noctua_chromax.black.swap_1

Noctua je nedavno predstavila nove dodatke u svojoj Chromax liniji crnih ventilatora za hlađenje, a danas vam ih na ovom brzom testu predstavljamo nekoliko. Poslali su nam nove verzije chromax.black.swap ventilatora NF-A20, NF-A12x15, NF-A9, NF-A9x14 i NF-A8, kao i odgovarajuće anti-vibracijske jastučiće NA-SAVP5 i NA-SAVP6. Osim što s ventilatorima dolaze njihovi jastučići u bojama, u SAVP paketima su i dodatni jastučići u crnoj, crvenoj i bijeloj, zelenoj, plavoj i žutoj verziji.

noctua_chromax.black.swap_2 noctua_chromax.black.swap_3

NF-A20 PWM chromax.black.swap je namijenjen stvaranju zračne struje i hlađenju komponenata u velikim kućištima i zapravo svima onima koja podržavaju 200-milimetarske ventilatore. Riječ je o ventilatoru predstavljenom prije malo više od dvije godine kojeg smo tada i testirali. Sada dolazi u ovoj novoj chromax.black.swap izvedbi s potpuno crnim tijelom. Kao i do sada, ovaj ventilator, kao i svi ostali dolazi sa šest godišnjim jamstvom, a sve su bitne tehničke informacije navedene na stražnjoj strani kutije.

noctua_chromax.black.swap_4 noctua_chromax.black.swap_5

NF-A20 ventilator je baziran na poznatom AAO okviru (advanced acoustic optimisation), sa s dizajnom stepenica na strani usisa zraka. Samo je kućište dimenzija 200 x 200 x 30 milimetara, a u kutevima se nalazi ima tri seta rupa za montiranje – 154 x 154, 110 x 180 i 170 x 170 milimetara. Tako je osigurana kompatibilnost sa širokom lepezom kućišta. Geometrija lopatica ventilatora je A tipa, s kanalima za ubrzavanje protoka zraka, a ovjes je standardni SSO2.

noctua_chromax.black.swap_6

Ventilator dolazi s 4-pinskim konektorom i produžnim 4-pinskim kabelom. Ima promjenjivu brzinu vrtnje od 350 pa do 800 okretaja u minuti koju kontrolira NE-FD1 PWM IC. Maksimalni protok zraka je 146.9 metara kubnih po satu, a maksimalna deklarirana buka je 18.1 dB(A). Naša su mjerenja pokazala buku od vrlo tihih 36.5 dBA na maksimumu. Maksimalni pritisak zraka je 1.08 mmH2O. Uz ventilator dolaze i vijci za kućište, te šest setova po četiri antivibracijske silikonske podloške ili jastučića. Osim crnih jastučića, tu su i crveni, zeleni, žuti, bijeli i plavi. Montiraju se i skidaju vrlo lako, te uspješno smanjuju prijenos vibracija na kućište.

noctua_chromax.black.swap_7 noctua_chromax.black.swap_8

Nova izdanja chromax.black.swap modela, NF-A12x15 PWM, NF-A9 PWM, NF-A9x14 HS-PWM i NF-A8 PWM kombiniraju poznati tihi rad s potpuno crnim dizajnom, te paletom crvenih, bijelih, plavih, zelenih, žutih i crnih antivibracijskih jastučića koji omogućuju prilagođavanje željama i ukusu kupca. Dugo vremena je Noctua odolijevala promjeni svojih prepoznatljivo smeđih ventilatora, a kupci od prije par godina konačno mogu izabrati i ove crne verzije uz naravno smeđe koji nisu izbačeni iz ponude.

noctua_chromax.black.swap_9 noctua_chromax.black.swap_10

noctua_chromax.black.swap_11

NF-A8 PWM spada u Noctuinu premium grupu ventilatora, što znači da je napravljen s AAO okvirom (80x80x25 mm), ima Flow Acceleration kanale, stupnjevani usis koji smanjuje buku, te naravno SSO2 ovjes za kojeg je karakteristična visoka stabilnost, preciznost i izdržljivost pa otud i 6 godišnje jamstvo. Posebnost ovoga ventilatora je što se u potpunosti zaustavlja na 0% PWM-a. Maksimalna brzina mu je 2.200 okretaja, a minimalna 450. Maksimalni protok zraka je 55.5 metara kubnih u satu, uz buku od oko 17.7 dB(A) po tvorničkim mjerenjima. Maksimalni statički pritisak je 2,37 mm H2O. MTTF je 150.000 sati.

Uz ventilator dolazi i 30-centimetarski NA-EC1 produžni kabel, set vijaka za kućište, te osam NA-AVP5 crnih silikonskih jastučića, četiri crvena, četiri zelena, četiri plava, četiri bijela i četiri žuta jastučića.

noctua_chromax.black.swap_12 noctua_chromax.black.swap_13

Sljedeći na redu je NF-A9 PWM, koji je napravljen na istom principu kao i A8, što znači AAO okvir sa stupnjevanim usisom, kanali za ubrzavanje protoka zraka na lopaticama ventilatora, SSO2 ovjes, itd. Razlika je jasno u dimenzijama – 92x92x25 mm, i performansama. Ventilator se vrti između 450 i 2.000 okretaja u minuti, ima maksimalni protok zraka od 78,9 metara kubnih u satu, buči 22,8 dB(A), te ima statički pritisak od 2,28 mm H2O. I uz njega dolazi 30-centimetarski NA-EC1 produžni kabel, set vijaka za kućište, te osam NA-AVP5 crnih silikonskih jastučića, četiri crvena, četiri zelena, četiri plava, četiri bijela i četiri žuta jastučića.