Gelid Astra

gelid_astra_stella_1 gelid_astra_stella_2

Iz Gelida su nam na test stigla dva njihova proizvoda – Stella RGB ventilator i Astra RGB produžni kabel za 8-pin GPU.  Gelid je hongkonška tvrtka osnovana 2008. godine od strane bivših zaposlenika tadašnjeg Arctic Coolinga, a danas u ponudi imaju mnoštvo proizvoda. I dok je Stella manje više standardan 120-milimetarski ARGB ventilator, Astra je inovativan i zanimljiv proizvod koji se može kupiti i za 24-pinski ATX konektor i za 8-pinske CPU konektore.

Oba su proizvoda pakirana u klasične kartonske kutije na kojima se nalaze fotografije proizvoda s uključenom rasvjetom, te naravno osnovne tehničke informacije.

gelid_astra_stella_7 gelid_astra_stella_10

Krećemo s po abecedom redu, s Astrom. Ovaj produžni kabel za GPU je unutar kutije smješten u ležište od prozirne plastike (blister), a uz njega će kupac dobiti i produžni kabel za LED rasvjetu koji spaja na matičnu ploču i nekoliko prilagodnika. Inače, Astra osim kao produžni kabel za GPU (CA-RGB-16P-01), dolazi i kao produžni kabel za 8-pinske ATX konektore/kabele (CA-RGB-8P-01), te kao produžni kabel za 24-pinske ATX konektore/kabele (CA-RGB-24P-01).

gelid_astra_stella_8 gelid_astra_stella_9

U osnovi je riječ o produžnom kabelu koji ima dva ženska i dva muška 8-pinska konektora za dodatno napajanje grafičkih kartica (PCIe Power) na svojim krajevima. Riječ je o flat kabelu, koji na jednoj strani ima položenu mrežu od optičkih vlakana koja prenosi svjetlost 16 ultra svijetlih ARGB LED-ica. Ukupna debljina kabela je 20 milimetara pa neće zauzimati puno mjesta u kućištu, a ujedno je i dovoljno savitljiv za aranžiranje prema željama korisnika. Kvaliteta konektora i kabela, te svih spojeva je vrlo visoka. Bakar korišten za vodove je 18 AWG po američkom standard koji je primjeren za korištenje na temperaturama do 90°C.

gelid_astra_stella_11

Osvjetljenje ćemo lakše demonstrirati u videu na kraju članka nego ovako na fotografiji. ARGB LED osvjetljenje je kompatibilno s Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync aplikacijama. Na ploču osvjetljenje spajamo putem priloženih kabela i isključivo preko 3-pinskih 5V ARGB headera.

Gelid Stella

gelid_astra_stella_4

Stella je 120-milimetarski ventilator s dva osvijetljena prstena u kućištu i osvijetljenom bazom pri čemu se svjetlost širi kroz propeler napravljen od mliječno bijele plastike. Samo je osnovni okvir crni s nosačima koji svaki u kutu ima gumiranu površinu za eliminaciju prijenosa vibracija. Stella ventilator je dakle napravljen po svim modernim standardima. Dimenzije su mu standardnih 120 x 120 x 25 milimetara, a masa je 156 grama.

gelid_astra_stella_3

Proizvođač je motor je motor okarakterizirao kao noiseless s IC upravljanjem, a ovjes je izdržljivi double ball. Napon na kojem radi je 12V s PWM kontrolom (500 do 1.600 okretaja u minuti), a maksimalna potrošnja je 5 W. Proizvođač navodi maksimalni statički pritisak od 1,3 mmAq, maksimalni protok zraka od 70 CFM-a te MTTF izdržljivost od 100.000 radnih sati. Maksimalna deklarirana buka je 35 dBA, a mi smo izmjerili nešto viših 40 dBA što je i dalje prihvatljivo (Meterk MK09).

gelid_astra_stella_5

Uz ventilator dolazi i set vijaka, a na njemu se nalazi 4-pinski PWM konektor te muški i ženski 3-pinski 5V ARGB konektor. Muški je tu radi daisy chaina, tj. povezivanja više ventilatora u niz. Kabeli su dovoljno dugački (500 milimetara) da dosegnu sva mjesta na matičnim pločama. Jamstvo koje Gelid daje na ventilator je trogodišnje.

gelid_astra_stella_6

U Stella ventilatoru se nalaze ukupno 24 ARGB LED-ice. 16 ih je u prstenu, a 8 u bazi propelera. Efekt osvjetljenja je lijep, a jačina dovoljno dobra. Nije na razini najboljih Corsairovih modela koji su po nama najbolje osvijetljeni, no nije ni u njihovom cjenovnom rangu. Podržane su jasno Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync i ASRock Polychrome Sync aplikacije.

Za kraj donosimo i efekte koje stvaraju produžni kabel Astra i ventilator Stella, a uz pomoć Gigabyteove RGB Fusion 2.0 aplikacije i njenih standardnih opcija osvjetljenja. Stella ima dovoljno vjerne boje i brze tranzicije a osvjetljenje sasvim adekvatno. Astrina optička vlakna očekivano malo slabije provode svjetlost na većim udaljenostima od izvora. Naime, prema sredini efekt slabi i jedino je dovoljno jak u zamračenim prostorijama ili tamnom kućištu. Ovako, na dnevnoj svjetlosti je vidljivo slabljenje osvjetljenja na samoj sredini.

Zaključak

Gelid još jednom potvrđuje da ima vrlo dobre i zanimljive proizvode koji imaju svoje mjesto na tržištu. Astra i Stella ciljaju na one korisnike koji vole osvijetliti unutrašnjost svog računala, a takvih je danas puno. Astra je zanimljiv proizvod koji mrežom optičkih vlakana donosi lijepe efekte, s tek malo slabijom osvijetljenošću na sredini. Stella je prije svega vrlo dobar ventilator koji ima dobar protok zraka i prihvatljivo nisku razinu buke. Nakon toga, tu je taj dodani element bogatog osvjetljenja koji će privući mnoge. Cijena na Gelidovom shopu za Astra kabel je nešto viših 30,99 €, a za Stella ventilator 8,99 €.