Canyon Tony KW djecji sat- naslovnica

Dok su roditelji na poslu, a djeca izvan sigurnosti doma ili školskog okruženja, najvažnija je njihova sigurnost. Ne bi se trebala temeljiti na ograničavanju druženja s vršnjacima jer je ono izuzetno bitno za razvijanje socijalnih vještina, učenja samostalnosti i odgovornosti. Ali, diskretan nadzor i mogućnost kontakta su poželjni. Sve prisutni mobilni telefoni su u tom slučaju atraktivni za komunikaciju pa ih vjerojatno roditelji zato i kupuju za dijete. Međutim kupnja nije uvijek opravdana. Dječja samokontrola ipak ima ograničenja. Iz tog razloga dječji pametni sat mogao bi postati odlična alternativa za komunikaciju. Jedan od njih  upravo imamo na testu. To je Tony KW-31 iz Canyona.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

 • Dimenzije: 54 milimetra  x 42.6 milimetra x 13.6  milimetara  remen 20 mm*230 mm
 • Masa: 42 grama
 • Zaslon : 54 inča,  240 x 240px, TN,  sa punim dodirom
 • Čip: MTK6261D, 260 MHz
 • Memorija: 32 MB RAM, interna flesh 32 MB
 • Baterija: izmjenjiva Li-Polymer 3.7V, 380mAh
 • Kamera: 3 Mpx
 • Vrsta SIM kartice: Mikro-SIM
 • Tip mreže: GSM 2G 850/900/1800/1900
 • Tip memorijske kartice: Mikro SD, do 32GB
 • Vrsta kabla za punjenje: USB tip A do mikro USB
 • Ustupio: Asbis
 • Cijena: od 194,00 kn do 242,10 kn

Dizajn i kvaliteta izrade

Kućište Tony KW-31  pametnog sata  je od ekološki prihvatljive plastike. Pravokutno je bez oštrih kutova ili rubova, ali i diskretnih izbočina. Imaju jako dobru ulogu u zaštiti sata, tako da djeca ne moraju brinuti o oštećenju prilikom igranja.

Kućište nije vodootporno, ali ne bi trebalo biti problema padne li koja kapljica vode prilikom pranja ruku.  Plavom,  žuto-crnom ili ružičastom (roza) bojom zasigurno  će biti atraktivni dječjim očima.

Canyon Tony KW djecji sat- slika1

Prednji dio sata ima 1,54-inčni  LCD  zaslon u boji TN matrice, osjetljiv na jedan dodir i rezolucije 240×240 piksela. Prikaz ne izgleda zrnato kada se gleda na normalnoj udaljenosti od očiju, što je pohvalno. Na početnom zaslonu prikazuje se datum, vrijeme, jačina GSM signala i preostali kapacitet baterije.

Canyon Tony KW djecji sat- slika2

Kamera od 0,3 megapiksela postavljena je iznad ekrana. Omogućit će djeci snimanje selfija ili bilo čega drugoga, da se zabave. Snimljene fotografije se spremaju u album gdje se mogu pregledavati i brisati.

Canyon Tony KW djecji sat- slika 2a

Tik uz kameru je mikrofon dobrog prijema kada se govori u njega.

Canyon Tony KW djecji sat- slika3

Višefunkcijska tipka smjestila se na desnoj strani sata. Koristi se za uključivanje uređaja, vraćanje na glavni ekran i  “SOS” poziv u  slučaju opasnosti. Međutim, za SOS broj nije moguće odabrati osobu iz kontakata, već se aktivira onaj koji dodjeljuje telekomunikacijski operater.

Canyon Tony KW djecji sat- slika3a

Canyon Tony KW djecji sat- slika4

Suprotna strana ima poklopcem zaštićeno mikro-USB sučelje za punjenje baterije (do 5V/2A) i spajanje na računalo.

Canyon Tony KW djecji sat- slika5

Kada smo već kod baterije, zapravo je teško definirati njeno trajanje jer definitivno nije isto za aktivno korištenje i vrijeme čekanja. Brzina punjenja je također dobra.

Canyon Tony KW djecji sat- slika6

Stražnja strana je ujedno uklonjiv poklopac. Nakon otvaranja i vađenja baterije omogućava instaliranje mikro SD memorijske kartice do 32 GB i Micro-SIM kartice.

Canyon Tony KW djecji sat- slika7

Iako smo zakoračili u 5G eru, sat podržava samo tehnologiju druge generacije (2G) mreža. Možda je to i poželjno. Barem neće biti dodatnih troškova podatkovnog prometa i pristupa, za dječju dob, neprimjerenom internetskom sadržaju. Na ovoj strani je na dnu dinamički zvučnik. Što se tiče kvalitete, glasovi tijekom razgovora zvuče dobro, a glasnoća poziva je relativno dovoljna kao i za slušanje glazbe ili priča.

Remen

Konačno, došli smo i do remena. Svi znamo da materijal od kojeg su izrađeni uvelike utječe na udobnost nošenja oko ručnog zgloba. To vrijedi podjednako za odrasle, a da ne spominjemo nježnu kožu djece. Ovaj sat koristi remen od silikona. Mekan je, udoban  i uopće nema oštrog mirisa kao što neki znaju imati.

Canyon Tony KW djecji sat- slika8

Prepun je rupica kako bi veličinom i kopčom od nehrđajućeg čelika s  dva „jezičca“ bio prikladan za zapešća djece različite dobi. Dodatno ima dvije sigurnosne trake da ga dijete tijekom nošenja ne može lako izgubiti.

Glavne funkcije sata

Pozivi

Kao što smo već spomenuli, sat nudi mogućnosti prihvaćanja i upućivanja poziva od unaprijed postavljenih 10 kontakata. Brojevi se unose  pomoću numeričke tipkovnice na zaslonu i svaki  ima svoju oznaku: tata, mama…..

Canyon Tony KW djecji sat- slika9

Ovdje nemamo puno što za reći osim da je rukovanje pozivima jednostavno. Da je suprotno, previše komplicirano, očito ne bi bilo prikladno za djecu.

SMS poruke  

Prilikom dolaska novog SMS-a prikazuje se obavijest o prispijeću na zaslonu. Poruke se spremaju u istoimenu mapu gdje se može pročitati cijeli teksta poruke, a svaki novi SMS nalazi se u prvom redu liste.  Isto tako omogućeno je započeti poziv pošiljaocu ili njihovo brisanje jer je  memorija pametnog sata dizajnirana  za 50 SMS poruka.

Canyon Tony KW djecji sat- slika10

Nakon primitka 50 SMS-a nove poruke neće stizati sve dok se stare ne izbrišu.

Glazba

Mogućnost slušanja glazbe jedna je od bitnih funkcija za djecu. Glazba se pohranjuje na microSD karticu spajanjem sata i računala. Podržani su MP3, AAC i WAV audio formati.

Canyon Tony KW djecji sat- slika11

Za slušanje se koristi glazbeni svirač.  Nudi postavljanje jačine zvuka, promjenu pjesama, nasumično reproduciranje, ponavljanje, reprodukciju u pozadini itd.

Igre

U satu je instalirano sedam igara za vrijeme dokolice. Uključuju naslove slagalica, košarke, preko flipera, skupljanja novčića, skačući preko platformi do rata pčela  ili utrka automobila.

Ostali softverski dodaci

Zanimljiv dodatci su kalkulator za jednostavne izračune, budilica, kalendar (gestom povlačenja prstom lijevo/desno mijenja se prikaz mjeseca), štoperica, nečujni način rada, diktafon, upravitelj datoteka u memoriji telefona i na microSD memorijskoj kartici, odbrojavanje vremena (timer) i postavke. Potonje su standardne kao na pametnom telefonu. Nude promjenu jezika, postavljanje vremena i datuma, povijest poziva itd.

Zaključak

Canyon Tony KW djecji sat- slika12

 

Tony KW-31 dizajnom je  u potpunosti osmišljen za djecu. Može zadovoljiti potrebe komunikacije roditelja i djece poput telefonskih poziva i SMS poruka. Takoder ima različite korisne funkcije, alate i igre za zabavu primjerene njihovom uzrastu. U određenom smislu, za djecu stariju od 4 godine je to doista puno bolji poklon od mobitela, a i cijenom je pristupačniji.