asus_prime_x299a_1 asus_prime_x299a_2

Nakon testa Core i7-7800X procesora stiže i prva recenzija jedne X299 ploče. I premda nas u budućnosti očekuju još i ASRock te Gigabyte modeli, Asusova je prva na redu. Ona već dva mjeseca čeka na procesor koji je tek nedavno stigao u naš lab zahvaljujući UZI Shopu. Ploča je ulazni Asusov modelu za novu Intelovu HEDT platformu i kao takva je zapravo pogodna za “slabije” procesore do deset jezgri. Karakteriziraju ju standardne Asusove tehnologije poput 5-way optimizacije, podrške za Optane memoriju, VROC RAID, Aura Sync, ima dva M.2 slota te gamerima prilagođenu integriranu zvučnu karticu.

asus_prime_x299a_3 asus_prime_x299a_4

Ova je ploča kao što smo rekli ulazni model za X299 platformu, pa stoga ni bundle nije naročito bogat kao kod skupljih PRIME ploča, ili pak ROG ploča. Uz ploču u kutiji nalazimo deblju knjižicu s korisničkim uputama, DVD s aplikacijama i upravljačkim programima, Q-Shield, vertikalni M.2 bracket set, četiri SATA 6Gbps kabela, jedan paketić s M.2 vijkom i odstojnikom, SLI HB mostić (2-way) i jedan Q-konektor.

asus_prime_x299a_5

Ploča sa svim plastičnim i metalnim oklopima izgleda vrlo dobro. Standardnih je ATX dimenzija, a na crni su mat PCB smještene sivi i crni plastični konektori i utori. PCIe slotovi su oklopljeni, a hladnjak na VRM-u i na PCH-u je aluminijski. Na PCH hladnjak je integriran i hladnjak za M.2 SSD što će svakako dobro pomoći hlađenju uvijek vrućih SSD-a. Layout ploče je vrlo dobar, sve je logično raspoređeno, s tim da gornji dio ploče ipak djeluje natrpano zbog osam DIMM utora i velikog socketa LGA2066.

asus_prime_x299a_6

Zbog nisko postavljenih hladnjaka VRM-a, problema s kompatibilnošću s CPU hladnjacima ne bi trebalo biti. Ipak, kod većih hladnjaka treba pripaziti na visinu memorijskih modula i na blizinu grafičke kartice. Tako primjerice Noctua D15 ima problem s vanjskim ventilatorom koji dosta mora stršati iznad zbog memorijskih modula, no nismo imali problema s grafičkom karticom, ni onom koja je imala aluminijsku ploču straga. VRM jedinica je kompletna smještena iznad socketa, osam fazna je, s digitalnim VRM kontrolerom, a za dodatno je napajanje procesora potrebno prikopčati jedan 8-pinski i jedan 4-pinski EPS konektor.

asus_prime_x299a_7 asus_prime_x299a_8

Memorijski su slotovi smješteni s obje strane socketa jer kao i dosadašnje HEDT platforme i ova podržava četverokanalnu memoriju. Na ploču je moguće staviti 128 GB memorije do brzine od 4.000 MHz (OC) u svih osam DIMM utora ako koristimo 6 i više jezgreni procesor (Skylake-X), te 64 GB u četiri utora iste brzine ako koristimo 4-jezgreni procesor (Kaby Lake-X). Na desnom se rubu ploče nalazi interni USB 3.1 utor, vertikalni M.2 utor (bracket u paketu), 24-pinski ATX konektor i MemOK tipka. Na ploči se nalazi ukupno šest 4-pinskih konektora za ventilatore od kojih je jedan prilagođen i za pumpu AIO vodenog hlađenja i jedan za pumpu vodenog hlađenja u otvoreno sistemu.