steelseries_rival_600_1 steelseries_rival_600_2

Na brzinski test nam je stigao SteelSeriesov Rival 600 miš. Iako je riječ o dvije godine starom proizvodu, nismo ga do sada imali prilike isprobati. Riječ je o sada već dobro poznatom i isprobanom mišu koji je od strane nekoliko portala proglašen kao najbolji u 2018. godini. Stoga smo ga naravno odlučili i sami isprobati. Opremljen je odličnim TrueMove 3 optičkim senzorom rezolucije 12.000 DPI/CPI-a, ima sistem prilagodbe težine s osam utega težine 4 grama svaki. Uz to ima i vrlo zanimljiv dizajn, ali i RGB LED osvjetljenje.

steelseries_rival_600_3 steelseries_rival_600_4

Miš dolazi u kartonskoj kutiji s tipičnim SteelSeries bojama, unutar koje je smješten u još jednu, ovaj put crnu. Unutar nje je smješten u plastično ležište te tako izvrsno zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja. U zasebnoj se manjoj kutijici nalazi gumena kutijica s osam 4-gramskih utega, a zasebno dolazi i 2-metarski USB Type-A to Micro-USB gumirani kabel za miša. Ne, miš nije bežični, no zbog lakšeg je prenošenja SteelSeries odlučio napraviti kabel koji se može odspojiti. U knjižici s uputstvima se nalaze osnovne informacije, a jamstvo na proizvod je dvogodišnje.

steelseries_rival_600_5 steelseries_rival_600_6

Rival 600 je u potpunosti sivih i crnih tonova, a napravljen je od kvalitetne vlaknima pojačane plastike presvučene gumiranim premazom za bolji grip (black soft touch). Uz to, s lijeve i desne strane ima gumirane površine koje dodatno povećavaju grip prstima. Miš je većih dimenzija – širine je 69, visine 43 i dužine 131 milimetar, i ergonomski je oblikovan samo za dešnjake. Ujedno, oblikovan je i za sve stilove držanja, a minimalna mu je masa 96 grama bez kabela. Na lijevom se boku nalaze tri tipke koje su programabilne, kao i ostatak tipaka na mišu.

steelseries_rival_600_7 steelseries_rival_600_8

Miš ima tri zone osvjetljenja – logo straga, na vrhu dvije trake mliječne plastike koje se spuštaju po bokovima i scroll kotačić. Cijela je površina meka na dodir i dobrog gripa, no to povlači i činjenicu da se dodirne površine lako prljaju. Neki su korisnici u ove dvije godine kako je proizvod na tržištu prijavili i manjkavosti u izradi jer su im se odvajale bočne gumirane površine. Ispod se dvije velike površine na prednjem dijelu miša nalaze prekidači koji su deklarirani na 60 milijuna klikova. Između njih je gumirani scroll kotačić s koračnim pomacima, a iznad njega je tipka za odabir dva DPI profila (da samo dva).

steelseries_rival_600_9 steelseries_rival_600_10

Rival 600 je poznat po svom sistemu podešavanja mase do kojeg se dolazi skidanjem bočnih stranica koje drže magneti. Ispod svake se od stranica nalaze četiri mjesta za 4-gramske utege. Lijeva je bočna stranica zanimljiva i po tome što se na njoj nalaze tri tipke, koje su napravljene tako da na jednostavan način aktiviraju prave prekidače dublje u mišu.

steelseries_rival_600_11 steelseries_rival_600_12

Masa miša bez kabela je 96 grama, a dodavanjem osam utega od po 4 grama se podiže na maksimalnih 128 grama, pa će svatko lako pronaći idealnu težinu za sebe i svoju ruku. Sistem utega je napravljen tako da je svaki u obliku kocke s malim nosićem na stražnjoj strani koji ga drži na mjestu. Zgodna je i gumena kutijica u koju utege možemo spremiti kad ga konfiguriramo primjerice za FPS pa želimo da bude lakši.

steelseries_rival_600_13 steelseries_rival_600_14

Najbitnija stavka svakog miša je njegov senzor, a ovdje je riječ o brendireanom SteelSeriesovom True Move 3 koji je u osnovi PixArtov dobro poznati i provjereni PWM3360 kojeg gameri vole. Senzor je maksimalne rezolucije  12.000 CPI-a, maksimalne akceleracije 50G i praćenja 350 IPS-a na SteelSeriesovim QcK podlogama. Senzor omogućava smoothing do oko 3.600 CPI-a. Uz glavni senzor tu je i optički senzor dubine koji služi za mjerenje lift-off udaljenosti. Ona je putem softvera promjenjiva s minimumom na 0.5 milimetara i maksimumom na 2 milimetra. Senzor je precizan i brz na različitim podlogama i u različitim uvjetima korištenja, što smo provjerili i na popularnoj 3daimtrainer stranici, ali i u različitim igrama. O PWM3360 senzoru je već puno toga napisano i poznati je da ga gameri diljem svijeta vole, jedina je razlika kod ovoga što mu smoothing ide samo do 3.600 CPI-a, a kod nekih drugih izvedenica sve do 12.000 (3366 npr.)

steelseries_rival_600_15 steelseries_rival_600_16

steelseries_rival_600_17 steelseries_rival_600_18

Softver je SteelSeries Engine koji je jednostavan za korištenje, a nudi mogućnosti promjene funkcija sedam tipaka i ponašanja scroll kotačića, te ujedno i snimanje Macro naredbi. Uz to, tu je i mogućnost promjene osjetljivosti senzora od 100 do 12.000 CPI-a (u koracima od po 100 CPI-a) i njihovo spremanje u dva dostupna profila. Softver nudi i mogućnost promjene lift-off udaljenosti, akceleracije i deceleracije, angle snappinga i polling ratea (maksimum je 1000 Hz). Uz to nudi i promjenu osvjetljenja u četiri svjetleća elementa i ukupno osam zona. Zanimljiva je i mogućnost konfiguracije aplikacija koje su u interakciji sa SteelSeries uređajima među kojima su i Primsync, Discord, AudioVisualizer, ImageSync itd.

steelseries_rival_600_20 steelseries_rival_600_21

Nakon dvotjednog druženja s Rivalom 600 možemo zaključiti kako je riječ o odličnom mišu s vrlo preciznim optičkim senzorom koji je pogodan za sve načine upotrebe, od gaminga do uredskog rada. Sustav konfiguracije mase je koristan i što je najbitnije jednostavan za korištenje. Unatoč činjenici da je već dvije godine na tržištu, osvjetljenje mu je u rangu s novim proizvodima, pa svi oni koji to vole neće imati zamjerki. Jedina izraženija mana je brzo prljanje tipaka i dodirnih površina s vidljivim mrljama na soft touch površinama, zbog čega ga je potrebno češće čistiti. Korisnici su još prijavili i problem s otpadanjem gumiranih dijelova na poklopcima, no to je individualno i ovisi o načinu korištenja. Softver je solidan, s mnoštvom korisnih opcija koje se mogu podešavati, a jedino bi voljeli da ima više od dva on-the-fly CPI/DPI profila. Sve u svemu, za traženu cijenu od oko 600 kuna na domaćem tržištu i nakon dvije godine dobivate kvalitetan i precizan igraći miš.