bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_1

Iz Linksa, novopečenog BeQuiet! distributera su nam na test stigla dva nešto starija hladnjaka koje nismo do sada imali prilike testirati. Pure Rock je tower konstrukcije, dolazi s jednim Silent Wings 2 ventilatorom i ima TDP od 150 W. S druge strane, Shadow Rock LP je low profile hladnjak za manja kućišta, a također je opremljen s jednim Silent Wings 2 ventilatorom. Njegov je TDP nešto nižih 130 W. Osim ova dva hladnjaka su nam stigli i nešto noviji Silent Wings 3 ventilatori u 140 i 120-milimetarskim izvedbama.

Pure Rock

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_2 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_3

Pure Rock dolazi u klasičnom kartonskom pakiranju dizajniranom u BeQuiet! stilu, i već nam se na kutiji naglašava da je ovo hladnjak iz Essential serije proizvoda. Unutar kutije je dobro zaštićen u debeli karton, a uz njega dolazi sve što je potrebno za instalaciju na jedan od podržanih socketa. Za AMD su to AM2(+) / AM3 (+) / AM4 / FM1 i FM2 (+), a za Intel LGA 115x / 1366 / LGA2011(-3) Square ILM / 2066. Termalne paste nema, ali je ona tvornički nanesena na bazu hladnjaka. Jamstvo na hladnjak je trogodišnje.

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_5

Pred nama je standardni tower hladnjak sastavljen od poniklane bakrene baze, toplovodnih cijevi i tankih aluminijskih limova povezanih svijanjem i vijcima. Dimenzije hladnjaka su 155 x 121 x 87.5 milimetara (V x Š x D), te je kompatibilan s većinom ATX kućišta na tržištu. Masa s ventilatorom mu je 660 grama, pa je i dosta masivan. Kapacitet hlađenja, odnosno TDP je 150 W. Četiri bakrene toplovodne cijevi koje prolaze kroz hladnjak su svaka promjera šest milimetara, a na vrhu hladnjaka su njihovi završeci pokriveni ukrasnim aluminijskim čepovima.

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_4 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_6

120-milimetarski ventilator Pure Wings 2 ima maksimalnu brzinu vrtnje 1.500 okretaja u jednoj minuti, te prema proizvođaču proizvodi buku od 26.8 dBA. Naša su mjerenja pokazala maksimalnu buku od 46 dB, što je zadovoljavajuće tiho. Ventilator ima statički pritisak od 1.25 mm/H2O i protočnost zraka od 87 metara kubnih u satu. I premda se na ovaj hladnjak može ugraditi još jedan ventilator u push-pull konfiguraciju, u pakiranju ne dolaze dodatni nosači.

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_8 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_7

Instalacija hladnjaka je relativno jednostavna. Najprije je potrebno složiti nosač na matičnoj ploči, koji se sastoji od donje pločice, nosača, odstojnika i poprečnih nosača. Nakon što to sve spojimo i povežemo, potrebno je aluminijsku gredu postaviti na vrh baze hladnjaka i vijcima ju pričvrstiti za nosač.

Shadow Rock LP

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_11 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_12

Shadow Rock LP je dio Premium serije proizvoda, no iskreno, nismo primijetili neku razliku u kvaliteti materijala i izvedbi u odnosu na Pure Rock. Kao i prije opisani, i ovaj hladnjak podržava AM2(+) / AM3 (+) / AM4 / FM1 i FM2 (+), a za Intel LGA 115x / 1366 / LGA2011(-3) Square ILM / 2066 sockete, dolazi s tvornički nanesenom pastom te ima tri godine jamstva.

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_13 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_14

Shadow Rock LP ima konstrukciju niskog profila, tj. namijenjen je ugradnji u malena Mini ATX ili micro-ITX kućišta. Dimenzije su mu 75.4 x 122 x 134 milimetra s ventilatorom (V x Š x D), a masa s ventilatorom 395 grama. Visina s ventilatorom od samo 75.4 milimetra mu omogućava smještaj i u najkompaktnija kućišta, ali zbog toga smo imali problema s višim memorijskim modulima i VRM hladnjacima, odnosno njihovim plastičnim pokrovima. Na testnu matičnu ploču smo ga stoga mogli smjestiti samo u jedan smjer, kao što će se vidjeti na fotografijama ispod. Kao i Pure Rock i ovaj ima samo bazu poniklanu dok je ostatak materijala prirodan. Kroz bazu prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi promjera šest milimetara. Vanjske cijevi su kraće i prolaze samo kroz gornji dio konstrukcije aluminijskih listova, dok su unutarnje cijevi duže te osim kroz gornji dio, prolaze i kroz manji srednji dio koji je također sastavljen od tankih aluminijskih limova. Ovakvom se konstrukcijom dobila veća disipacijska površina, pa hladnjak (s ventilatorom) ima TDP od 130 W, što je samo 20 W manje nego kod većeg Pure Rocka.

bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_16 bequiet_pure_rock_shadow_rock_lp_17

Osim spomenutih problema s orijentacijom, imali smo problema i s instalacijom. Zbog načina na koji je konstruiran, vrlo je problematično postaviti vijke u aluminijsku gredu i tu je proizvođač jednostavno mogao fiksirati vijke u tvornici kao što su to neki drugi napravili. Način montaže nosača na ploču je isti kao i kod Pure Rocka i relativno je jednostavan. I ventilator je identičan kao i kod Pure Rocka, ali su njegovi nosači zbog malo drugačije konstrukcije hladnjaka, nešto drugačiji.