gigabyte_m32u_0

Gigabyte M32U je pristupačniji 4K gaming monitor sa 144 Hz frekvencijom osvježavanja slike, MPRT vremenom od 1 milisekunde i panelom koji podržava široki gamut – 123% sRGB-a. Riječ je o povoljnijoj izvedenici FI32U modela, koji ima manje mogućnosti ali zadržava one poput HDMI 2.1 podrške za nove konzole, te KVM-a.

U zadnjih smo godinu dana testirali dva Gigabyteova monitora – M27QFI27Q-X, koji su pokazali da se Gigabyte ni malo ne šali i u ovom segmentu želi ponuditi samo top proizvode. Isto tako su razmišljali i predstavljanjem FI32U modela pod Aorus brandom koji je donio gamerski dizajn, ESS Sabre DAC za slušalice, tehnologiju poništavanja buke, RGB rasvjetu itd. Ova nabrojana oprema fali modelu kojeg danas testiramo no zadržao je sve ostale kvalitete koje ga čine privlačnima kupcima, a uz to je i jeftiniji.

gigabyte_m32u_1 gigabyte_m32u_2

M32U dolazi u klasičnoj smeđoj kutiji na kojoj su jednostavne grafike samog proizvoda i neki tehnički podaci. Unutar kutije je Gigabyte ovaj monitor odlično zaštitio u debeli stiropor i najlonske vreće. Uz monitor dolaze još i kabeli – napojni, HDMI, Display Port i USB, zatim jamstveni listić te upute za korištenje. U gornjem dijelu se nalazi donji dio postolja, a kada sklonimo stiropor nalazimo još i ruku nosača monitora, te sam monitor.

gigabyte_m32u_3

Dimenzije samog monitora (panela) su 715,8 x 423,8 x 68,2 milimetra, a masa mu je 7,25 kilograma što je bitno kod eventualne montaže na zid ili ruku nekog drugog proizvođača (VESA 100×100). Ako ga montiramo na priloženi stalak tada se masa penje na 10,35 kilograma, a dimenzije na 715,3 x 585,3 x 244,3 milimetra. I dok monitori FI serije imaju puno agresivniji dizajn, monitori iz M serije su puno smireniji, što se nama osobno više sviđa. Ima jednostavan dizajn uskih bočnih i gornje stranice, s nešto širom donjom. Panel je zaštićen premazom tvrdoće 3H. Na sredini donje stranice nalazi se samo Gigabyte natpis. Dvokrako postolje je napravljeno od metala obloženog crnom plastikom i istog je dizajna kao i kod M27Q modela.

gigabyte_m32u_4

Straga je zadržan isti jednostavni dizajn s crnom sjajnijom trakom na vrhu, te mat plastikom ispod nje. Kompletno kućište monitora je plastično, no sasvim dobre kvalitete i vrlo je čvrsto što je bitno kod mijenjanja nagiba (-5° do +20°), vertikalne osi (+/-30°) i visine (130 milimetara). To sve omogućava metalna ruka obučena u plastiku koja ima rupu pri dnu za aranžiranje kabela. Nema tu dakle nikakvih većih iznenađenja po pitanju izvedbe i kvalitete, sve je standardno dobro.

gigabyte_m32u_5

Monitor ima ugrađeni AC/DC ispravljač, a proizvođač navodi kako je maksimalna potrošnja oko 140 W. Pored utičnice za napojni kabel nalazi se i strujni prekidač. Na stražnjem panelu s lijeva na desno (gledano straga) nalaze se:

  • 2x HDMI 2.1 (4K@120Hz)
  • Display Port 1.4
  • USB Type C (PD 18W)
  • USB 3.0 Type B upstream port
  • 3x USB 3.0 Type A downstream porta
  • Izlaz za slušalice (3,5 milimetara)

Sve što treba je dakle tu, a posebno dobro je što monitor ima dva HDMI 2.1 ulaza na koje je moguće spojiti moderne igraće konzole. Uz to, tu je i USB Type C te dovoljno USB Type A portova za KVM funkciju koju M32U podržava. U monitoru se nalaze i dva 3-vatna zvučnika za korištenje u nuždi.

gigabyte_m32u_6

Na stražnjoj se strani nalazi KVM tipka i maleni joystick za kretanje kroz OSD meni. KVM funkcija je korisna jer korisnik može putem USB-B veze imati spojeno računalo, a putem USB-C veze prijenosnik i jednostavno prebacivati između jednog i drugog računala putem KVM funkcije, a za oba koristiti istu tipkovnicu i miša. Ujedno, preko USB-C veze možete spojiti i svoj pametni telefon ili pak tablet na ovaj monitor. Kao dodatna korist KWM switchu su i Picture-in-Picture ili Picture-by-Picture funkcije koje ovaj monitor posjeduje.

gigabyte_m32u_7 gigabyte_m32u_8

OSD meni se kontrolira putem malenog joysticka straga, a korištenje je jednostavno. Nudi brzi pristup ulaznom meniju, dok cijeli meni otvaramo pritiskom na sredinu kada nam se otvaraju Settings, KWM, Game Assiste i Power mogućnosti. Game Assist uključuje Game Info (Timer, Counter i Refresh Rate), Crosshair (nišan), Dashboard (live podaci o temperaturama, brzinama vrtnje ventilatora itd.), te Display Alignment opcija. Settings funkcija je glavni meni za podešavanje svih opcija monitora, a to uključuje Gaming meni s Black Equalizer, Super Resolution, Display Mode, Overdrive i AMD FreeSync funkcijama. Super Resolution opcija izoštrava slike niže rezolucije, Display Mod opcija daje mogućnost izbora Full (16:9) ili Aspect (1:1) slike. Gamerima zanimljivi Overdrive nudi tri opcije Picture Quality, Balanced i Speed što su zapravo drugi nazivi za vrijeme odziva (2, 1 i 0,5 milisekundi). AMD FreeSync Premium Pro opcija je kao što znamo opcija varijabilne stope osvježenja slike a ovaj monitor podržava od 48 do 144 Hz uz LFC kompenzaciju ispod 48 Hz (radi i s Nvida i s AMD karticama). Uz OSD, monitor podržava i Sidekick Windows aplikaciju koju smo vidjeli kod testa M27Q monitora.

gigabyte_m32u_9

M32U, kao i FI32U model koristi Innoluxov SS IPS panel koji je dijagonale 31,5 inča, rezolucije 3.840 x 2.160 i frekvenciju osvježenja od 144 Hz. Vrijeme odziva je 1 milisekunda (MPRT), proizvođač navodi 123% pokrivenosti sRGB spektra, a panel je nativno 8-bitni uz FRC (nazivno 10-bitni) pa podržava 1,07 milijardi nijansi boja. Podržava i AMD FreeSync Premium Pro tehnologiju koja je kompatibilna i s Nvida G-Sync tehnologijom. Panel ima maksimalnu svjetlinu od 350 nita (White LED pozadinsko osvjetljenje), no dolazi s podrškom za HDR400. Ima 1.000:1 statički kontrast i kuteve gledanja od 178°/178°.

Mjerenjem pri tvorničkim postavkama smo utvrdili obećanu pokrivenost prostora boja (120% sRGB, 82,% Adobe RGB i 84% P3), savršenu 2.2 krivulju gamme, maksimalnu svjetlinu od 332,3 kandela po metru kvadratnom (nita), što je mrvicu niže od tvorničkog obećanja, te niži kontrast od 700:1. Bijela točka je bila između 6.500 i 6.600K. Izmjerili smo odličnu uniformiranost boja s najvećim odstupanjem od 2.0 DeltaE, te malo manje uzornu uniformiranost pozadinskog osvjetljenja od maksimalnih 13%. Preciznost boja je bila odlična s maksimalnim odstupanjem od 2,23 DeltaE, te prosječnim na 0,84 DeltaE. Panel je time zaslužio ocjenu 4,5 od maksimalnih 5. Potom smo još napravili standardne vizualne testove vremena odziva (MPRT), ghostinga i overshoota i zaključili kako je ovo odličan gamerski monitor koji samo u određenim uvjetima daje mrvicu ghostinga, te nema primjetnog ulaznog kašnjenja. HDR je podržan no nije pretjerano upotrebljiv.

gigabyte_m32u_10

Ukupno gledajući M32U je odličan gamerski 4K monitor koji donosi visoku kvalitetu slike, 144 Hz frekvenciju osvježavanja, minimalni ghosting i nisko ulazno kašnjenje. Uz to, nudi i HDMI 4K@120Hz portove, intuitivne kontrole OSD-a i AMD FreeSync Premium Pro tehnologiju. Kao jedan 4K monitor još uvijek je vrlo skup za hrvatske prilike s cijenom od oko 8.000 kuna, no ako vam je ikakva utjeha u Njemačkoj ga se može nabaviti za oko 830 €. Većina će se prosječnih domaćih gamera vjerujemo zadržati na FHD ili QHD rezolucijama, no ako imate moćnu grafičku karticu i želite se igrati u 4K rezoluciji ovo je monitor za vas.