samsung_sd_evo_pro_plus_2

Iz Samsunga nam na test stižu njihove dvije SD kartice. Pro Plus u microSDXC izdanju kapaciteta 512 GB, te Evo Plus u klasičnom SD izdanju kapaciteta 256 GB.

samsung_sd_evo_pro_plus_1

microSDXC kartica je namijenjena pametnim telefonima, akcijskim kamerama, dronovima i sličnim uređajima, no ima i SD adapter za ostale uređaje. SD kartica je pak primjerenija DSLR fotoaparatima i prijenosnicima.

PRO Plus

samsung_microsd_pro_plus_1

Pro Plus kartice u microSDXC formatu dolaze u kapacitetima 128, 256 i 512 GB. Riječ je o karticama koje imaju sekvencijalnu brzinu čitanja do 180 MB/s, a zapisa do 130 MB/s prema proizvođačevim navodima. Spadaju u U3, Class 10 proizvode, a namijenjene su snimanju 4K video materijala i dugačkim burstevima snimanja fotografija (UHS-I, V30, A2). Varijanta s 512 GB koju mi danas testiramo može spremiti do 30 sati 4K materijala prema proizvođačevim tvrdnjama, a naš je Canon 90D procijenio kako stane mrvicu iznad 9 sati 4K video materijala.

samsung_microsd_pro_plus_2

Kartice donose i zaštitu od vlage, visoke temperature, X-zraka, magneta, ispadanja ili i pretjeranog trošenja kontakata. Uz to Samsung daje i 10-godišnje ograničeno jamstvo, te garantira 10.000 ciklusa spajanja. Pro Plus kartice u microSDXC izdanju su namijenjene korištenju uz pametne telefone, dronove, akcijske kamere, tablete, igraće konzole i slično. Kartica je klasičnih dimenzija od 15 x 11 x 1 milimetara i mase oko 0,25 grama. Uz nju naravno dolazi i adapter za korištenje u punom SD formatu.

samsung_microsd_pro_plus_3

Sekvencijalne performanse smo isprobali uz pomoć ATTO Disk Benchmarka i kao što vidimo izmjerene vrijednosti su nešto niže nego tvorničke. Ipak, možete očekivati konstantnih 120 MB/s kod zapisa filmova što smo isprobali kopiranjem 50 GB video fajlova s računala na karticu i to je i više nego izvrstan rezultat.

EVO Plus

samsung_sd_evo_plus_1

EVO Plus serija je za klasu ispod PRO Plus, a samo za informaciju, postoji još i PRO Ultimate. Ova nam je stigla u punom SDXC formatu i kartica je standardne veličine 32 x 24 x 2,1 milimetara, i mase oko 1,75 grama. Ova kartica dolazi u kapacitetima 32, 64, 128 i 256 GB. Spada u UHS-1 Speed Class 3 (Class 10 za 4K video, V30). Navedena maksimalna brzina čitanja je 130 MB/s, a za brzinu zapisa proizvođač samo navodi da je niža od one čitanja.

samsung_sd_evo_plus_2

I EVO Plus Kartice donose i zaštitu od vlage, visoke temperature, X-zraka, magneta, ispadanja ili i pretjeranog trošenja kontakata, a proizvođač na njih daje i 10-godišnje ograničeno jamstvo, te garantira 10.000 ciklusa spajanja. Kartice su namijenjene korištenju u DSLR i mirrorless fotoaparatima, kompaktnim digitalnim kamerama, prijenosnicima, kamkorderima i svime ostalim što ima SD slot.

samsung_sd_evo_plus_3

I ovu smo karticu testirali ATTO Disk Benchmarkom koji je pokazao visoke brzine i zapisa i čitanja. Prebacivanjem oko 50 GB video materijala s računala na karticu smo utvrdili kako je kontinuirana brzina zapisa oko 109 MB/s što je i dalje visok rezultat i garancija da bez brige možete snimati video materijal u 4K. To smo jasno potvrdili i snimanjem s našim Canon 90D DSLR-om kojeg koristimo za fotografije, ali i Youtube videe.

Zaključak

samsung_sd_evo_pro_plus_2

Da je Samsung broj jedan proizvođač flash memorije poznato je već desetljećima, a to uvijek potvrđuju i odličnim proizvodima poput ovih SD i microSD kartica. U testovima su se pokazale brze i stabilne, a tijekom par tjedana smo ih koristili i u svakodnevnom radu s DSLR fotoaparatom gdje su pokazale visoku brzinu i pouzdanost. Kapaciteti kartica su adekvatni za sve potrebe, a možda bi bilo dobro da i Evo Plus serija ima 512 GB. EVO Plus 256 GB na hrvatskom tržištu košta oko 30 €, a PRO Plus 512 GB oko 80 € što su konkurentne cijene za ovu klasu kartica.