coolermaster_sf240r_1 coolermaster_sf240r_2

Cooler Master nam je na test poslao svoj MasterFan SF240R ARGB, koji je zapravo dvostruki 120-milimetarski ventilator u jedinstvenom pakiranju. Riječ je o proizvodu integriranog dizajna koji olakšava ugradnju u kućišta ili na radijatore. Dva su 120-milimetarska ventilatora standardnih specifikacija, a svaki ima i ARGB LED-ice ugrađene, koje se mogu kontrolirati ili putem priloženog kontrolera ili preko softvera proizvođača matičnih ploča.

coolermaster_sf240r_3

Okvir s ventilatorima dolazi u kutiji s bojama CoolerMastera, a uz njega će korisnik dobiti i osam vijaka za njegovo pričvršćivanje u kućište, ARGB LED kontroler, kabel kojim ga spajamo na kontroler i na SATA napajanje, plastičnu zaštitu za konektore te upute za spajanje. Instalacija je jednostavna, ako želite koristiti ARGB LED kontroler tada je potrebno spojiti priloženi kabel na kontroler, SATA konektor i spojiti kabel za osvjetljenje koji se nalazi na okviru. Ako ga želimo koristiti bez kontrolera, tada kabel iz okvira direktno spajamo na matičnu ploču. Nikakve dodatne informacije i upute nisu potrebne, a jamstvo na proiuzvod je dvogodišnje.

coolermaster_sf240r_4

Kao što vidimo na fotografiji iznad, MFX-B2D2-18NPA-R1 je okvir s ugrađena dva ventilatora koji imaju zajednički 4-pinski konektor za napajanje i PWM kontrolu brzine te 3-pinski RGB konektor. Okvir je plastičan, dimenzija 240 x 120 x 25 milimetara, a u njega su stavljena dva 120-milimetarska ventilatora napravljena od prozirne plastike. Ukupna masa je 262 grama. Svaki od ventilatora ima osam ARGB LED-ica. Okvir na sebi ima gumene umetke koji služe za eliminaciju prijenosa vibracija na kućište ili pak radijator vodenog hlađenja.

coolermaster_sf240r_5

Kvaliteta materijala je solidna, a ventilatori imaju tzv. rifle bearing ovjes. Brzina vrtnje im je kontrolirana od strane PWM-a, a kreće se između 650 i 1.800 okretaja u minuti. Svaki od ventilatora stvara oko 43 CFM-a protok zraka, uz pritisak od 1.58 mmH2O. MTTF je 160.000 sati. Ventilatori rade na 12 V napona (0.17 A, 2.04 W), a RGB osvjetljenje na 5 V (0.8 A, 4 W).

coolermaster_sf240r_6

Deklarirana buka rada je od 8 do 30 dBA, a mi smo izmjerili 35 dBA pri 800 okretaja u minuti, 37.5 dBA pri 1.230 okretaja u minuti i 39.8 dBA pri maksimalnih 1.829 okretaja. Maksimalna vrijednost nije visoka, no čujna je. Pri tom je zračna struja dovoljno visoka za upuhivanje veće količine zraka u kućište (86 CFM-a), i ovi će ventilatori jednako dobro poslužiti i za kućište i za radijator. Prednosti ovakve konstrukcije su jedan par kabela manje za smještaj i aranžiranje, te naravno jednostavnija, tj. brža ugradnja u kućište ili na radijator.

Efekti koje je moguće ostvariti putem priloženog kontrolera nisu loši, no ako koristimo jednu od podržanih aplikacija proizvođača matičnih ploča, tada ih je puno više i bogatiji su. A s te strane ovaj proizvod podržava Asus Aura Sync, ASRock Polychrome Sync i MSI Mystic Light Sync aplikacije. Kvaliteta osvjetljenja je solidna, premda ne i na razini najboljih ventilatora iz primjerice Corsaira.

oolermaster_sf240r_7

Cooler Master MasterFan SF240R ARGB još uvijek nije moguće kupiti u hrvatskim dućanima informatičke opreme, a u njemačikm mu se cijena kreće od oko 28 € na više. To je fer cijena za ono što nudi, a to su dva 120-milimetarska ventilatora s ARGB funkcijom. Nudi i lakoću ugradnje, te smanjenje broja kabela zbog integriranog dizajna. Bilo da nabavljate Cooler Masterovo kućište ili neko drugo ovo je proizvod kojeg treba uzeti u obzir prilikom gradnje dobro prozračenog računala.