seasonic_prime_fanless_600w_1 seasonic_prime_fanless_600w_2

Seasonic je u sklopu svoje PRIME serije prošle godine predstavio najjače fanless napajanje na svijetu i to s Titanium certifikatom efikasnosti. 600 W snage dolazi iz PRIME platforme, koja je poznata po iznimnoj učinkovitosti, kvaliteti komponenata i izdržljivosti. Seasonic je za sve one kojima je bitna apsolutna tišina, izbacio ventilator i napravio prozračnije kućište, te svoju dosadašnju X seriju maksimalne snage 460 W zamijenio ovom novom s impresivnih 600 W snage.

S obzirom na to kako još uvijek iz tehničkih razloga ne možemo slati napajanja u ITElektroniku na detaljna mjerenja, ovaj test će biti samo brzi. Kad i ako se ukaže prilika svakako ćemo poslati na detaljno testiranje, kako bi potvrdili navode proizvođača. Ipak, iz dosadašnjeg iskustva znamo kao je PRIME serija vrhunska i kako je riječ o vjerojatno najboljim napajanjima trenutno.

seasonic_prime_fanless_600w_3 seasonic_prime_fanless_600w_4

Kao i svako drugo PRIME napajanje, i ovo dolazi u premium pakiranju s vanjskim dijelom od mekog kartona, unutarnjom debljom kartonskom kutijom i dobro zaštićenim napajanjem u stiro-pjeni i baršunastoj vrećici. Kabeli dolaze u zasebnoj vrećici, a zasebno je i glavni napojni kabel za gradsku mrežu. Ostatak je stvari koje Seasonic daje uz ovo napajanje smješteno u najlonsku vrećicu. A tu nalazimo upute za korištenje, vodič za brzu instalaciju, plastične vezice za aranžiranje kabela, velcro vezice za istu tu svrhu, zatim tvrdu metalnu i meku papirnatu naljepnicu, te vijke za pričvršćivanje napajanja u kućište.

seasonic_prime_fanless_600w_5

Svi su kabeli flat tipa osim onoga s 24-pinskim konektorom, a Fanless serija nema ni inline kondenzatore, pa su spojevi puno fleksibilniji, a konektori ulaze u utičnice kao podmazani. Svi su kabeli dovoljno dugački i za veća kućišta. U pakiranju dolaze sljedeći kabeli:

  • jedan kabel s 20/24 pinskim konektorom dužine 610 mm
  • dva kabela s po dva 4/8 pinska EPS konektora dužine 650 mm
  • dva kabela s po dva 6/8 pinska PCIe Power konektora dužine 675 + 75 mm
  • jedan kabel s četiri SATA konektora dužine 450 + 120 + 120 + 120 mm
  • jedan kabel s dva SATA konektora dužine 350 + 120 mm
  • jedan kabel s tri Molex konektora dužine 450 + 120 + 120 mm
  • jedan kabel s dva Molex konektora dužine 350 + 120 mm
  • jedan adapter Molex to Floppy konektorom dužine 101 mm
  • jedan kabel napajanja strujom iz mreže (Schuko)

seasonic_prime_fanless_600w_6 seasonic_prime_fanless_600w_7

Fanless serija, kako joj ime kaže, dolazi bez ventilatora za hlađenje komponenata, pa je i metalno kućište znatno prozračnije. Na svim se stranama nalaze rešetke kroz koje izlazi toplina, a jedino je donji dio od nešto punijeg lima. Dimenzije napajanja su 150 x 170 x 86 milimetara i time je kompatibilno s većinom mid tower kućišta. Potpuno je modularno, pa možemo priključiti samo one kabele koje stvarno i trebamo, čime smanjujemo gužvu i nered unutar kućišta.

seasonic_prime_fanless_600w_8

Napajanje dolazi s 80 Plus Titanium certifikatom efikasnosti, dakle najvišim koji postoji. To znači kako je u cijelom području opterećenja krivulja efikasnsoti iznad 90%, s vrhuncem na 96% pri 50% opterećenja na 230 V mreži. Ovo napajanje je iznad 95% efikasnosti čak od otprilike 35% opterećenja pa do oko 80%.

SSR-600TL je napravljeno po najnovijim ATX 12V specifikacijama, a ima jedan +12 V vod na kojem je u stanju isporučiti 50 A struje što iznosi i 600 W snage. Na +3.3 i +5 V vodovima isporučuje po 20 A (100 W ukupno), a na -12 V struja iznosi 0.3 A, te na +5 Vsb 2.5 A. Dolazi i s cijelim poznatim nizom zaštita – OPP, OVP, UVP, OCP, OTP i SCP, a jamstvo je puno 12-godišnje.

seasonic_prime_fanless_600w_9 seasonic_prime_fanless_600w_10

Na stražnjoj se strani nalazi set utičnica podijeljen na nekoliko dijelova, kako ne bi bilo zabune za što koja služi. Kao što smo već rekli, konektori kabela lijepo klize u utičnice, a na mjestu ih kao i uvijek drži plastična kopča. 24-pinski ATX kabel je upleten najlonskom mrežom, dok su ostali flat. Na prednjoj strani napajanja se nalazi Shucko utičnica i prekidač za uključivanje napajanja.

seasonic_prime_fanless_600w_12

PRIME platforma je dobro poznata od ranije, a Titanium napajanja smo testirali u nekoliko prilika. Kod ovog su modela još malo povećani pasivni hladnjaci. DC-DC osnova je dobro poznata, kao i korišteni elementi te kvalitetne komponente poput Chemi-Conovih elektrolita i miješanih Chemi-Con/ Nichicon polimera, a glavni su kontakti za kabele i pozlaćeni. Seasonic i kod ovog modela donosi Micro Tolerance Load regulaciju, s ispod 0.5% pada napona na glavnim vodovima.

seasonic_prime_fanless_600w_11

S obzirom na to da nismo mogli izvršiti potpuna mjerenja, napravili smo ona osnovna tj. izmjerili padove napona pod opterećenjem i to na sklopljenom računalu uz pomoć multimetra. Padovi su onakvi kakve proizvođač i garantira, na sva tri voda su ispod 0.5% što je i bilo očekivano s obzirom na ranija mjerenja PRIME platforme. Ni nakon dugotrajnog se opterećenja napajanje ne pregrijava, a tjerali smo ga i do konstantnog dugotrajnog opterećenja od oko 550 W s i7 7800X procesorom na 4.5 GHz i Sapphireovom Nitro+ Radeon RX Vega 56 karticom. Na njemu smo izvršili i testiranje Sapphireove kartice i ni u jednom trenutku nije bilo jače zagrijano.

PRIME Fanless 600 W Titanium ili SSR-600TL je vrhunski proizvod namijenjen svima koji grade apsolutno tiho računalo. Ima dovoljno snage za potjerati i jače računalo koje je pri tom i overclockirano kao u našem slučaju. I u svim ostalim aspektima je na samom vrhu, pa je takva i cijena. U Hrvatskoj ga još nema, no u Njemačkoj se prodaje za nemalih 190 do 200 €. Kvaliteta se oduvijek plaćala i cijenila, a kada znamo kako je ovo jedino Titanium fanless napajanje na svijetu jasno je i zašto toliko košta.