asus_b550_e_gaming_1 asus_b550_e_gaming_2

Na brzi nam je test stigla Asusova ROG STRIX B550-E Gaming ploča, koja je malo opremljenija od B550-F Gaming (WiFi) ploče koju smo nedavno imali prilike detaljnije upoznati. Ova je ploča malo skuplja, donosi WiFi adapter standardno, dok je kod F modela moguće izabrati i verziju bez WiFi-a.

asus_b550_e_gaming_3 asus_b550_e_gaming_4

Ploča dolazi u identičnom pakiranju kao i B550-F, a i dizajn je isti. S kutije kupac može saznati sve bitne informacije o proizvodu, a ona je unutar nje sigurno zapakirana u najlonsku antistatičku vrećicu i debeli karton. U odvojenoj se kutiji nalazi WiFi antena, a ispod ploče je smješten sav ostali zadovoljavajuće bogat bundle koji se sastoji od:

 • User’s manual
 • 4 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x ROG Strix stickers
 • 1 x Cable ties pack
 • 1 x Extension Cable for RGB strips (80 cm)
 • 1 x Extension cable for Addressable LED
 • 1 x ROG Thank you card
 • 1 x Wi-Fi moving antenna
 • 1 x M.2 SSD screw package
 • 1 x M.2 Rubber Package
 • 1 x ROG audio USB Type-C cable
 • 1 ROG key chain

asus_b550_e_gaming_5

Na prvi su pogled F i E modeli ploča identične. Iste boje, potpuno isti raspored elemenata, isti hladnjaci itd. Tek pomnijim pregledom vidimo malo drugačije grafike, elemente koji na F fale, kao što je LED dijagnostika, interni USB 3.2 konektor, drugi ARGB header, drugačiji smještaj baterije, itd. Asus je s F modelom malo uštedio i kupcima ponudio ploču za oko 185, odnosno 195 € (bez i s WiFi-em), a E je najjači ROG STRIX model koji je potrebno platiti oko 230 € (cijene su u Njemačkoj u trenutku objave recenzije). Ništa naravno ne fali ni “običnoj” F ploči, ali uvijek ima kupaca koji žele više opreme pa im je Asus izašao u susret. Kada je u pitanju konkurencija, Gigabyte se tu sa svojom Aorus B550 Pro šulja oko E i F modela s cijenom od oko 175 €, kao što smo mogli vidjeti u njenoj recenziji.

asus_b550_e_gaming_6

Kao što smo u recenziji F ploče zaključili, izgleda dobro s nenametljivim ROG ukrasima na hladnjacima i I/O pokrovu, kao i osvjetljenju koje je ograničeno na ROG logo. Layout je isti, s tim da ovdje samo imamo neke dodatne elemente, malo više elektronike i drugačije smještenu bateriju. Hladnjaci su identični na obje ploče i rade dobar posao. Prilikom testiranja smo IC termometrom izmjerili maksimalnu temperaturu od oko 45°C na gornjem hladnjaku pri dugotrajnom opterećenju Ryzen 9 3900X procesora, što je dobar rezultat. Kada overclockiramo, temperatura se penje za dodatnih 17°C no to i dalje nije problem, te sve radi iznimno stabilno.

asus_b550_e_gaming_7

B550-E ima i nešto moćniju 14+2 faznu napojnu jedinicu, dok F ima 12+2. PWM kontroler je ASP2006 (7 + 1 fazni), po dvije faze su na istom PWM signalu (teaming), a pojedine faze čine MP86992 70-amperski integrirani MOSFET-i, prigušnice te Black Metallic kondenzatori. Napojna je jedinica tako sposobna i za žešći overclocking najjačih Ryzena 9, no manjak overclockerskih značajki će vjerojatno obeshrabriti sve one LN2 overclockere. B550 ploče su ipak namijenjene manje zahtjevnim korisnicima, i po pitanju opreme/mogućnosti i po pitanju overclockinga. No, dobro je znati da imaju moćne napojne jedinice, te adekvatno riješeno hlađenje.

asus_b550_e_gaming_8

Gornji desni rub ploče je kao i uvijek rezerviran za DIMM utore, na ploču je moguće staviti do 128 GB DDR4 radne memorije i overclockirati ju do 4.600 MHz. Tu se nalaze i tri 4-pinska konektora za ventilatore, dva LED headera, napojna jedinica za DIMM utore, 24-pinski ATX konektor, te USB 3.0 i USB 3.2 headeri. Uz sam rub ploče nalaze se i četiri LED-ice za dijagnostiku (Boot, VGA, CPU i DRAM).