noctua_nt_h2_1

Noctua je nedavno predstavila nasljednicu svoje NT-H1 paste, NT-H2. Nova se pasta lakše nanosi, dugotrajnija je, a s novom formulom mikročestica donosi i bolja termalna svojstva. Uz H2, predstavili su i NA-SCW1, pakiranje od 20 maramica za čišćenje termalne paste. Nama su na test poslali 10 gramska i 3.5 gramska pakiranja starih i novih pasti pa smo ih usporedili u radu, a stigle su i maramice pa smo isprobali koliko dobro skidaju pastu s baze hladnjaka ali i procesora.

noctua_nt_h2_2

Za početak maramice. NA-SCW1 set se sastoji od dvadeset pojedinačno pakiranih maramica za čišćenje termalne paste. Maramice su smještene u aluminijske vrećice koje je lako otvoriti jer je jedan od rubova zarezan. Veličina svake maramice je 15 x 12 centimetara, a navlažene su mješavinom deterdženata. To ih čini pogodnim za čišćenje CPU-a, GPU-a, i kontaktnih površina hladnjaka na brz i jednostavan način. Mi smo isprobali nekoliko različitih pasta i maramice su ih sve lako počistile, a jedna je u pravilu dovoljna i za hladnjak i za procesor.

noctua_nt_h2_3

Noctua je dugo godina nudila H1 kao jedinu pastu, dok se konkurencija razvijala i stvarala nove i bolje proizvode. Sada su na bazi H1 napravili novi proizvod koji je poboljšan u svim aspektima. Nova H2 pasta ima izbalansiranu mješavinu mikro čestica metalnog oksida koje pridonose nižem termalnom otporu i smanjuju potrebnu debljinu paste za ostvarivanje idealne veze pri tipičnom pritisku hladnjaka na IHS procesora. Bitno za znati je da pasta nema električnu provodljivost, ne korodira i omogućava dugotrajnu stabilnost – 5 godina ili više zadržava svojstva na CPU-u i do tri godine skladištenja.

Nova je struktura paste doprinijela i boljim svojstvima razmazivanja, pa sada nije potrebno raširiti pastu prije postavljanja hladnjaka, nego ga je dovoljno samo montirati. Kako se pravilno razmazuje pokazuje i zadnja fotografija u ovom članku. Gustoća paste je 2.81 gram po centimetru kubnom, a radna temperatura u rasponu od -50°C do 200°C.

noctua_nt_h2_4

Noctua je pripremila dva pakiranja H2 paste, 3.5 i 10-gramsko, a uz veće dolazi i deset CW1 maramica za čišćenje paste. 10-gramsko pakiranje je previše za korisnika koji pastu na procesoru mijenja jednom ili dva put godišnje. Ovo će pakiranje birati overclockeri, entuzijasti i svi oni koji imaju potrebu često i na više procesora mijenjati pastu. U ovisnosti o površini na koju se nanosi, 10-gramsko je dovoljno za 9 do 60 nanošenja. Prva brojka je za procesore kao što su Threadripperi koji imaju vrlo veliku površinu, a druga za one s manjim IHS-om poput onih za LGA1151 ležište.

noctua_nt_h2_5

Manje, 3.5-gramsko pakiranje dovoljno je za 3 do 20 primjena, ponovno u ovisnosti o veličini IHS-a, a uz njega su u paketu i tri CW1 maramice. Manje pakiranje paste je Noctua do sada davala i uz sve svoje hladnjake pa vjerujemo kako će to biti slučaj i dalje, samo možda sada s novom H2 pastom.

noctua_nt_h2_6

Stare NT-H1 paste ne izlaze iz proizvodnje, njih će Noctua i dalje prodavati i to po nižim cijenama nego H2 za sve korisnike koji računalo koriste na tradicionalan način. Iako je H1 dobro poznat proizvod i već je dugo vremena na tržištu ponovit ćemo da ne provodi električnu struju, ne korodira i da je dugoročno vrlo stabilna. Zadržava svojstva i nakon pet godina u upotrebi (npr. između procesora i hladnjaka), te do tri skladištenja. Gustoća paste je 2.49 grama po centimetru kubnom, a radna temperatura od -50°C do 110°C. H1 dolazi u 3.5 i 10-gramskim pakiranjima. Baš kao i kod H2, manje je pakiranje za 3 do 20 nanošenja, a veće za 9 do 60. Napomena, uz H1 paste ne dolaze maramice za čišćenje.

CW1 maramice dobro čiste površinu IHS-a i hladnjaka, čak i kada je situacija takva da paste ima i previše. Nova pasta primjetno lakše izlazi iz šprice od H1, i lakše se razmazuje. Pritisak rukom jasno nije ni blizu pritisku koji ostvari mehanizam, a kako se ova količina paste razmazala preko cijele površine vidimo na posljednjoj fotografiji.

Paste smo i usporedili na procesoru i7-8700K koji je radio na standardnih 4.3 GHz na svim jezgrama i uz pomoć Noctuinog D15 hladnjaka. Procesor smo opteretili OCCT-ovim testom u trajanju od sat vremena i iz HWInfo64 aplikacije pročitali temperature na najtoplijim jezgrama. U oba je slučaja to bila jezgra broj tri.

Zanimljivo je za pogledati prosječnu maksimalnu temperaturu na svim jezgrama koja za H1 iznosi 68.66°C, a za H2 67.83°C.

noctua_nt_h2_7

Noctua je izbacivanjem NT-H2 paste na tržište entuzijastima, overclockerima i naravno svima ostalima konačno donijela konkurentan proizvod i odličnu zamjenu za zastarjelu H1 pastu. H2 se lakše nanosi i lakše čisti, a kao što smo vidjeli u testu donosi i nešto nižu temperaturu. Cijene na domaćem tržištu još nisu definirane, a standardno se 3.5-gramsko pakiranje u Europi prodaje po preporučenoj cijeni od 12.90 €. Veće, 10-gramsko košta 24.90 €, a ne zaboravimo da uz njega dolazi i deset maramica. NT-H1 ostaje u prodaji i to po sniženim cijenama – 7.90 € za 3.5-gramsko i 14.90 € za 10-gramsko pakiranje. Pakiranje od 20 maramica za čišćenje termalne paste, NA-SCW1, košta 7.90 €.