axagon_pwb_l10qd_1 axagon_pwb_l10qd_2

Kao što smo saznali u recenziji internog PCI-E adaptera za M.2 SSD, Axagon je češka firma koja se bavi proizvodnjom računalne periferije i dodataka kao što su različiti adapteri, oprema za diskove, kabeli, punjači, USB hubovi, čitači kartica, mrežne kartice, video adapteri, zvučne kartice, M.2 adapteri i USB-C oprema. S proizvodima su prisutni i na hrvatskom tržištu.

PWB-L10QD je prijenosna baterija kapaciteta 10.000 mAh koja dolazi u lijepom metalnom kućištu, ima LC ekran koji prikazuje postotak napunjenosti i dva izlaza za punjenje drugih uređaja, od kojih je jedan s podrškom za Quick Charge 3.0 tehnologiju. Ima i Type C utičnicu za punjenje interne baterije, a i tu je podržano brzo punjenje strujom od 3 ampera.

axagon_pwb_l10qd_3

Uređaj dolazi u kartonskoj kutiji, položen u blister plastično ležište i uz njega nalazimo upute za korištenje te USB Type A na Micro/Type C USB kabel, tj. adapter. S kutije saznajemo i bitan podatak – litij polimer baterija će tijekom ciklusa od 500 punjenja zadržati kapacitet iznad 80%, a maksimalni broj ciklusa je oko 700. Jamstvo je dvogodišnje.

axagon_pwb_l10qd_4

Power Bank ili prijenosna baterija dolazi u lijepo oblikovanom metalnom kućištu, visoke kvalitete završne obrade i odmah po primanju u prste ostavlja dojam premium proizvoda. Dimenzija je 126.5 x 67.5 x 17 milimetara, i mase 243 grama. Kućište je mat crne boje, a na prednjoj se strani nalazi Axagonov logo, a na vrhu test tipka za provjeru statusa napunjenosti, te iznad nje mali  LC ekran koji pokazuje preostali kapacitet baterije u postotcima od 0 do 100. Ova prijenosna baterija ima potpuno automatski rad – uključuje se čim spojimo uređaj koji želimo puniti na nju i automatski se isključuje kada je njegova baterija puna, ili kada se ona sama isprazni.

axagon_pwb_l10qd_5 axagon_pwb_l10qd_6

Donja i gornja stranica su napravljene od sjajne plastike – na gornjoj se nalaze dvije Type A i jedna Type C USB utičnice. Narančasta Type A utičnica dolazi s podrškom za Quick Charge 3.0 tehnologiju, što znači da ima promjenjivi napon punjenja – 5 V (volta), 9 V i 12 V, uz struje od 3 A (ampera), 2 A i 1.5 A u ovisnosti o naponu. Crna Type A utičnica podržava samo napon od 5 V i struju punjenja od 2.4 A. Ovdje svakako treba napomenuti da je Quick Charge 3.0 opcija vezana za Qualcomm bazirane uređaje i s drugima neće raditi.

Type C utičnica služi za punjenje uređaja i ona podržava Quick Charge 3.0, što znači da bateriju možemo puniti naponima 5 V, 9 V i 12 V, uz struje od 3 A, 2 A i 1.5 A u ovisnosti o naponu. Podržano je simultano punjenje dva uređaja preko Type A, i punjenje baterije putem Type C utičnica.

axagon_pwb_l10qd_7 axagon_pwb_l10qd_8

U kućištu se nalazi litij polimer baterija napona 3.7 V i kapaciteta 10.000 mAh (miliamper-sati), odnosno 37 Wh (vat-sati). Uređaj dolazi sa šest zaštita – over charge, over discharge, over load, over voltage, over temperature i short circuit protection.

Kabel koji dolazi uz uređaj je dug oko 28 centimetara s konektorima, a na vrhu su zapravo dva – prvi je moderni Type C, a iza njega je Micro USB, pa je uređaj kompatibilan s različitim i pametnim telefonima i tabletima i sličnim uređajima. Ujedno, za one koji nemaju Type C, ovaj kabel može poslužiti i za punjenje baterije power bank-a.

axagon_pwb_l10qd_9

PWB-L10QD smo isprobali s OnePlus 5T koji podržava Quick Charge struje punjenja 4 ampera pa ga nije prepoznao kao Quick Charge. Nakon toga smo isprobali Samsung S8+ koji je prepoznao L10QD kao brzi punjač, koji mu je bateriju od oko 02% do 100% napunio za 95 minuta. Kapacitet od 10.000 mAh bio je dovoljan za dva i pol punjenja potpuno ispražnjenog S8+ čija baterija ima kapacitet od oko 3.500 mAh. Samu prijenosnu bateriju smo punili brzim Dash punjačem od OnePlus-a, koji je u stanju puniti strujom od 4 ampera, dakle i više no što power bank podržava pa smo tako osigurali da ima “dotok” stabilna 3 ampera tijekom cijelog punjenja. No, baterija se očito punila nešto slabijom strujom jer je od 0 do 100% napunjenosti bilo potrebno 4 sata i 10 minuta.

S cijenom od oko 180 kuna, PWB-L10QD je vrlo konkurentna prijenosna baterija. U prilog joj ide odlično metalno kućište zbog kojega dijeluje kao premium proizvod, veliki kapacitet od 10.000 mAh, LC ekran i podrška za Quick Charge 3.0 tehnologiju u dva smjera – i punjenja i pražnjenja. Zatim sigurnosne zaštite, podrška i za Micro USB i za Type C konektore itd. Našu preporuku svakako ima.