Opis

chieftronic_powerplay_650w_1 chieftronic_powerplay_650w_2

Pred nama je danas Chieftronicovo napajanje, pristiglo iz Racunala.hr koje je iz PowerPlay serije i snage 650 W. Podržava 80 Plus Gold standard, a po snazi je srednje u toj seriji. Dolazi opremljeno s japanskim kondenzatorima, a ima i zanimljiv dizajn poklopca ventilatora u stilu paukove mreže.

I premda smo ovo napajanje imali prilike testirati prije sada već više od dvije godine, ponovno mu se vraćamo jer je dostupno na našem tržištu, a i sada smo izmjerili padove napona na glavnim vodovima.

chieftronic_powerplay_650w_3

Napajanje dolazi u klasičnoj kutiji unutar koje je dobro zaštićeno u stiro-pjeni, ali i u zasebnoj plastičnoj vrećici. Kabeli su pakirani u zasebnoj vrećici s čičkom i onda još u najlonskoj vrećici, a tu nalazimo i korisničke upute.

chieftronic_powerplay_650w_4

U vrećici za kabele nalazi se sljedeće:

  • jedan kabel dužine 600 milimetara s 20+4-pinskim ATX konektorom
  • jedan kabel dužine 700 milimetara s 8-pinskim EPS konektorom (4+4 pina)
  • dva kabela dužine 600 + 150 milimetara s po dva 8-pinska PCIe konektora (6+2 pina)
  • tri kabela dužine 800+150+150 milimetara svaki s po tri SATA konektora
  • jedan kabel dužine 700+150+150+150 s tri molex i jednim floppy konektorom
  • jedan kabel za napajanje iz kućne utičnice

Svi su kabeli flat tipa, malo su krući, a konektori mrvicu teže ulaze u svoja mjesta na matičnim pločama, grafikama itd. Najkompliciraiji za ukopčati je bio 24-pinski za matičnu ploču.

PowerPlay napajanja dolaze u dvije serije i to razvrstane po učinkovitosti. Gold i Platinum serije sadrže 550/650/750 i 850/1050W modele. Zanimljiv detalj ih dijeli, osim platforme i snage, različiti su po činjenici da Gold serija ima samo jedan 4+4-pinski EPS konektor, a Platinum ima dva takva konektora. Čudna s obzirom na to da veliki broj ploča na tržištu ima po dva EPS konektora i to najčešće 8-pinski i 4-pinski, no ploče će bez problema raditi i samo s jednim takvim konektorom. Jamstvo na sva napajanja je 3-godišnje.

chieftronic_powerplay_650w_5

Napajanje je zanimljivo dizajnirano. U crnoj metalnoj kutiji grube teksture, s donje je strane umetnuta rešetka koja pokriva ventilator napravljena u obliku paukove mreže i pobojana u crveno. Chieftronic je opet pokazao razigranu stranu, okrenutu gamerima i odlično su pogodili dizajn nečega što je teško napraviti zanimljivim. Ipak, ono što je bitnije, nalazi se unutra. Posudili su poznatu CWT-ovu DC-DC platformu s jednim +12V vodom koji je u stanju dati 54.2 A struje, tj. 650,4 W snage. Uz to, +3,3 i +5V vodovi daju maksimalnih 22A tj. kombiniranih 120 W. CWT je u izradi koristio japanske 105°C kondenzatore pa bi i trajnost trebala biti vrlo dobra. Primijenjen je i niz zaštita – AFC (Automatic Fanspeed Control), OCP (Over Current Protection), OPP (Over Power Protection), OTP (Over Temperature Protection), OVP (Over Voltage Protection), SCP (Short-Circuit Protection), SIP (Surge & Inrush Protection), UVP (Undervoltage Protection) i No-load Operation. PFC je aktivan.

chieftronic_powerplay_650w_6

Ulazne karakteristike su 100 do 240 V napona, 47 do 63 Hz frekvencije i 10 A struje, pa je napajanje pogodno za rad u svim strujnim mrežama svijeta. Teško je 2,36 kilograma i dimenzija je 160 x 150 x 86 milimetara. Razina efikasnosti je već spomenutih 80 Plus Gold što znači da u cijelom radnom području efikasnost mora biti iznad 88%. Ventilator koji se nalazi u napajanju je promjera 140-milimetara, te može raditi i u polupasivnom načinu rada. Pri maksimalnom broju okretaja nije naročito bučan, no čujan je te smo izmjerili 43 dB(A).

chieftronic_powerplay_650w_7 chieftronic_powerplay_650w_8

Na stražnjoj se strani nalazi i tipka za uključivanje polupasivnog moda rada. Konektori na kabelima sa strane napajanje su dobri, i tu nismo imali problema sa spajanjem i odspajanjem, no konektori na drugoj strani, onoj za ploču su ipak zadavali ponešto problema – pogotovo 24-pinski. Napajanje se u radu ne zagrijava previše, čak i pri najvećem opterećenju.

Testiranje i rezultati

chieftronic_powerplay_650w_10

Testna platforma se sastojala od Asusove Crosshair X670E Hero ploče, AMD-ovog Ryzena 9 7950X i Sapphire RX 6750XT grafičke kartice. Takav stroj je na maksimalnom opterećenju pod Power testom u OCCT-u “iz zida” vukao 672W.

+12V vod

+5V vod

+3,3V vod

Napajanje je pokazalo izvrsnu kontrolu napona i visoku radnu stabilnost, te zaslužuje sve pohvale u ovom području. Odlično odabrana platforma.

Zaključak

chieftronic_powerplay_650w_9

PowerPlay 650W napajanje je zadovoljavajuće efikasno, dovoljno snažno i s odličnom kontrolom napona čak i pri najvećim opterećenjima. Zamjerka ide na samo jedan 8-pinski EPS konektor, no naša je konfiguracija dobro radila i samo s jednim što je najčešće i slučaj. Ipak, ako će te htjeti malo ekstremnije overclockirati, ili ugraditi još moćniju grafičku karticu, tada treba razmisliti o 850 W Platinum modelu. Cijenom od oko 115 € nije najpovoljnije Gold napajanje snage 650 W na tržištu, no modularno je, svi su kabeli flat, te ima odličnu CWT-ovu DC-DC platformu.