bitforce_shadow_se2_1 bitforce_shadow_se2_2

Na brzi test nam je iz Future IT stiglo BIT FORCE Shadow SE-2 kompaktno mid-tower kućište. Karakterizira ga zatvoreni dizajn, tj. manji kapacitet usisa koji rezultira tišim radom, a za dodatno utišavanje se rada brine i materijal za upijanje zvuka s unutarnje strane. Prednju stranu karakterizira moderna plastična stranica izvedena u carbon look stilu, a prednji je panel smješten na vrh kućišta. Bit Force je privatna robna marka Hyperlift tvrtke, prisutne na tržištu od 2019. godine. U suradnji s Futurom IT, kao  ovlaštenim BIT FORCE servisom, razvijeni su modeli kućišta i hladnjaka u nekoliko različitih serija. U ponudi imaju nekoliko modela kućišta, ventilatore i kabele, tj. adaptere.

bitforce_shadow_se2_3

Shadow SE-2 je kao što smo napisali u uvodu mid-tower kućište orijentirano prema tihom radu. Kupac koji je već unaprijed odlučio graditi tiše računalno, koje ne želi opremiti moćnim komponentama izabrat će upravo ovakvo kućište zatvorenog tipa s manjim protokom zraka. Jedini usis zraka koji ovo kućište ima je na dnu prednje stranice i to vrlo ograničen. Prednja je stranica u potpunosti plastična, s prednjom teksturom u obliku carbon looka i djeluje vrlo elegantno. Na dnu je samo B logo, a na vrhu je traka mliječne plastike iza koje je notifikacijska LED-ica koja svijetli kada je računalo uključeno. Da nema karbonskog efekta rekli bi da je Shadow poprilično dosadnog uredskog izgleda.

bitforce_shadow_se2_4

Straga je raspored klasičan - na dnu je mjesto za napajanje, iznad kojeg je sedam proreza za dodatne kartice, a iznad je prorez za stražnje I/O portove ploče, te rešetka na koju je montiran 120-milimetarski ventilator u ispušnoj konfiguraciji. Obje bočne stranice su pune, a čitavo je kućište napravljeno od 0.6 milimetara debelog (ili tankog) čelika, koji je pobojan u crno. Kvaliteta materijala je solidna, kao i završne obrade. Dimenzije kućišta su 365 x 219 x 452 milimetara, a masa mu je 4,64 kilograma.

bitforce_shadow_se2_5 bitforce_shadow_se2_6

Na gornjoj se strani nalazi "prednji panel" koji se sastoji od velike tipke za uključivanje s lijeve strane, do koje su dvije LED-ice te malena Reset tipka. Desno je jedan USB 3.0 port, dva USB 2.0, te dva audio - mikrofon i slušalice. Iza njih je plastični poklopac s magnetnim kopčama koji s unutarnje strane ima materijal za upijanje zvuka. Ako ga skinemo, otkrivamo rešetku koja prima dva 120-milimetarska ventilatora ako poželimo veću protočnost zraka.

bitforce_shadow_se2_7 bitforce_shadow_se2_8

Skidanjem prednje stranice otkrivamo da je i ona s prednje strane obložena materijalom za upijanje zvuka. Iza nje se na šasiju kućišta mogu montirati tri 120-milimetarska ventilatora ili pak 360-milimetarski radijator s isto toliko ventilatora. Na dnu se kućišta nalazi metalna mrežica koja filtrira usis zraka u napajanje, a tu su i vijci koji drže kavez za diskove. Četiri nožice s gumenim podloškama drže kućište podignuto od površine, te ga osiguravaju od klizanja. Kao što vidimo, bočna je stranica također s unutarnje strane obložena materijalom za upijanje zvuka.

bitforce_shadow_se2_9

Skidanjem desne bočne stranice koja je također obložena materijalom za upijanje zvuka, dolazimo do poklopcem odvojenog prostora za ugradnju napajanja i diskova na dnu kućišta. U kavez koji je moguće i izvaditi stanu dva 3,5-inčna diska, a uz to, još je dva 2,5-inčna moguće smjestiti na vertikalu iznad kaveza. Sa stražnje je strane vidljivo i koliko proreza za provlačenje kabela ima, pa je jednostavnije računalo moguće i uredno složiti, a strateški su smještene i ušice za provlačenje plastičnih vezica i aranžiranje kabela. Nije ovo sve skupa na razini nekih skupljih konkurenata, no za jednostavnije građeno računalo sasvim je adekvatno. U prostor za napajanje stane 165 milimetara dug uređaj kada je kavez s diskovima ugrađen.

bitforce_shadow_se2_10 bitforce_shadow_se2_11

Prostor za ugradnju matične ploče i komponenata je dovoljno velik za ATX i manje ploče. Prostora za hladnjak procesora je 165 milimetara, a za grafiku do 320 milimetara. Na prednju je stranu moguće ugraditi tri 120 milimetarska ventilatora, ili pak 240/360 milimetarski radijator AIO hlađenja. Dodatno je i na vrh moguće smjestiti dva ventilatora, te dva na dno. Ipak ovo je kućište zamišljeno za gradnju tihog računala, ograničenog je usisa pa je možda dovoljno samo staviti tri tiha ventilatora na usis kako bi se stvorila adekvatna zračna struja.

bitforce_shadow_se2_12

Bit Force Shadow SE-2 će vas u Futuri IT s gotovinskim popustom koštati 399 kuna. Za taj iznos će te dobiti solidno napravljeno i osmišljeno kućište s ograničenim protokom zraka idealno za građenje tihih uredskih ili gaming računala. Zanimljiv izgled mu daje carbon look plastika sprijeda, i na vrhu indikacijska LED traka. Unutrašnjost je obložena materijalom za upijanje buke, prima ATX i manje ploče, a prostora je dovoljno i za različite komponente. Sve u svemu, moderno osmišljeno i cjenovno pristupačno kućište.