asus_blue_cave_1 asus_blue_cave_2

Iz Asusa nam na test stiže njihov osebujni dual band Wi-Fi usmjerivač imena Blue Cave. Osebujan je jasno zbog neobičnog dizajna na kojeg sugerira i njegovo ime – plava špilja. Riječ je o kvadru s rupom u sredini koja osim što je zanimljivih kontura i plavičaste boje, i svijetli plavom bojom. Osim dizajna, usmjerivač (router) se hvali i specifikacijama  – ima kombiniranu brzinu bežične mreže do 2.600 Mbps, jedan gigabitni WAN i četiri gigabitna LAN porta, četiri interne antene, paket Asusovih tehnologija kao i AiProtection powered by Trend Micro.

Blue Cave je na tržištu od sredine prošle godine i već je zaradio mnoštvo nagrada kako recenzenata tako i čitatelja, a Asus nije propustio time se i pohvaliti na pakiranju. Asus je i našim čitateljima dobro poznat po mrežnoj opremi, tijekom godina smo testirali solidan broj njihove opreme i ono što je zajedničko svemu je visoka kvaliteta i iste takve performanse kada je SOHO hardver u pitanju. Osim Blue Cave routera, Asus još ima neobično dizajniranih uređaja kao što je Lyra (AC2200).

asus_blue_cave_3 asus_blue_cave_4

Na vanjskom se pakiranju nalazi mnoštvo informacija o proizvodu, a router je unutar kutije dobro zaštićen u dodatne, deblje kartonske oklope, dok je sva oprema smještena zasebno. Uz standardne informacije o jamstvu (24 mjeseca), tu je i knjižica s uputstvima za brzi početak na šesnaest svjetskih jezika, uljučujući i hrvatski. Uz router će kupac dobiti i Trend Micro antivirusnu zaštitu za četiri uređaja u trajanju od jedne godine. Osim jednog mrežnog kabela tu je i AC/DC adapter izlaznog napona 19 V i struje 1.75 A, odnosno snage 33 W.

asus_blue_cave_5

Blue Cave je dizajniran tako da se uklopi u moderno i pametno kućno okruženje. Osnovni dizajn routera je kvadratičan, a neobičnog ga čini rupa u sredini koja se sužava od otvora prema sredini. Router je kao što vidimo bijele boje, a plastični element u sredini je plavi. Uz to, element je i poluproziran pa propušta svjetlost koju stvaraju LED-ice s unutarnje strane, te daje vrlo zgodan efekt “plave spilje” u zamračenim prostorima. Uz Asusov logo na dnu uređaja se nalazi i jedna statusna LED-ica. Router je dimenzija 160 x 160 x 80 milimetara i mase oko 800 grama. Osim što može raditi kao bežični router, poslužit će i kao Access point ili pak Media bridge.

Prema specifikaciji, ukupna teoretska brzina transfera koju može ostvariti na dva pojasa (2.4 GHz i 5.0 GHz) je 2.600 Mbps, a router je namijenjen pokrivanju velikih kuća. Na 802.11n TurboQAM ima teoretsku propusnost od oko 800 Mbps, a na 802.11ac do 1.734 Mbps (ukupno 2.534 Mbps). Oba pojasa, i 2.4 GHz i 5.0 GHz se koriste s četiri interne antene (4×4). Osim IEEE 802.11 n i ac standarda, podržava i starije a/b i g (podržani su jasno i IPv4 i IPv6). Mrežni kontroler je Intelov AnyWAN GRX350 (Lantiq PXB4395EL), koji radi na frekvenciji od 1.6 GHz (2 jezgre; WI1, WI2, ETH, Switch).  Kao pomoć Intelovom hardveru ugrađeno je i 128 MB Flash memorije (SLC NAND), te 512 MB radne memorije (Nanya DDR3).

asus_blue_cave_6

Sa stražnje i donje strane uređaja se nalaze perforacije za protok zraka, jer se moćan hardver mora nekako i rashladiti. U radu se router ne zagrijava previše, čak i kada je desetak uređaja spojeno na njega, i na dodir je uvijek mlak. Na stražnjoj se strani nalaze s lijeva na desno tipka za uključivanje, utor za napajanje, USB 3.0 utor, četiri gigabitna LAN porta, jedan gigabitni WAN port i WPS tipka. WAN port služi za spajanje modema, a veze koje prihvaća su Automatic IP, Static IP, PPPoE (MPPE supported), PPTP, L2TP (ADSL2+/VDSL2/35b). Zaštite bežične mreže su klasične – WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS. Router je spreman i za Smart Home upotrebu jer podržava kompletnu integraciju s Amazonovim Alexa i Echo uređajima, pa je kontrola mreže jednostavna putem glasovnih naredbi.

asus_blue_cave_7 asus_blue_cave_8

Glavne značajke Blue Cave routera su:

 • Router app
 • Airtime Fairness
 • Traffic Analyzer
 • SmartQoS
  – WMM
  – User definable rules for IP/MAC/Port
  – Upload and download bandwidth management
  – ACK/SYN/FIN/RST/ICMP with highest priority
 • AiProtection
 • Parental Control
 • Guest Network : 2.4 GHz x 3, 5 GHz x 3
 • VPN server : PPTP Pass-Through, PPTP Server, OpenVPN Server
 • VPN client : PPTP client, OpenVPN client
 • VPN Pass-Though :PPTP
 • Mac OS Backup
 • Enhanced media server (AiPlayer app compatible)
  – Image : Jpeg
  – Audio : mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
  – Video : asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
 • AiCloud personal cloud service
 • 3G/4G data sharing
 • Printer Server
  – Multifunctional printer support (Windows only)
  – LPR protocol support
 • Download Master
  – Support bt, nzb, http, ed2k
  – Support encryption, DHT, PEX and magnet link
  – Upload and download bandwidth control
  – Download scheduling
 • AiDisk file server
  – Samba and FTP server with account management
 • IPTV support

asus_blue_cave_9 asus_blue_cave_10

asus_blue_cave_11 asus_blue_cave_12

Sučelje routera se nalazi na njegovoj IP adresi ili pak na router.asus.com. Najprije nas dočeka wizard ili Quick Internet Setup za brzo podešavanje i instalaciju, a bit će nam ponuđeno i da sami odaberemo korisničko ime i lozinku za pristup. Za naprednije korisnike i pristup naprednijim funkcijama tu je klasično sučelje s kakvim smo se susretali i kod ostale Asus mrežne opreme. Pod General podmapom imamo opcije – Network Map, Guest Network, AiProtection, Traffic Manager, Traffic Analyzer, USB Aplication i AiCloud 2.0. Advanced settings donosi – Wireless, LAN, WAN, Alexa & IFTTT, IPv6, VPN, Firewall, Administration, System log i Network Tools.

U AiProtection dijelu imamo na izbor Network Protection i Parental Controls. AiProtection uz pomoć Trend Micra koristi real-time praćenje mreže za detekciju malware-a, virusa i ostalih potencijalnih opasnosti. Kada je AiProtection uključen možemo i pratiti koliko je malicioznih sajtova blokirano, koliko je DDoS napada zaustavljeni (Two-way IPS) i koliko je botneta i zombie-a spriječeno.

USB Aplication preko USB 3.0 porta na routeru nudi različite funkcije – AiDisk (dijeljenje fajlova na mrežnom disku putem interneta), Media Services and Servers (UPnP, iTunes, FTP i Samba), Network Printer Server (EZ printer sharing, LPR), 3G/4G (USB dongle ili Android telefon mogu služiti kao USB modemi), Time Machine (Apple) i Download Master.

AiCloud 2.0 funkcionalnost nudi tri opcije – Cloud Disk (USB-attached storage dostupan preko interneta), Smart Access (Samba) i Smart Sync (sinkronizacija USB diska s cloud servisima kao što je ASUS Webstorage). Firewall nudi klasične SPI intrusion detection i DoS protection opcije, a putem Access control-a možemo kontrolirati opcija kao što su Parental control, Network service filter, URL filter i Port filter. Router je moguće kontrolirati i putem Amazon Alexa-e glasovnim putem i to naredbama kao što su “Alexa, ask ASUS ROUTER to turn on the Guest Network”, “Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” ili pak “Alexa, ask ASUS ROUTER to pause the Internet” između ostalih.

asus_blue_cave_13 asus_blue_cave_14 asus_blue_cave_15 asus_blue_cave_16

Asus Router app za Android i iOS nudi mogućnost podešavanja osnovnih opcija putem pametnog telefona, a uvjet je da ste unutar Wi-Fi mreže. Putem aplikacije možemo nadzirati uređaje koji su spojeni na mrežu, pratiti promet, zauzeće procesora i memorije, te još mnoštvo toga. Aplikacija je  radila apsolutno stabilno tijekom cijelog perioda testiranja routera od oko tjedan dana.

Bili smo u potpunosti zadovoljni ponašanjem i performansama routera su nakon tjedan dana korištenja prilikom čega je i do desetak uređaja istovremeno bilo spojeno na njega. Signal je uvijek bio snažan bilo preko 2.4 ili 5 GHz pojasa, čak i na različitim katovima kuće i u različitim prostorijama. U najudaljenijoj smo prostoriji kuće (dva zida od routera) izmjerili minimalne vrijednosti od -90 dB na 802.11ac i -92 dB na 802.11n mrežama s mobilnim uređajima (OnePlus 5T i Sony Xperia Z5 Compact). U istoj toj prostoriji se Asusov USB-AC53 adapter na router spajao minimalnom brzinom od 234 Mbps (5 GHz, 80 MHz). U prostorijama bližim routeru su vrijednosti bile od -60 db (iza jednog zida ili deke) do – 32 dB u istoj prostoriji s routerom. Bitno za napomenuti je i kako je pri -92 dB signal bio dovoljno snažan (pri -74 dB se OnePlus 5T spajao sa 130 Mbps, a pri -65 dB s oko 260 Mbps). Sve ostale funkcionalnosti routera koje smo isprobali su radile besprijekorno, a jedinu zamjerku imamo na brzinu provođenja zadanih komandi – potrebno je ponekad i do jedne minute kako bi router zapamtio i promijenio postavku. Isprobali smo i prijenos podataka preko USB 3.0 porta i eksternog SSD-a koji je za čitanje iznosio oko 400 MB/s, a za zapis oko 135 MB/s.

asus_blue_cave_17

Asus Blue Cave je iznimno moderan, ali i ono bitnije iznimno sposoban router. Nikakvih problema u radu nismo imali tijekom jednotjednog intenzivnog korištenja, a spojeno na njega je bilo i do 10 uređaja simultano. Opcije koje podržava, što sigurnosne što funkcionalne, jamče mu zadovoljstvo i naprednijih korisnika. Posebno hvalimo integraciju sigurnosnih značajki kao što je AiProtection s Trend Micro rješenjem koje korisnike i njihovu kućnu dobro štiti od vanjskih utjecaja, a bez da moraju biti stručnjaci za sigurnost mreža. S hardverske je strane vrlo moćan za obavljanje svih zadaća, premda sučelje ponekad zna biti sporo u prihvaćanju komandi. Za pohvaliti je i integracija s Amazonovom Alexom i mogućnosti upravljanja funkcijama routera glasom, ali i jednostavna i dobra Router aplikacija za mobilne uređaje. Dakle, ako želite moderan, napredan i brz router Blue Cave je odličan izbor, a cijena u Europi se kreće oko 230 €.