asus_fusion_700_1 asus_fusion_700_2

Danas donosimo brzi test Asusovog top modela u seriji ROG Strix slušalica – Fusion 700. Ove smo godine već testirali dva nova modela Fusion 500 i Fusion Wireless, te nam za komplet fale jedino najjeftinije Fusion 300. Fusion 700 slušalice karakterizira sličan dizajn kao i slabije modele, 50-milimetarski zvučnici, Bluetooth povezivost za upravljanje putem pametnog telefona, AURA RGB LED osvjetljenje, softverski 7.1 surround zvuk i ugrađeni ESS DAC te pojačalo.

asus_fusion_700_3 asus_fusion_700_4

Kako i priliči top modelu slušalica, dolaze u raskošnom pakiranju. Vanjski omotač čuva kutiju koja ima krilne stranice i koja ljubomorno iza tri sloja kartona čuva svoj sadržaj. A taj sadržaj, slušalice, leže u plastičnom ležištu no omotanom sjajnom tkaninom nalik satenu. Na vanjskom se omotaču i općenito po kutiji primjećuju elementi ROG dizajna i ukrašavanja, a tu su jasno i svi relevantni podaci vezani za proizvod. Tako odmah s prednje stranice saznajemo kako su kompatibilne i s Playstation 4 te Xbox One konzolama, mobilnim uređajima i MAC računalima, osim što rade jasno i na PC-u.

asus_fusion_700_5

U “satenskom” ležištu se uz same slušalice nalaze i zamjenski jastučići. Već smo i kod Wireless te 500 modela vidjeli kako osim zatvorenih jastučića od umjetne kože, Asus daje i one s mrežastom tkaninom koje omogućavaju bolje disanje koži oko uha, no ujedno i izoliraju manje okolne buke. Ipak, u ovim ljetnim danima one su nam bile prvi izbor. Zamjena je jednostavna, jastučići se navlače oko plastičnog ležišta zvučnika i samo treba strpljenja.

asus_fusion_700_6 asus_fusion_700_7

Uz slušalice, informacije o jamstvu (dvogodišnje ograničeno) i uputama za korištenje, dolazi i satenska vrećica za prenošenje slušalica. Vrećica ima ugraviran naziv proizvoda i vezicu za zatvaranje otvora za sigurno prenošenje. U nju stane i gumeni kabel s Micro USB to USB Type A konektorima dužine 1.8 metara.

asus_fusion_700_8

Fusion 700 su dizajnom vrlo slične ostatku Strix serije slušalica predstavljenih ove godine. Dimenzijama također, što znači kako su prilagodljive različitim veličinama glave, a jastučići će lijepo pokriti i najveće uške. Mase su istih 360 grama kao i 500 i Wireless što znači kako su teže, no zbog mekih jastučića su i razumno udobne.

asus_fusion_700_9

Naglavni dio, tj. pojedine slušalice se mogu izvlačiti čime se povećava opseg i prilagodljivost većoj glavi. Jastučići su meki, kako oni na slušalicama, tako i onaj na naglavnom dijelu pa je ukupna ergonomija i komfor nošenja vrlo dobar. U slušalicama su 50-milimetarski zvučnici s neodimijskim magnetima smješteni u tzv. airtight komoru, a prema proizvođačevim tvrdnjama frekventni raspon reprodukcije im je od 20 Hz do 20 kHz. Impedancija slušalica je 32 Ohma.  Zvuk koji reproduciraju je poboljšan ESS-ovim ES9018 DAC-om (digital to analog converter), koji omogućava veći dinamički raspon i nisku distorziju (24-bit/96 kHz lossless playback). Tu je i Spectre 9061 pojačalo koje je zaduženo za niske tonove, tj. dublji bas. Slušalice, baš kao i Fusion 500 k tome imaju i virtualni surround 7.1 zvuk koji emulira prostornost zvuka. Surround je razvijen u suradnji s Bongiovi Acousticsom.

asus_fusion_700_10

U lijevu je slušalicu ugrađen digitalni boom mikrofonom koji se aktivira vađenjem iz ležišta, a deaktivira  spremanjem. Mikrofon ima osjetljivost od -39 dB (+/- 3 dB), uni-direkcionalan je i ima boom područje od 50 Hz do 10 kHz. Slušalice donose i osjetljiv na dodir lijevi poklopac, kojim upravljamo različitim funkcijama. Povlačenjem prsta po sredini prema nazad mijenjamo pjesme na playlisti, povlačenjem gore – dolje jačinu zvuka, a pritiskom na sredinu pozivamo funkciju Play/Pause. Komande je jednostavno zapamtiti, površina dobro registrira pokrete i lako se na priviknuti na ovakav tip upravljanja. Pritiskom od tri sekunde na sredinu aktiviramo ili deaktiviramo povezivanje s Aura Sync ili Aura Headset aplikacijom putem Bluetootha, a pritiskom na isto mjesto duže od pet sekundi uparujemo slušalice s pametnim telefonom.

asus_fusion_700_11

Fizičke su dvije tipke  – ona za uključivanje 7.1 Surround zvuka i Bluetootha, a svaka ima i signalnu LED-icu. Ispod njih je i Micro USB port za spajanje kabela kojim punimo bateriju (ili ostvarujemo komunikaciju s PC-em). Kako bi balans između slušalica bio čim bolji, Litij polimerska se baterija kapaciteta 900 mAh nalazi u desnoj slušalici. Baterija prema proizvođačevim tvrdnjama omogućava do 17 sati autonomije, što je u stvarnosti bliže 12 sati, a kada je baterija pri kraju će vas slušalice i obavijestiti prodornim zvukom. Punjenje je zadovoljavajuće.

asus_fusion_700_12

Kao i kod Fusion 500, RGB osvjetljenje možemo kontrolirati i putem mobilne aplikacije. Efekti su jasno razni – static, breathing, color cycle i music.

Slušalice smo aktivno koristili oko tjedan dana i možemo zaključiti kako im se kvaliteta reprodukcije ni malo ne razlikuje od Fusion 500. Sve rečeno u tom zaključku možemo i ovdje ponoviti. Reprodukcija zvuka je solidna, 7.1 surround je jedan od boljih virtualnih koje smo čuli – no i dalje samo virtualan. Fusion 700 sa svim svojim opcijama i mogućnostima su stvarno svestrane slušalice koje omogućavaju vrlo široku primjenu, odličnu mobilnost a i onima koji vole šarenilo da budu primijećeni. S cijenom od oko 1.800 kuna su nažalost preskupe za prosječan hrvatski džep (u Njemačkoj su od 250 € na više). Za taj novac se mogu kupiti i slušalice koje puno bolje zvuče – premda, moramo priznati ne i ovako svestrane.