asus_tuf_z490_plus_1 asus_tuf_z490_plus_2

asus_tuf_z490_plus_3 asus_tuf_z490_plus_4

Treća ploča je dio TUF ili The Ultimate Force obitelji koja je nekad bila poznatija pod imenom Sabertooth. Riječ je o pločama koje su bile posebno certificirane i intenzivno testirane za dugotrajnu upotrebu, a danas se to malo razvodnilo i više je marketinški trik. No, bilo kako bilo i ova dolazi s TUF certifikatom koji objašnjava kako je ploča prošla različite testove po vojnim standardima (MIL-STD, odnosno metodama. Osim tog certifikata u bundleu nalazimo sljedeće:

 • User’s manual
 • 1 x ASUS Fan Holder
 • I/O Shield
 • 2 x SATA 6Gb/s cables
 • 1 x M.2 Screw Package
 • 1 x Supporting DVD
 • 1 x TUF GAMING Sticker

asus_tuf_z490_plus_5 asus_tuf_z490_plus_6

TUF serija sada spada u segment ispod PRIME ploča, povoljnije su cijenom, a osim ovog modela postoji još i onaj jeftiniji koji nije opremljen WiFi modulom. Ovaj s cijenom od oko 210 € donosi tipičan TUF dizajn koji je prošaran sivim crtana, te uz malo žute boje jasno odaje pripadnost seriji. Ploča je vidljivo manje masivna od prethodno dvije opisane, ima manje utora na sebi, te općenito manje komponenata i mogućnosti. Ipak, prosječnom korisniku koji cilja na 6 ili čak 8-jezgrene procesore bit će sasvim dovoljna. Layout je solidan, premda ne volimo vidjeti vertikalne SATA portove, kojih je na ovoj TUF-ici četiri.

asus_tuf_z490_plus_7

Napojna jedinica je 12+2 fazne izvedbe, ali ovaj put bez kompleksnijeg Vcssa/Vcsso dijela, pa su hladnjaka samo dva i manje su masivni. Doduše, hladnjak na lijevom setu integriranih MOSFET-a je produžen i nadvisuje stražnje I/O portove, pa je rashladne površine zapravo dosta. Jasno, s i5-10400 se ne zagrijava previše, a vjerujemo da bi sve skupa izdržalo i desetjezgreni model. Struje će svakako biti dovoljno jer i ova ploča ima 8 + 4-pinsku konfiguraciju 12V utičnica.

asus_tuf_z490_plus_8

Kada je radna memorija u pitanju sve je isto kao i kod dva ranije opisana modela. Maksimum od 128 GB DDR4 memorije možemo ugraditi, a uz overclocking je maksimalna brzina 4.800 MHz. Osnovna brzina kao što znamo ovisi o procesoru. Osim memorijskih utora na ovom dijelu ploče imamo i dva 4-pinska konektora za ventilatore, dva LED konektora, napojnu jedinicu za memoriju, 24-pinski ATX konektor, interni USB 3.0 header, a u zarezanom dijelu PCB-a, što je svojevrsni trademark TUF ploča, nalaze se dva horizontalna SATA porta. Z490 čipset je pokriven velikim plastičnim pokrovom ispod kojega je manji aluminijski hladnjak.

asus_tuf_z490_plus_9

Audio jedinica je s Realtekovim S1200A CODEC-om, tu su i audio kondenzatori, a sve zajedno je puno manje bogato i kompleksno nego kod PRIME ili STRIX/ROG proizvoda. No, služi svrsi i to vrlo solidno. Super I/O kontroler je Nuvotonov, a LAN kontroler je Intelov I219-V gigabitni. Na dnu je raspored headera standardan, a jedino što odskače je Tunderbolt konektor i već spomenuti vertikalni SATA konektori.

asus_tuf_z490_plus_10

I PCIe utora je manje. Samo je jedan PCIe 3.0 x16, dok je drugi pune dužine ali propusnosti x4. Tri su PCIe 3.0 x1 utora. Ploča podržava 2-way CrossFireX tehnologiju pa otud onaj Gaming u nazivu. Uz to, tu su i dva M.2 socketa. Gornji podržava uređaje dužine do 110 milimetara u SATA ili PCIe 3.0 x4 modu, a donji 80-milimetarske također u SATA ili PCIe 3.0 x16 modu. Prvi M.2 socket resurse dijeli sa SATA_2 portom, a drugi sa SATA_5/6 portovima.

asus_tuf_z490_plus_11

I ova ploča s donje strane ima zanimljivu grafiku koja će ponovno ostati skrivena. Ovdje vidimo i dva prozirna dijela PCB-a na lijevoj i desnoj strani koji su zapravo LED osvjetljenje ove ploče.

asus_tuf_z490_plus_12 asus_tuf_z490_plus_13

Stražnji je panel uobičajenog rasporeda i broja portova, s tim da ovdje imamo i onaj malo stariji tj. legacy PS/2 port za tipkovnicu ili miša. Tu je i WiFi modul i to Intelov AX201 koji podržava najnoviji 802.11ax standard:

 • 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI
 • 1 x LAN (RJ45) port
 • 2 x USB 3.2 Gen 2 (1 x Type-A+1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 1 (blue) Type-A
 • 1 x Optical S/PDIF out
 • 5 x Audio jacks

Sa softverske strane ploča podržava sve što i druge moderne Asusove, a UEFI sučelje je malo drugačijih boja, no vrlo slično PRIME pločama.