seasonic_sgx_650_1 seasonic_sgx_650_2

Testirali smo novo maleno SFX-L napajanje iz Seasonica impresivne snage 650 W, koje je potpuno modularno. Seasonic sa svakom novom serijom pomiče granice mogućeg pa je tako u samo 125 x 125 x 63.5 milimetara veliko kućište upakirano potpuno moderno napajanje sa svim zaštitnim značajkama, polu-pasivnim hlađenjem, 80 Plus GOLD certifikatom efikasnosti te deset godišnjim jamostvom. Isprobali smo ga u kombinaciji s nekoliko sistema, doveli ga do krajnjih granica i malo preko te vam donosimo svoja zapažanja i zaključke.

seasonic_sgx_650_3 seasonic_sgx_650_4

S obzirom na to da je riječ o malenom SFX L napajanju i kutija je puno manja nego kod standardnih ATX napajanja, no način pakiranja je identičan kao i kod ostatka Seasonicovih proizvoda. U stiropjeni i platnenoj vrećici se nalazi maleno napajanje, a kabeli i ostala oprema su u odvojenoj vrećici. Pohvalno je što uz napajanje dolazi i bracket za montažu u ATX kućišta pa ga se lako može montirati u sva velika kućišta. Uz to tu su još i plastične vezice, vijci, velcro trake i set modularnih kabela koji su svi flat tipa:

  • jedan kabel dužine 350 milimetara s 24/20-pinskim ATX konektorom
  • jedan kabel dužine 400 milimetara s 8/4-pinskim EPS konektorom
  • dva kabela dužine 500 milimetara s po dva 8/6-pinska PCIe konektora
  • dva kabela dužine 600 milimetara s po tri SATA konektora
  • jedan kabel dužine 700 milimetara s tri Molex konektora
  • jedan Molex to FDD adapter
  • jedan kabel za napajanje iz zidne utičnice

seasonic_sgx_650_5

Focus SGX serija se sastoji od dva proizvoda SGX-650 i SGX-450. Nama je na test došao jači model, nazivne snage 650 W. U kućište dimenzija 125 x 125 x 63.5 milimetara smješteno je napajanje napravljeno po 80 Plus Gold standardnu efikasnosti što u prijevodu znači do 90% efikasnosti pri 115 Vac pri 50% opterećenja pri čemu je efikasnost na 220 V još i veća. Korištena je pouzdana Seasonicova DC-DC platforma i 105°C japanski kondenzatori. Napajanje ima i čitav set zaštita – OPP/OVP/UVP/SCP/OCP i OTP, o kojima smo ranije pisali pa sada nećemo duljiti. Uz sve to, tu je i deset godišnje ograničeno jamstvo.

seasonic_sgx_650_6

Kućište je napravljeno od kvalitetnog metala, pobojano u tamno sivu boju i oblijepljeno naljepnicama i natpisima kako ne bi bilo sumnje da je riječ o Seasonicovom proizvodu. Osim rešetke za ventilator, napajanje ima i klasičnu rešetku na stražnjoj strani kroz koju izlazi zrak, a ima i jednu manju rešetku na jednoj od bočnih stranica.

seasonic_sgx_650_7

Kao što smo već napisali, napajanje je potpuno modularno i na stražnjoj se strani nalaze utičnice za konektore kabela. Tu nalazimo odvojenu M/B utičnicu (24-pinski konektor), zatim CPU/PCI-E utičnicu, četiri Peripheral-iDE/SATA/Molex utičnice i dvije CPU/PCI-E. Svi konektori bez problema sjedaju u utičnice i bez problema se vade. Pločica na kojoj su utičnice je spojena kontaktima za glavni PCB napajanja.

seasonic_sgx_650_11

Platforma je iznimno kompaktna i prati cable-free filozofiju gradnje sa spojevima od bakra između npr. back plate-a i glavnog PCB-a. Proizvođač obećava vrlo stegnutu naponsku regulaciju unutar 3% na sva tri voda koji su DC-DC izvedbe. Kada smo kod vodova recimo da je jedan +12V vod u stanju isporučiti do 54 A struje, dok su +5V i +3.3V vodovi u stanju svaki isporučiti do 20 A. Unutrašnjost je vrlo pregledna i uredna, a vizualnim smo pregledom utvrdili kako su stvarno svi kondenzatori 105°C što jamči dugotrajan rad.

seasonic_sgx_650_12

Već je i pasivno hlađenje ovoga napajanja dobro riješeno masivnim aluminijskim hladnjacima i pod dugotrajnim se opterećenjima od otprilike 400 W uopće ne zagrijava. Ventilator je GlobalFan-ov, ima fluid dynamic ovjes, a radi u tri načina rada – Fanless do 50% opterećenja, Silent između 50 i 65% opterećenja i nakon toga je Cooling mod pri čemu postaje čujan tek na oko 90% opterećenja. Ventilator je 120-milimetarski, no tankog profila od samo 15 milimetara.

seasonic_sgx_650_8

Koliko je Focus SGX maleno napajanje najbolje vidimo kada ga stavimo u usporedbu s punim ATX napajanjem, u ovom slučaju jednim iz Seasonicove PRIME serije. Jasno je kako je SGX namijenjen manje snažnim računalima no 650 W je i dalje impresivna snaga koja može bez problema pokretati high-end računalo s npr. overclockiranim procesorom i dvije grafičke kartice u klasi GTX1060 ili RX570.

seasonic_sgx_650_10

Napajanje smo testirali s dvije platforme, odnosno s dva procesora – overclockirani i7-8700K u kombinaciji s Vega 56 karticom i overclockirani Threadripper 2920X u kombinaciji s dvije RX580 kartice. Prvi je sistem pod opterećenjem iz utičnice trošio oko 400 W, a drugi malo preko 600 W. U oba slučaja smo voltmetrom izmjerili napone na sva tri voda u mirovanju i prilikom opterećenja. Padovi napona su bili između do 0.5% na slabijem stroju, te do 1% na jačem. Tako je SGX-650 ostao debelo unutar specifikacije koju proizvođač jamči. Preciznija i opširnija mjerenja nažalost u suradnji s ITElektronikom ovaj puta nismo mogli napraviti.

seasonic_sgx_650_9

Malena, a moćna računala postaju sve popularnija i bilo je i vrijeme da proizvođači krenu s izradom adekvatnih napajanja. Seasonic je po običaju s ovom Focus SGX 80Plus Gold serijom ponudio visoku kvalitetu izrade, visoke peformanse, modularni dizajn i u konačnici tih rad. SGX-650 ima dovoljan broj kabela i konektora za složiti računalo i s dvije grafičke kartice, a kabeli su dovoljno dugi i za manja midi-tower kućišta.

Na vama je da izaberete 450 ili 650 W model u ovisnosti o potrebama, što će vas na njemačkom tržištu koštati oko 100 ili 130 €. Cijena je nešto viša, no uz sve nabrojano te poznatu Seasonicovu kvalitetu i 10 godišnje jamstvo potpuno je i opravdana.