logitech_g613_1 logitech_g613_2

G613 je zaseban proizvod, no Logitech ovu tipkovnicu preporučuje uz G603 miša jer im je filozofija jednaka – okrenuti su prema gamerima koji žele high-end wireless iskustvo. Kada kažemo high-end, onda tako i mislimo jer se ovaj combo nudi po cijeni od 220 USD, što se u Hrvatskoj čudom pretvara u 1.600 kuna i više. No, Logitech je oduvijek tražio puno za svoje proizvode, ali je i puno davao. Za početak, G613 nudi robusnu izradu, brzu Lightspeed wireless vezu, dedicirane programabilne Macro tipke, Romer-G prekidače i dedicirane multimedijske tipke.

 logitech_g613_3

U pakiranju s tipkovnicom kupac će dobiti i stalak, ili tzv. “phone stand”, na koji možemo i nju odložiti i ponosno pokazati svima. Naravno, stalak je tu radi tableta ili pametnog telefona na kojeg putem Bluetootha možemo spojiti tipkovnicu. Tu je i produžni USB kabel na kojeg se spaja primopredajnih i približava tipkovnici ako je računalo pod stolom i slično. I premda nismo imali problema s prijemom, uvijek je bolje da je bliže zbog bržeg odziva, ove ipak gamerske tipkovnice.

 logitech_g613_4

Tipkovnica je napravljena od kvalitetne plastike i ima integrirano odmorište za dlanove pa su i dimenzije, te masa malo veće. Mjeri 478 milimetara u širinu, 216 u dubinu i 33 u visinu, a teška je čak 1410 grama (1460 grama s dvije AA baterije). Kvaliteta plastike je vrlo dobra, čitava je tipkovnica vrlo čvrste konstrukcije, i ne uvija se ni pod jačim pritiskom. Poklopci prekidača su samo solidni, a zamjeramo korištenje naljepnica kao oznaka. Poklopci su kao i uvijek konkavni su kako bi prsti prirodno sjeli u sredinu i lakše pritisnuli prekidač. Riječ je o full size tipkovnici s numeričkim dijelom, sve tipke su dovoljno velike pa čak i Enter koji je često smanjen kod nekih proizvođača. Dodatno su na ovu tipkovnicu dodane G1 – G6 programabilne macro tipke.

 logitech_g613_5

Prekidači koje Logitech koristi na G613 su poznati Romer-G koje proizvodi tvrtka Omron. Kako sam proizvođač tvrdi ovo su mehanički prekidači nove generacije koji su taktilni, imaju silu akutacije 45 grama uz točku akutacije na oko 1.5 milimetara i ukupan hod od oko 3 milimetra. Napravljeni su kako bi bili brži od Cherry MX prekidača i namijenjeni su gamingu, a izdrže 70 milijuna prekidanja. I baš kako i tvrde, vrlo dobri su za gaming zbog brze reakcije te smo bili zadovoljni i kod vrlo brze akcije u FPS-ima. Za dugotrajan nam se rad, tj. za pisanje veće količine teksta, i dalje preferiramo Cherry MX prekidače koji su bučniji no i daju bolji osjećaj. Layout tipkovnice koju smo testirali je hrvatski, a za brzu akciju je tu i 26-key rollover.

 logitech_g613_6 logitech_g613_7

Sa stražnje se strane čitavom donjom dužinom nalazi gumena nožica, te na vrhu dvije manje. Uz to, dvije se nožice mogu i izvući za povećanje nagiba. Tipkovnica već samom masom, a onda i velikim gumenim površinama odlično sjedi na svakoj površini i ne pomiče se ni pri najžešćoj akciji. Straga se nalaze i dva vijka za servisni pristup tipkovnici. Na desnom se boku nalazi tipka za uključivanje i isključivanje, a na dnu se ispod poklopca nalaze dvije AA baterije i primopredajnik za računalo. Logitech tvrdi kako baterije izdrže 18 mjeseci rada, što naravno ne možemo potvrditi.

 logitech_g613_9 logitech_g613_8

Na desnoj se strani tipkovnice nalaze spomenute G tipke, njih šest komada koje u LGS softveru možemo programirati tako da njima pozivamo macro naredbe. Lijevo se pak u gornjem dijelu nalaze tipke koje služe za brzu izmjenu između dva simultano povezana uređaja – tj. između Lightspeed i Bluetooth načina povezivanja. Lightspeed vezom smo jasno povezani s USB primopredajnikom na računalu, a prebacivanjem na Bluetooth možemo npr. odgovarati na poruke na pametnom telefonu koji se nalazi na priloženom stalku. Iznad numeričkog dijela se nalaze dedicirane multimedijske tipke koje su brze i ugodne za korištenje.

logitech_g613_10

Tipkovnica na hrvatskom tržištu košta oko 1000 kuna i time je već debelo zagazila u teritorij dobrih mehaničkih tipkovnica s Cherry MX prekidačima kojima Romer G prekidači ipak nisu dorasli. No, Romer G prekidači imaju prednost što su vrlo tihi u radu (ili barem puno tiši od MX-a), a opet nude dovoljno taktilnog feedbacka da mogu poslužiti i za pisanje ozbiljne količine teksta brzo i bez previše grešaka. Ono što će se svidjeti korisnicima je brza bežična veza, pa kombinacija nje i G603 miša zvuči kao idealan bežični setup.