Brzi test – Logitech Prodigy G213, G231 & G403

Datum objave 21.11.2017 - Krešimir Matanović

Logitech Prodigy G213

logitech_prodigy_1

Iz Logitecha su nam na test pristigla tri njihova proizvoda iz gamerske Prodigy serije. G213 je robusna tipkovnica s RGB osvjetljenjem tipaka, G231 su slušalice s 40-milimetarskim zvučnicima, a G403 bežično - žičani miš s optičkim senzorom rezolucije 12.000 DPI-a. Osim ova tri proizvoda, Logitech ima i četvrti u G Prodigy seriji, a to su G233 slušalice. Prodigy serija je namijenjena igračima kojima je standardna G serija preskupa, a i dalje žele kvalitetan komad hardvera za igranje.

logitech_prodigy_2

Prvi komad G Prodigy hardvera koji ćemo danas opisati je G213 RGB tipkovnica. Riječ je o tipkovnici pune veličine s odvojenim numeričkim dijelom i velikim fiksnim odmorištem za dlanove. Zbog toga je i (pre)velika s 452 milimetra širine, 218 milimetara dubine i 33 milimetra visine (ne računajući nožice). Kućište je plastično, presvučeno premazom, a plastika je kvalitetna i cijela je konstrukcija vrlo robusna. Masa je okruglih 1000 grama.

 logitech_prodigy_3

Proizvođač daje dvogodišnje jamstvo, a sve će razveseliti i činjenica kako je G213 otporna na zalijevanje vodom, sokom ili nekom drugom tekućinom. Testirano je do 60 mililitara tekućine. Veza se s računalom ostvaruje putem USB 2.0 veze i konektorom koji je na kraju 1.8 metara dugog kabela. S donje strane plastika nije presvučena mat slojem, pa tu imamo i reljefni dio, koji se proteže sve do izvlačivih nožica kojima reguliramo nagib. Gumene su površine velike i tipkovnica čvrsto stoji na raznim tipovima podloga.

logitech_prodigy_4 logitech_prodigy_5

Tipkovnica je opremljena s tzv. Mech-Dome prekidačima koji imaju taktilni odziv i performanse slične mehaničkim prekidačima, ali su zapravo jeftiniji membranski. Pune su veličine, s hodom od 4 milimetra i 50 grama silom akutacije. U radu su vrlo tihe, ali i precizne. Jasno, nemaju onaj mehanički osjećaj na koji smo navikli, no tipkanje velike količine teksta nije nikakav problem, kao ni brza akcija u igranju. Svakako su među najboljim membranskim prekidačima koje smo isprobali. Report rate je 2 milisekunde, a ispod prekidača se nalazi i anti-ghosting matrica. Prekidači su i osvijetljeni RGB LED-icama, a osvjetljenje se kontrolira putem softvera. Tipkovnica ima i dedicirane multimedijalne tipke. Tako se iznad numeričkog dijela nalaze Play/Pause, Stop, Previous i Next tipke. Iznad njih su i Mute tipka, te klackalica za regulaciju glasnoće. Lijevo od njih su tipke za uključivanje/isključivanje glasnoće i Game Mode tipka. Još nalijevo su i četiri indikacijske LED-ice - Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock i Game Mode.

 logitech_prodigy_14

Već smo se u nekim ranijim člancima osvrnuli na Logitechov softver za G periferiju koji je stabilan, brz i nakrcan mogućnostima. Jedan softver objedinjuje sav G hardver koji imate na računalu, a promjena između različitog hardvera je brza i laka.

 logitech_prodigy_15 logitech_prodigy_16

logitech_prodigy_17 logitech_prodigy_18

logitech_prodigy_19 logitech_prodigy_20

G213 tipkovnica i softver nude razne mogućnosti prilagodbe, a u prom redu je tu bogato RGB LED osvjetljenje. Osvjetljenje se može uključiti ili pak u potpunosti isključiti, a efekti koje možemo koristiti su Fixed Color, Breathing Effect, Color Cycle i Color Wave, a moguća je i sinkronizacija s ostalim LED hardverom. Softver nudi i mogućnost snimanja profila, ima praćenje analize tipkanja (Heat Map), spremanje profila Game Moda u kojem je moguće isključiti određene tipke poput Windows Keya.

Logitech Prodigy G231

logitech_prodigy_11

Idemo po imenu, tj. broju  imenu hardvera, pa su druge na redu slušalice. G231 su kompletno napravljene od plastike, no kvalitetne i čvrste plastike. Već su na prvi dodir vrlo robusne i odaju dojam da će dugo vremena trajati i izdržavati sve oblke gamerske torture. Nosači slušalica, tj. kutija zvučnika se mogu rotirati oko osi, pa time i same kutije, a ujedno se kutije pomiču i po nagibu. Tako smo dobili visok stupanj ergonomije, koji je dodatno pojačan time što se i nosači mogu izvući iz gornjeg naglavnog dijela i tako prilagoditi svim tipovima i veličinama glava. Materijal koji nasjeda na uši i glavu je malo grublja tkanina ispod koje je spužva. I ovaj materijal djeluje izdržljivo, pa ćemo mu oprostiti manju neudobnost zbog grublje izrade. Slušalice inače odlično sjede na glavi, nisu preteške (255 grama), i lijepo poklapaju uške čime se postiže i efekt prigušenja okolne buke. Sivo narančasta kombinacija se možda neće svima svidjeti, no moramo priznati kako je efektna.

logitech_prodigy_10

Na dvometarskom se kabelu nalazi kontroler za jačinu zvuka te isključivanje i uključivanje mikrofona koji je smješten dosta daleko od slušalica što je malo nezgodno kada ga u mraku morate tražiti. Na kraju se kabela nalazi 3.5-milimetarski jack, pa su ove slušalice kompatibilne sa širokim rasponom uređaja - od PC-a, preko pametnih telefona i tableta do konzola. Uz slušalice još dolazi i Y-splitter kabel dužine 12 centimetara koji razdvaja jackove za slušalice i mikrofon. Kabeli su upleteni i ne upliću se.

logitech_prodigy_12

Tehničke karakteristike 40-milimetarskih stereo zvučnika su 20 - 20.000 Hz frekvencijskog opsega, 32 Ohma impedancije i 90dB SPL/mw zračnog pritiska. Boom mikrofon je unidirekcionalni (Cardiod), frekvencijski mu je raspon 50 do 20.000 Hz, osjetljivost -40 dBV/Pa. Slušalice proizvode zadovoljavajuće kvalitetan zvuk, jedan od boljih koje smo čuli kod 40-milimetarskih zvučnika. Zadovoljavajuće je bogat u cijelom rasponu, a posebno su lijepo izraženi visoki tonovi. Niskih tonova fali ponešto, no snaga zvuka je zato vrlo dobra, a i mikrofon je na visini zadatka. Mikrofon je naravno prilagodljiv i može ga se sklopiti prema gore da ne smeta kad nema team chat-a.

Logitech Prodigy G403

logitech_prodigy_6

I za kraj miš, proizvod najvišeg broja u Prodigy liniji - G403. Riječ je o bežično-žičanom mišu. Ovaj bežični dio je u maloj kontradikciji s njegovom gamerskom namjenom, no odmah možemo reći kako je dovoljno brz i kako nema izraženijeg laga i bez žice - za sve one koji ne vole iste. Uz njega u paketu dolazi i kabel za punjenje baterije, primopredajnik, uteg od 10 grama i adapter za kabel. Miš je vrlo klasičnog dizajna, dimenzija 124 x 68 x 43 milimetra, te vrlo lijepo leži u šaci. Mase je 87.3 grama bez kabela, a za one koji vole teži miš tu je i dodatnih deset s utegom. Upleteni kabel je dug 2.13 metara.

logitech_prodigy_7

Dizajnom nas je G403 podsjetio ne neke starije Logitechove miševe, a može ga se koristiti u sva tri načina držanja (fingertip, claw, palm). Napravljen je od plastike koja je presvučena mat premazom za bolji grip, ali na njemu ostaju i otisci prstiju. Dvije su glavne tipke lijepo smještene i prsti prirodno padaju na njih. Između je smješten scroll kotačić i tipka za promjenu rezolucije optičkog senzora.

logitech_prodigy_8

Dvije su tipke (Omron prekidači, 20 milijuna klikova), na lijevom boku također dobro smještene i palac se na njih prirodno podiže, bilo na tipku za naprijed, bilo na onu za nazad. Na vrhu miša je smješteno osvijetljeno prozirno G, ispod kojeg je RGB LED-ica. U softveru mijenjamo način osvjetljenja i sinkroniziramo rad s tipkovnicom.

logitech_prodigy_9

Senzor je dobro poznati Pixartov 3366 optički. Promjenjive je rezolucije od 200 do 12.000 DPI-a, ima maksimalnu akceleraciju veću od 40 G i maksimalnu brzinu praćenja veću od 300 IPS-a. Report rate sučelja je 1 ms (1000 Hz), a funkcijama upravlja 32-bitni ARM procesor. Senzor je brz i precizan, a i ostaje takav na različitim tipovima podloga. Po podlogama klizi lagano zahvaljujući dvije velike teflonske (PTFE) nožice koje imaju trajnost od prijeđenih 250 kilometara. Lift off udaljenost je oko 2 milimetra.

logitech_prodigy_21 logitech_prodigy_27

logitech_prodigy_23 logitech_prodigy_24

logitech_prodigy_25 logitech_prodigy_26

Miša prati i svestrani softver, uz pomoć kojega pratimo napunjenost baterije, spremamo do tri profila, podešavamo osvjetljenje, četiri nivoa osjetljivosti, report rate, itd. Autonomija ugrađene baterije je odlična, i mi nismo uspjeli potrošiti 30% u nekoliko dana intenzivnog korištenja.

logitech_prodigy_13

Na kraju možemo zaključiti kako je ovaj set hardvera dobro pogođen za igrače amatere koji će dobiti legendarnu kvalitetu Logitech proizvoda, vrlo dobre tehnologije, softverske mogućnosti i performanse, a to im neće "izbiti" previše novca iz džepa. G213 je dobra tipkovnica za rad i igru, robusna je i izdržljiva. S cijenom od oko 550 kuna se već približava onim osnovnim mehaničkim tipkovnicama pa joj je to mali uteg oko vrata. U odnosu na neke njih donosi multimedijske tipke, odličan softver i mogućnosti, a tu su i definitivno najbolji membranski prekidači koje smo imali prilike probali. Iako je pohvalno što ima lijepo veliko odmorište za dlanove, nekima će zasmetati velike dimenzije. Hvalimo i otpornost na prolijevanje tekućine. G231 su zadovoljavajuće kvalitetno izvedene slušalice čiji je najbolji dio ergonomija, ali i sasvim solidna zvučna kulisa u gotovo cijelom rasponu, a to je na kraju krajeva i najbitnije. Udobnost nošenja je malo narušena grubom tkaninom, no nisu preteške pa je dugotrajno nošenje ugodno. Još jedna zamjerka je na čudan smještaj in-line kontrolera. S cijenom od oko 400 kuna su zadovoljavajuće konkurentne. I za kraj, G403 je žično/bežični miš koji je brz i precizan te ga je užitak koristiti. Nije zakinut dobrih performansi ni kada radi u bežičnom načinu i Logitech je tu komunikaciju očito doveo na visoku razinu. Dobar je za sve načine korištenja i podjednako i za igranje i za rad zbog visokog raspona rezolucije senzora. Dizajnom nas je podsjetio na starije miševe, i vratio u neke davne dane. Cijena mu nije najjača točka i u domaćim trgovinama za njega traže oko 500 kuna, no dobra je vijest da njegov žičani brat, G203 košta povoljnijih 300 kuna.