msi_x370_gaming_plus_1 msi_x370_gaming_plus_2

MSI nam je na test poslao svoju X370 Gaming Plus matičnu ploču namijenjenu AMD Ryzen procesorima. X370 ploče su predstavljene još prošle godine, a kao što znamo ove će ih godine zamijeniti nove s X470 čipsetom s pojavom Pinnacle Ridge procesora ili Zen 2. No, i ti će novi procesori, baš kao i Ravne Ridge koji dolaze uskoro raditi i na X370 pločama, pa će one biti aktualne još dugo vremena.

msi_x370_gaming_plus_3

Ono što pak karakterizira ovu ploču je dijeljenje istog cjenovnog ranga s još tri ploče iz MSI-eve ponude. Košta približno jednako kao i SLI PLUS, Gaming Plus, Gaming Pro te Krait Gaming ploče. Zašto je tome tako, nismo sigurni, a ni ploče se previše ne razlikuju jedna od druge po mogućnostima i opremi, tek malo po izgledu. Kada je u pitanju bundle, on nije bogat, no drugačije ne možemo ni očekivati u ovom cjenovnom rangu. Tu su SATA kabeli, SLI mostić, zaštita za stražnje I/O portove, medij s upravljačkim programima i aplikacijama, upute za korisnike i naljepnice za kabele.

msi_x370_gaming_plus_4

Izgled ploče je solidan, premda malo “šareniji” no što smo naviknuli u zadnje vrijeme. Šarenilo zahvaća PCB koji je prošaran crvenim linijama, koje se zatim nastavljaju i na hladnjake na PCH-u i VRM-u. Crveni su i PCIe x16 utori, dva od četiri DIMM utora ali i konektori na stražnjem dijelu ploče. Nije to ništa prenapadno, no u zadnje vrijeme su proizvođači ipak malo smanjili količine boja u zamjenu za RGB LED rasvjetu.

msi_x370_gaming_plus_5

Raspored komponenata na ploči, tj. layout je klasičan i nema nelogično razmještenih elemenata. Svi bitni priključnici su uz rub ploče, SATA priključci su horizontalni, baš kao i USB 3.0 interni priključak. Na ploči se nalazi šest 4-pinskih konektora za ventilatore, što je dovoljno i za veća kućišta s više ventilatora. Prostora oko socketa je dovoljno, a hladnjaci su dovoljno odmaknuti i ne previsoki pa je kompatibilnost s hladnjacima za procesore odlična. Svi su hladnjaci na ploči dobro dimenzionirani i zagrijavanje je osjetnije tek pri visokim, dugotrajnim opterećenjima kao i kod overclockinga.

msi_x370_gaming_plus_6

Napojna jedinica broji osam faza za CPU i dvije za memoriju. Kontroleri su digitalni, naponi izdašni, a ploča je i vrlo stabilna prilikom overclockinga. Ako ju usporedimo sa zadnje testiranim ASRock pločama, postigla je stabilnih 4.0 GHz s Ryzenom 7 1800X, dok su one stale na 3.9 GHz. Tik do socketa se nalazi i VR Boost element koji osigurava malo više struje USB portovima kako bi VR oprema radila bez problema.