vidlok_w91_1 vidlok_w91_2

Na test nam je stigla zanimljiva Vidlok W91 poslovna kamera kineskog proizvođača LongCheesa koji je baš kao i Imilab usko vezan za Xiaomi. W91 je višenamjenska FullHD USB kamera koja ima ugrađeni zvučnik i mikrofone, širokokutni objektiv te nudi visoku ergonomiju i prilagodljivost. Kamera dolazi u malenoj kartonskoj kutiji unutar koje je smještena samo u najlonsku vrećicu. Uz kameru dolaze i kratke upute za upotrebu koje će malo olakšati život novim korisnicima. Ovakvu će kameru primarno trebati oni s desktop računalima ili pak prijenosnicima koji su nešto stariji te nemaju kameru ili imaju kameru niže rezolucije.

vidlok_w91_4

W91 je kompaktna valjkasta poslovna webkamera dimenzija 66 x 90 x 48 milimetara i mase oko 135 grama s kabelom. Materijal izrade je plastika, a boja je tamno siva. Specifičnost kamere je njena okretnost oko horizontale osi za 360°, te vertikalne za 120°. Uz kut od 90° koliko pokriva leća to nam daje brojne mogućnosti snimanja. Kamera ima ugrađena i dva mikrofona s funkcijom poništavanja okolne buke, te jedan zvučnik koji se nalazi s desne strane valjka.

vidlok_w91_5 vidlok_w91_6

Kamera je plug`n`play i kompatibilna je s mnoštvom operativnih sustava. Na računalo ju spajamo putem USB Type A konektora koji se nalazi na kraju 1,85 metara dugog gumenog kabela. Kamera ima leću promjera 4,5 milimetara F2.0 otvora blende, iza koje se nalazi senzor koji može snimati video u rezoluciji od 1080p. Format u kojem kodira video je MJPEG, a audio PCM (puls-code modulation).

vidlok_w91_7 vidlok_w91_8

Kao što smo napisali, kamera ima dva mikrofona koji solidno hvataju zvuk, a na desnoj se strani nalazi i zvučnik koji će poslužiti dovoljno dobro da čujete sugovornika. Nije za uživanje u glazbi, no dovoljno je dobar za osnovnu primjenu.

vidlok_w91_9 vidlok_w91_10

Kamera ima i postolje koje služi za montažu na monitore, a ima gumirani poklopac koji se otvara te njime fiksiramo kameru za ekran. Prednji je rub dovoljno tanak da ne ulazi u područje ekrana tj. ne zaslanja sliku. Tako je barem kod monitora sa standardnim rubovima, kod prijenosnika s ultra tankim će možda malo i zaklanjati. Ujedno, postolje ima i navoj za montažu standardnih tronožaca.

vidlok_w91_11

Osnovne informacije o kameri smo izvukli sa stranice Webcamtests koja je zgodan alat za provjeru kvalitete kamere. Kvalitetom slike smo zapravo bili najmanje zadovoljni jer smo vidjeli puno boljih FHD kamera koje nemaju problema s ekspozicijom, šumom i zrnatošću slike kao ova.

vidlok_w91_12

Najbolje kod ove kamere je zapravo brzi autofokus pa se neće desiti da ostanete mutni na telekonferenciji, no kvaliteta slike bi ipak trebala biti bolja. Neke od kamera na prijenosnicima 720p rezolucije imaju kvalitetniju sliku. No, ako ste u potrazi za univerzalnom kamerom koja dobro hvata zvuk te ima zvučnik, već se nekako da preživjeti s nižom kvalitetom slike.

vidlok_w91_6

Vidlok W91 košta otprilike 35 USD i za taj se novac dobije solidna poslovna kamera kojoj je jedina mana nešto lošija slika. Ima dobru ergonomiju i mogućnosti postavljanja, a uz to vrlo dobro hvata zvuk i solidno ga reproducira na malenom zvučniku. Jednostavna je za korištenje i lako prenosiva, te bi joj mnogi mogli oprostiti kvalitetu slike.