Test sistem

Sve smo testove odradili na Asusovoj ROG Crosshair VIII Hero WiFi ploči, s AMD Ryzen 9 3900X procesorom i ostatkom hardvera iz recenzije novih Ryzen 3 procesora. Set testova ponešto skraćen o odnosu na standardne testove SSD-a, no oni najbitniji su tu. ASSSD i CrystalDiskMark za mješavinu sintetičkih testova, te IO Meter i simulacija četiri različita načina upotrebe – Database sa 67% čitanja i 33% zapisa (s pristupom 100% kapaciteta diska), Workstation s 80% čitanja (s pristupom 100% kapaciteta diska) i 20% zapisa, Web Servera sa 100% čitanja (s pristupom 22% kapaciteta diska) i File Servera s 80% čitanja i 20% zapisa (s pristupom 10% kapaciteta diska).

AS SSD i CrystalDiskMark

corsair_mp600_2 corsair_mp600_3

I AS SSD i Cyrstal koriste nekompresibilne podatke, no mjerenja im se ponešto razlikuju pa ih koristimo oba za usporedbu. Kao što vidimo, sekvencijalne performanse su onakve kakvim ih proizvođač i deklarira, barem kada je CrystalMark u pitanju. 4K performanse su također vrlo solidne.

I/O Meter Mixed Workload

Database

FileServer

Workstation

WebServer

Čini se da je Phison kontroler orijentian na čitanje, jer je WebServer test u kojem je 100% čitanja rasturio sa 165231.89 IOPS-a, dok mu testovi s više zapisa i većim pristupom disku nisu vanserijski.

Zagrijavanje

corsair_mp600_4

Logično, zagrijavanje ovakvog je diska vrlo veliko (poglavito kontrolera), pa ni ne čudi vršna temperatura od 62°C pod hladnjakom koji standardno dolazi uz Crosshair VIII Hero ploču. Hladnjak koji dolazi uz SSD tu temperaturu spušta za oko 4°C, a zračna struja preko hladnjaka skida još dodatnih desetak °C.