logitech_prodigy_1

Iz Logitecha su nam na test pristigla tri njihova proizvoda iz gamerske Prodigy serije. G213 je robusna tipkovnica s RGB osvjetljenjem tipaka, G231 su slušalice s 40-milimetarskim zvučnicima, a G403 bežično – žičani miš s optičkim senzorom rezolucije 12.000 DPI-a. Osim ova tri proizvoda, Logitech ima i četvrti u G Prodigy seriji, a to su G233 slušalice. Prodigy serija je namijenjena igračima kojima je standardna G serija preskupa, a i dalje žele kvalitetan komad hardvera za igranje.

logitech_prodigy_2

Prvi komad G Prodigy hardvera koji ćemo danas opisati je G213 RGB tipkovnica. Riječ je o tipkovnici pune veličine s odvojenim numeričkim dijelom i velikim fiksnim odmorištem za dlanove. Zbog toga je i (pre)velika s 452 milimetra širine, 218 milimetara dubine i 33 milimetra visine (ne računajući nožice). Kućište je plastično, presvučeno premazom, a plastika je kvalitetna i cijela je konstrukcija vrlo robusna. Masa je okruglih 1000 grama.

 logitech_prodigy_3

Proizvođač daje dvogodišnje jamstvo, a sve će razveseliti i činjenica kako je G213 otporna na zalijevanje vodom, sokom ili nekom drugom tekućinom. Testirano je do 60 mililitara tekućine. Veza se s računalom ostvaruje putem USB 2.0 veze i konektorom koji je na kraju 1.8 metara dugog kabela.

S donje strane plastika nije presvučena mat slojem, pa tu imamo i reljefni dio, koji se proteže sve do izvlačivih nožica kojima reguliramo nagib. Gumene su površine velike i tipkovnica čvrsto stoji na raznim tipovima podloga.

logitech_prodigy_4 logitech_prodigy_5

Tipkovnica je opremljena s tzv. Mech-Dome prekidačima koji imaju taktilni odziv i performanse slične mehaničkim prekidačima, ali su zapravo jeftiniji membranski. Pune su veličine, s hodom od 4 milimetra i 50 grama silom akutacije. U radu su vrlo tihe, ali i precizne. Jasno, nemaju onaj mehanički osjećaj na koji smo navikli, no tipkanje velike količine teksta nije nikakav problem, kao ni brza akcija u igranju. Svakako su među najboljim membranskim prekidačima koje smo isprobali. Report rate je 2 milisekunde, a ispod prekidača se nalazi i anti-ghosting matrica. Prekidači su i osvijetljeni RGB LED-icama, a osvjetljenje se kontrolira putem softvera.

Tipkovnica ima i dedicirane multimedijalne tipke. Tako se iznad numeričkog dijela nalaze Play/Pause, Stop, Previous i Next tipke. Iznad njih su i Mute tipka, te klackalica za regulaciju glasnoće. Lijevo od njih su tipke za uključivanje/isključivanje glasnoće i Game Mode tipka. Još nalijevo su i četiri indikacijske LED-ice – Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock i Game Mode.

 logitech_prodigy_14

Već smo se u nekim ranijim člancima osvrnuli na Logitechov softver za G periferiju koji je stabilan, brz i nakrcan mogućnostima. Jedan softver objedinjuje sav G hardver koji imate na računalu, a promjena između različitog hardvera je brza i laka.

 logitech_prodigy_15 logitech_prodigy_16

logitech_prodigy_17 logitech_prodigy_18

logitech_prodigy_19 logitech_prodigy_20

G213 tipkovnica i softver nude razne mogućnosti prilagodbe, a u prom redu je tu bogato RGB LED osvjetljenje. Osvjetljenje se može uključiti ili pak u potpunosti isključiti, a efekti koje možemo koristiti su Fixed Color, Breathing Effect, Color Cycle i Color Wave, a moguća je i sinkronizacija s ostalim LED hardverom. Softver nudi i mogućnost snimanja profila, ima praćenje analize tipkanja (Heat Map), spremanje profila Game Moda u kojem je moguće isključiti određene tipke poput Windows Keya.