije problem, jer imamo SATA Express konektor koji je ispred DIMM utora. Na desnom su rubu grupirani USB 2.0 i 3.0 konektori, 24-pinski ATX konektor, Front Panel konektor, jedan od priključaka za ventilator i spomenuti SATA Express. Na donjem dijelu se nalazi PCIe 3.0 x16 slot iznad kojeg su smješteni half-size Mini-PCIe slot u kojem je WiFi 802.11ac kartica (dual band, 2×2 antene, podrška za Bluetooth 4.0), hladnjak ispod kojeg je Z170 čipset, BIOS (UEFI, 128 Mb) čip, i četiri spomenuta SATA 6 Gbps konektora. Na samom donjem rubu su grupirani i Nichiconovi 12K audio kondenzatori koji su jasno dio audio jedinice koja se još sastoji od ALC1150 osam kanalnog CODEC-a, te TI NE5532 pojačala za slušalice (do 600 Ohma).

asr_z170_gaming_itx_5

Središnji je dio ploče rezerviran za 1151 socket i mehanizam za procesor oko kojega je dovoljno mjesta za hladnjake. Mjesta ima dovoljno i zbog niskih hladnjaka na VRM-u i PCH-u, koji su aluminijski, obojani u crvenu boju te povezani jednom kromiranom toplovodnom cijevi. Svoj posao oba hladnjaka odrađuju vrlo dobro i tek se pri dugotrajnim opterećenjima zagriju. VRM jedinica je 6 + 2 fazna (60A prigušnice, dual-stack MOSFET-i), s jasno digitalnim kontrolerom te je dovoljno robusna i za lagani overclocking. Memorijski su slotovi u dual channel konfiguraciji s podrškom za DDR4 memoriju brzine do 4000+ MHz i maksimalnog kapaciteta 32 GB.

asr_z170_gaming_itx_6

Na gornjoj se strani ploče nalaze još dva konektora za ventilatore, a tu je i osam pinski EPS konektor. Stražnji I/O panel uključuje dva konektora za WiFi antene, zatim PS/2 utor, dva HDMI porta, jedan Display Port 1.2, po jedan USB 3.1 Type-A i Type-C port (ASMedia ASM1142), pet USB 3.0 portova, jedan Fatal1ty mouse port (USB 3.0), jedan RJ-45 LAN port (Intel I219V), jedan ClearCMOS prekidač i audio konektori (Line in, Front speaker, Microphone i Optical SPDIF Out).

asr_z170_gaming_itx_7 asr_z170_gaming_itx_8

Uz ploču smo na testu imali i maleni Silverstoneov AR06 hladnjak koji se odlično uklopio u cjelinu, pa je zajedno s Trident Z memorijom i i7-6700K procesorom ovo bio malen ali moćan paket. Ploča je bez problema tjerala procesor u full turbo modu (4.2 GHz) sa sve četiri fizičke jezgre. Na stražnjoj strani ploče se još nalazi i M.2 Socket 3 s podrškom za uređaje dužine 60 i 80 mm i teoretske brzine do 32 Gbps.

asr_z170_gaming_itx_10 asr_z170_gaming_itx_11

UEFI sučelje je klasičko kao i kod ostatka Fatal1ty serije, što znači kako imamo agresivnije crvene boje. Raspored UEFI sučelja je vrlo dobar s EZ i Advanced modovima. Sučelje je zadovoljavajuće brzo i pregledno te nudi pregršt opcija za tweakanje i overclockiranje. Softverski je paket ove ploče vrlo bogat  te uključuje Live Update i APP Shop pakete, zatim F-Stream, USB Key, APP Charger, XFast LAN i RAM, Fast Boot itd.