asus_rog_delta_1 asus_rog_delta_2

Čini se da Asus jednostavno ne prestaje izbacivati nove modele slušalica na tržište. Nakon Delta Core modela, na test su nam stigle i Delta slušalice koje imaju Hi-Res Audio značkicu jer imaju ugrađena četiri DAC-a ESS9218 za lossless procesiranje zvuka, RGB osvjetljenje, zamjenjive jastučiće i USB-C konektor za moderne prijenosne uređaje.

asus_rog_delta_3 asus_rog_delta_4

Slušalice dolaze u istoj kutiji kao i Delta Core, a na vanjštini se nalaze fotografije proizvoda i objašnjenje svih tehnologija kojima su slušalice opremljene. Unutar kutije su slušalice polegnute meko, gumirano ležište, te su pokrivene kartonskim poklopcem s čije se donje strane nalazi meka spužva – kako jedan premium proizvod i treba biti pakiran.

asus_rog_delta_5 asus_rog_delta_6

U manjoj se kartonskoj kutiji nalazi ostala oprema koja dolazi uz slušalice. Kao i kod Delta Core tu su dodatni prozračniji platneni jastučići za korisnike ne vole zatvorenost umjetne kože jastučića koji su standardno na slušalicama. Dalje imamo odvojivi savitljivi mikrofon (3.5 milimetarski pozlaćeni jack), a od papirologije imamo jamstvene upute i brzi vodič za upotrebu. Zasebno dolazi i najlonskim koncem opleteni USB-C to USB-A kabel dužine jedan metar koji slušalice čini kompatibilnim i s PC i PS4 uređajima. Svi su kontakti kao i do sada pozlaćeni, a kabel koji izlazi iz slušalica s USB-C konektorom je dužine 1.5 metara.

asus_rog_delta_7

Slušalice su konstrukcijom, dimenzijama i izgledom identične Delta Core modelu. Zbog više opreme koja se nalazi u pojedinoj slušalici teže su za 31 gram i masa im se zaustavlja na 387 grama. Plastična konstrukcija slušalica i nosača je kvalitetna, svi spojevi također, i dugotrajnost je zajamčena. Spojevi ne proizvode nikakve zvukove, a glavni zglob s 90° okreta omogućava jednostavno odlaganje na površinu. Same slušalice također imaju hod, tj. nagib od 12° čime se jednostavno prilagođavaju glavi. Velike slušalice i njihovi jastučići lijepo obujmljuju uši te služe i kao dobar izolator od vanjske buke – barem kada su jastučići od umjetne kože na njima.

asus_rog_delta_8

Zamjenski jastučići omogućavaju koži bolje disanje, no i slabije izoliraju okolnu buku. Ti platneni, ili kako ih Asus zove hibridni jastučići su i nešto dublji s 2.5 centimetara, dok su kožni dubine 1.9.

50-milimetarski Essence driveri su smješteni u tzv. airtight komoru koja povećava audio iskustvo zbog bolje izolacije. Uz to, Asusovi su inženjeri nadogradili zvučnike s Audio Signal Diversion tehnologijom tj. kružnim zidom oko zvučnika koji poboljšava u odvajanju visokih, srednjih i niskih tonova, smanjujući interferencije između frekvencijskih raspona. Poboljšanju zvuka doprinosi i Hyper-Grounding tehnologija, koja koristi layout višeslojnog PCB-a s dva sloja uzemljenja za smanjenje elektromagnetskih smetnji. Impedancija slušalica je 32 Ohma, a frekventni raspon od 20 do 40.000 Hz.

asus_rog_delta_9

Najveći doprinos kvaliteti zvuka imaju četiri ESS 9218 DAC-a koji pružaju lossless procesiranje zvuka. Svaki je DAC zadužen za procesiranje svog podseta čujnog frekvencijskog spektra, a četiri se signala tada kombiniraju u jedan, za čišći zvuk signal-to-noise omjera od 127 dB. Lijeva slušalica ima potenciometar za mijenjanje glasnoće, ali i prekidač za isključivanje osvjetljenja.

Mikrofon je odvojiv, savitljiv i prilagodljiv individualnim potrebama korisnika. Uni-direkcionalan je ima frekventni raspon od 100 herca do 10 kiloherca i osjetljivost od -40 dB. Dobro hvata zvuk i dobar je za sve vidove komunikacije. Slušalice su multiplatformske, a podržavaju PC, Mac, pametne telefone, tablete, PlayStation 4, Xbox One i Nintendo Switch uređaje.

Slušalice smo u tjedan dana korištenja isprobali u različitim scenarijima, te kao i do sada uz pomoć korisnih stranica kao što su WhatHiFi i Audiocheck, pri čemu smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka. Delta su uvjerljivo najbolje Asusove slušalice koje smo probali do sada s izvrsnim zvukom u srednjem rasponu koji je zapravo i najbitniji igračima. No, i srednji i viši tonovi su dovoljno izraženi, a i snaga je vrlo dobra.

RGB osvijeteljenje je moguće kontrolirati uz pomoć Aura softvera, a efekti su razni – static, breathing, strobing, color cycle, rainbow i music effect. Naravno, omogućena je i sinkronizacija osvjetljenja i efekata s ostalim Asusovim hardverom.

asus_rog_delta_10

ROG Delta su odlično izbalansirane gamerske slušalice i najbolje Asusove koje smo do sada čuli. Za traženih se 195 € mogu kupiti bolje audiofilske slušalice, no za gaming su ove u tom cjenovnom razredu odlične. USB-C konektor na kraju dovoljno dugog kabela jamči i mobilni gaming na modernim pametnim telefonima i tabletima, a gameri koji vole biti viđeni cijenit će i RGB LED rasvjetu. Kome ne treba USB-C, osvjetljenje ili zvuk pojačan s DAC-ovima, bit će zadovoljan i s ROG Delta Core slušalicama za 95 €.