logi_mx_2s_1 logi_mx_2s_2

Logitech nam je na test poslao dva svoja uredska ili multifunkcionalna bežična optička miša –  MX Master 2S i MX Anywhere 2S. Oba imaju svoje korijene u ranijim verzijama, i oba donose dosta toga novog u odnosu na njih. Prvenstveno se to odnosi na novi optički senzor koji sada ima puno veću rezoluciju, a ponešto su im povećane i poboljšane i druge mogućnosti.

logi_mx_2s_3

Miševi dolaze u kutijama malo većim od njih samih, a oba imaju otklopne stranice pa kupac odmah u dućanu može vidjeti proizvod u blister pakiranju. Na kutijama se nalaze i svi bitni podaci o miševima, te pregled njihovih mogućnosti na nekoliko svjetskih jezika. S obzirom na to da je mogućnosti puno, puno je i gradiva za pročitati, a neke su stvari i grafički objašnjene.

MX Master 2S

logi_mx_2s_4

Uz miševe se u kutiji nalaze detaljnije upute za korištenje, maleni USB primopredajnik, te adekvatno dugačak upleteni kabel za punjenje baterije. Miš je bežični i samo na taj način radi, kabel isključivo služi za punjenje baterije, ali je moguće nastaviti raditi dok je miš prikopčan na napajanje s ograničenjem na dužinu kabela. Na mišu se nalazi i indikator napunjenosti i to tik ispred velike tipke na kojoj kod dešnjaka leži palac.

logi_mx_2s_5

2S nije doživio drastične izmjene u dizajnu, a to nije ni bilo potrebno jer je i izgledom i ergonomijom i stari model na visokom nivou. Ergonomski je ovo odlično dizajniran miš, a pod uvjetom da ste dešnjak. Dlan i prsti ugodno se smještaju na njemu, a palac prirodno pada na meku reljefnu površinu koja je ujedno i tipka, pa zajedno s valjkom iznad može replicirati touchpad na PC i MAC računalima. Iza valjka se nalaze i dvije tipke za kretanje naprijed – nazad, a upravo zbog valjka potrebno je određeno vrijeme kako bismo ih “pogodili” od prve.

Miš je dimenzija 85.7 x 126 x 48.4 milimetara (širina, dužina i visina), te mase solidnih 145 grama. Primopredajnik je dimenzija 18.4 x 14.4 x 6.6 milimetara, te mase 2 grama. Miš s računalom može komunicirati ili putem primopredajnika ili putem Bluetooth LE veze.

logi_mx_2s_6

Na vrhu se miša nalaze dvije klasične tipke, scroll kotačić i tipka za promjenu rezolucije senzora. Scroll kotačić ima dva načina rada, tj. može biti glatkog okretanja te s otporom odnosno u koracima. Između ove dvije funkcije se prebacujemo s pritiskom na kotačić. Cijela površina miša je ugodna, ali i trajna. Općenito je Master 2S odlične kvalitete izrade, što i ne treba čuditi jer je riječ o najskupljem mišu iz Logitechove non-gaming serije. Miš se može kupiti u tri boje – Graphite, Midnight Teal i Light Grey.

logi_mx_2s_7

Na dnu se nalaze četiri teflonske nožice uz pomoć kojih miš glatko klizi preko svake površine. Tu je i tipka za uključivanje i isključivanje, te odabir kanala komunikacije. Optički Darkfield senzor je maksimalne rezolucije 4.000 DPI-a, što je znatno povećanje u odnosu na stari koji je imao 1.600 DPI-a. Nominalna rezolucija senzora je 1.000 DPI-a, a promjena je moguća od 200 do 4.000 u koracima od po 50 DPI-a (putem softvera). Baterija je kapaciteta 500 mAh (Li-Po), a Logitech navodi vrijeme autonomije od 70 dana. Mi ju naravno nismo uspjeli potrošiti u 14 dana korištenja.

logi_mx_2s_8 logi_mx_2s_9

logi_mx_2s_10

Zahvaljujući dvostrukom načinu povezivosti (receiver i bluetooth), i Easy-Switch tehnologiji miš se može upariti s do tri uređaja te uz pomoć tipke s donje strane prebacivati lako između njih, ali i koristiti Logitech Flow tehnologiju za prebacivanje workflow-a (copy/paste) između dva računala. Softver je brz, sučelje je intuitivno, a tri su bitna menija – Mouse, Point&Scroll i Flow. U prvom podešavamo funkcije sedam tipaka koje se nalaze na mišu, drugi je namijenjen promjeni brzine pointera (DPI), uključivanju ili isključivanju Smooth Scrollinga, promjeni smjera Scroll i Thumb kotačića, promjeni osjetljivosti Scroll kotačića, uključivanju SmartShifta itd, dok je posljednji za prebacivanje workflowa između dva računala. Softver istovremeno može upravljati s više miševa, a prepoznaje ih vrlo lako. Također, oba miša se i lako sparuju s računalima, bilo da je riječ o Bluetooth vezi ili preko primopredajnika.