Raijintek_Leto_RGB_1 Raijintek_Leto_RGB_2

Iz Futura IT shopa nam je na test stigao Raijintekov Leto RGB hladnjak koji je kompatibilan s većinom socketa na tržištu. Hladnjak je tower konstrukcije, s toplovodnim cijevima koje imaju direktan kontakt s IHS-om procesora, a priložen je i jedan 120-milimetarski ventilator zbog kojeg je hladnjak i dobio sufiks RGB. Ventilator je naime osvijetljen RGB LED-icama, a osvjetljenje je moguće sinkronizirati s matičnom pločom.

Raijintek je za one koji ne znaju relativno mlada njemačka tvrtka, koja je osnovna 2013. godine od strane bivših zaposlenika Cooler Mastera i Xigmateka. Njihovi se proizvodni pogoni nalaze na Tajvanu, a trenutno proizvode hladnjake, napajanja, kućišta i dodatke.

Raijintek_Leto_RGB_3 Raijintek_Leto_RGB_4

Hladnjak dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, dovoljno čvrstoj da zaštiti hladnjak, koji je dodatno smješten u stiropjenu unutar kutije. Ventilator dolazi već tvornički ugrađen na hladnjak, a kit za instalaciju je smješten u zasebnu kartonsku kutiju. Leto RGB, ili kako smo ga od milja prozvali Jarred, kompatibilan je s LGA 775/115x/1366/201x i 2066 socketima, odnosno Intel procesorima koji u njih idu, te AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2/FM1 socketima, tj. AMD procesorima. Jamstvo koje proizvođač daje je dvogodišnje. Uz kit za instalaciju dolaze i slikovne upute, te malo termalne paste u vrećici.

Raijintek_Leto_RGB_5 Raijintek_Leto_RGB_6

Raijintek na tržištu nudi dva Leto RGB hladnjaka, Pro verziju s dva ventilatora i ovu običnu s jednim. Tijelo hladnjaka je u potpunosti identično, a izgleda vrlo dobro u potpuno crnoj boji s crnim ventilatorom. Ovaj je toranj napravljen od aluminijskih listova spajanih međusobno svijanjem (ne lemljenjem), kroz koje prolazi četiri bakrene toplovodne cijevi promjera 6 milimetara. Dimenzije hladnjaka su 127 x 76 x 155 milimetara, a ukupna masa s ventilatorom je 765 grama. Proizvođač navodi termalni otpor od 0.13 °C/W.

Ventilator koji dolazi s hladnjakom je Sleeve Bearing ovješenja, s promjenjivom brzinom vrtnje od 800 do 1.800 okretaja, maksimalnim protokom zraka od 56 CFM-a i 1.6 mmH2O maksimalnim statičkim pritiskom. U normalnom radu i pri nižim okretajima je zadovoljavajuće tih, no na maksimumu je dosta čujan s izmjerenih 52 dB. Uz 4-pinski PWM konektor ima i 4-pinski RGB konektor za osvjetljenje i kompatibilan je s većinom matičnih ploča na tržištu. Na ventilatoru se u kutevima nalaze antivibracijske gumene podloške.

Raijintek_Leto_RGB_7 Raijintek_Leto_RGB_9

Materijal baze je aluminij, no kroz njega prolaze toplovodne cijevi s direktnom kontaktnom površinom pa je cjelokupna kontaktna površina miješana. Golim okom su vidljive brazde od strojne obrade, no dobra pasta bi ih trebala popuniti i poboljšati kontakt.

Za instalaciju na LGA115x i AMx ploče je potrebno iskoristiti backplate koji na sebi ima spužvasti amortizacijski materijal kroz koji je dosta teško provući potrebne vijke, pa to treba raditi s posebnom pažnjom i strpljenjem.

Raijintek_Leto_RGB_10 Raijintek_Leto_RGB_11

Nakon pripreme, backplate je potrebno smjestiti s donje strane ploče, na vijke staviti podloškice i zavinuti odstojnike. Na odstojnike dolazi okvir nosača kojeg je potrebno pričvrstiti “thumb” vijcima, a onda je još potrebno postaviti i mesingane odstojnike. Nakon što je instalacija nosača gotova, poprečnom gredom i s dva vijka pričvršćujemo tijelo hladnjaka za nosač. Raijintek je kao što vidimo malo zakomplicirao montažu što se neće svidjeti početnicima, no oni s više iskustva bi se lakše trebali snaći. Postupak instalacije na LGA2066 socket primjerice je ipak nešto jednostavniji. Prva fotografija ne pokazuje konačan rezultat nasjeda hladnjaka, pa stoga pasta nije ravnomjerno razmazana. Kasnije kada smo hladnjak stegnuli pa ga ponovno skinuli, vidimo kako nasjeda ravnomjerno po cijelom IHS-u.