SX seriju ultra-zoom modela je 2008. godine otvorio SX10 IS, koji je prvi takav Canonov model, a donio je 20x zoom. Nakon njega godinu dana kasnije, Canon je predstavio nasljdnika SX20 IS koji donosi povećanje senzora sa 10 na 12.1 Mpix uz zadržani 20x zoom. SX30 IS, koji je predstavljen prošle godine donio je 1/2,3 CCD senzor sa 14.1 milijuna piksela, i što je značajnije 35x zoom leću, žarišne duljine 4,3-150,5 milimetara (ekvivalent u formatu 35 mm: 24 – 840 mm). Dizajnom ovaj fotoaparat podesjeća na Canonove EOS SLR modele, pogotovo one iz nižih razreda. Razlika je naravno u fiksnoj (neizmjenjivoj) leći i još ponekom detalju. Masivnost SLR kućišta osjetiti će te čim primite SX30 IS u ruke. Odlično leži u ruci, a površine na koje nasjedaju prsti su gumirane i pružaju vrlo dobar otpor pa nema bojazni kako ni mogao kliznuti iz ruke. Na vrhu se kao i kod SLR-a nalazi uvlačiva bljeskalica, a poklopac kojim zaštićujemo leću nažalost nije na vezici, pa morate paziti da se ne izgubi (moguće ga je zakačiti za remen fotoaparata). I kao što smo naglasili u uvodu nismo profesionalni fotografi i ovaj članak neće biti usmjeren u tome smjeru. Zanimalo nas je je li SX30 IS dobar za naš posao slikanja hardveraja, te za povremene izlete u prirodu, tj. hobističku fotografiju.

Leća se sastoji od višestrukih elemenata koji uključuju Ultra-low Dispersion (UD) i Hi-UD elemente, koji kompenziraju aberaciju svjetla pri čemu se zadržava dobra kvaliteta slike u cijelom zoom području. SX30 IS je opremljen 4.5-stop stabilizacijom slike, i tehnologijama ultrasoničnih (USM) i Voice Coil (VCM) motora, koji mu trebaju osigurati brzo zumiranje i fokusiranje. Tu su i potpuno manualne kontrole, mogućnost snimanja 720p HD filmova (zaseban gumb) i stereo zvuka, a na vrhu se nalazi i gumom pokriveni hotshue za vanjsku bljeskalicu. Automatski fokus ima tri načina rada – prepoznavanje lica, jedna točka automatskog fokusa (dostupan je bilo koji položaj, fiksno središte ili odabir lica i praćenje), te ručno izoštravanje.
Najbliža udaljenost pri izoštravanju je 0 cm od prednjeg dijela objektiva, naravno u makro načinu rada. Načini na koje ovaj uređaj mjerij svjetlo su evaluativno (vezano za kadar autofokusa detekcije lica), prosjek cijele scene s težištem na središnjem dijelu, te odabranog dijela (središte ili vezano za autofokus detekcije lica ili kadar fleksibilnog autofokusa), a ima i mogućnost zadržavanja automatske ekspozicije.
Kompenzacija ekspozicije iznosi +/- 2 EV u koracima od 1/3 EV, a SX30 IS donosi poboljšani i-Contrast za automatsku korekciju dinamičkog raspona.
Automatska ekspozicija je 1/3 – 2 vrijednosti ekspozicije u povećanjima od cijelih 1/3 koraka, a ISO osjetljivost je uz ručno moguće podesiti u vrijednostima 80, 100, 200, 400, 800 i 1600. Izjednačavanje bijele boje je Through the lens, a postavke su Auto (Automatski – ukljucujuči balans bijele boje za otkrivanje lica), Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Flash i Custom. Ugrađena bljeskalica može raditi automatski, a dozvoljeno je i ručno uključivanje/isključivanje. Najveća brzina sporog usklađivanja je 1/2000 s, bljeskalica podržava smanjenje efekta crvenih očiju, a maksimalni joj je domet 5,8 m (s mogućnošću ručnog podešavanja jačine prilikom rada s ručnim postavkama). Brzina zatvarača u automatskom načinu raza može iznositi od 1 do 1/3200 sekundi, dok ju u manualnom možemo podešavati između 15-1/3200 sekundi. Otvorenost leće (aperture) pak može varirati između F2.7 i 5.8.

LCD ekran je smješten u zasebno kućište i moguće ga je rotirati oko osi, u potpunosti ga okrenuti prema unutrašnjosti, okrenuti ga tako da gleda prema van ili ga koristiti s lijeve vanjeske strane fotoaparata (gledano straga). TFT PureColor II VA LCD ekran je dijagonale 2,7 inča (6,8 cm), ima približno 230.000 točaka, a pokrivenost je gotovo 100%. Svjetlina je podesiva na jednu od pet razina – Quick-bright. Na stražnjoj se strani na uobičajenom mjestu nalazi i digitalni ViewFinder s 202.000 točaka (ukoliko ne koristimo LCD ekran za live-view). Sve su tipke sa stražnje strane lako dostupne, ergonomski su dobro razmještene, a kvaliteta im je ko i uvijek kod Canona na visokoj razini. Format fotografija koju ovaj uređaj zapisuje je JPEG, a veličine fotografija koje je moguće snimati su (L) 4320 x 3240, (M1) 3072 x 2304, (M2) 1600 x 1200, (S) 640 x 480 i (W) 3744 x 2104. Video materijal je moguće snimati pritiskom na crveni gumb desno od elektronskog tražila, a kvaliteta snimanja može biti 1280 x 720 @ 30fps, 640 x 480 @ 30fps, i 320 x 240 @ 30fps u .mov (H.264 + Linear PCM (stereo)) formatu.

S gornje se lijeve strane nalaze tipka za paljenje, tipka za okidanje i prsten za kontrolu zooma, te kotačić za odabir načina rada. Na lijevom se boku (gledano straga) nalazi gumeni poklopac ispod kojega su smješteni HDMI i miniUSB (B tip) utori te A/V izlaz (PAL/NTSC). Punjivoj litij-ionskoj bateriji NB-7L (7.4v, 1050 mAh) se pristupa s donje strane uređaja, a do nje se nalazi i utor za SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus i HCMMCplus kartice. Baterija se strujom puni pomoću priloženog ACK-DC50 adaptera, a u paketu se još nalazi i remen, zatim poklopac za leću, A/V kabel, USB kabel i medij s upravljačkim programima.

Meni je klasičan Canonov i svatko tko je ikada radio na Canon uređajima lako će se snaći. Ni ostalima snalaženje neće biti teško, no početnici bi mogli ostati zbunjeni mnoštvom opcija koje su ponuđene. No, sva se objašnjenja nalaze u priloženonim opširnim i informativnim uputstvima. Sustav snimanja fotografija je vrlo opsežan a sastoji se od sljedećih opcija: Auto (Automatski), Program AE (Programiranje automatske ekspozicije), Shutter priority AE (Autoekspozicija s prednošću zatvarača), Aperture priority AE (Autoekspozicija s prednošću otvora optičke leće), Manual (Ručno), Custom1 (Prilagođeno 1), Custom2 (Prilagođeno 2), Portrait (Portret), Landscape (Pejzaž), Sports (Sportovi), SCN (Smart Shutter (Pametni zatvarač) (Smile (Osmjeh), Wink Self-Timer (Samookidač pri treptanju), FaceSelf-Timer (Samookidanje)), Low Light (Niska razina osvjetljenja) (2,0 MP), Super Vivid (Izuzetno žive boje), Poster Effect (Efekt postera), Color Accent (Naglasak na boji), Color Swap (Zamjena boja), Fish-eye Effect (Efekt "riblje oko"), Miniature Effect (Efekt minijature), Beach (Plaža), Foliage (Lišće), Snow (Snijeg), Fireworks (Vatromet), Stich Assist (Pomoc u spajanju)) i Movie (Film).

Kada smo konačno prešli sve mogućnosti ovoga fotoaparata prijeđimo na fotografije koje smo njime napavili. Za početak jedan kolaž fotografija, napravljen uz pomoć makro načina rada (cvijet – 4mm), tehnike prepoznavanja lica prepoznavanja s djelomičnim zoomom (pas – 69 mm) i slika akcije (mačka u skoku – 77 mm). Sve su fotografije napravljene "iz ruke" u automatskom načinu rada, a linkovi vode na fotografije originalne veličine u 14Mpiksela.

Iznad su dvije fotografije kojima smo pokušali dočarati raspon zooma ovoga fotoaparata – 4,3-150,5 milimetara (ekvivalent u formatu 35 mm: 24 – 840 mm). Zahvaljujući očito vrlo efikasnoj automatskoj stabilizaciji slike, slika sa 150 mm zoomom "iz ruke" zapravo je ostala zadovoljavajuće oštra čak i pri nešto višoj ISO osjetljivosti (400). To kao što vidimo nije bio slučaj sa 4 mm zoom slikom i ISO-400, koja je izgubila oštrinu. U oba je slučaja način rada bio automatski.

U gornjih šest slika možete vidjeti kvalitetu fotografija u cjelom ISO rasponu (od 80 pa do 1600), napravljenih u ručnom načinu rada, s fotoaparatom postavljenim na tronožac i korištenjem timera. Na linkovima se nalaze slike originalne veličine, a vidimo kako su prve tri napravlejne u ISO80, 100 i 200 vrlo oštrih detalja dok oštrina pri ISO400 i naviše drastično opada.

Za kraj smo ostavili jednu sliku sa 150 mm zoomom uperenu u nebo i ovaj Saudi Arabian Airlinesov Boeing 777-268ER. Ne možemo ovdje naravno govoriti o oštrini i naročitoj kvaliteti no ovdje smo samo htjeli pokazati moć 35x zooma na ovome uređaju i njegovoj mogućnosti hvatanja objekta na preko 10 km visine koji se pri tome kreće brzinom od oko 800km/h (fotografija je slikana iz ruke).

I premda se ne zavaravamo da smo stručnajci za fotografiju, možemo na kraju zaključiti kako je Canon SX30 IS i više nego dobar fotoaparat za hobiste kojima osim vrlo dobrih makro mogućnosti treba i veliki zoom. A zoom je upravo najznačajniji dio ovoga uređaja i zapravo glavni razlog zbog kojeg ga se kupuje. Uz to, tu je i vrlo dobar stabilizacijski sistem koji osigurava dobre slike i pri maksimalnom zoomu, a jedina bi mana bila malo sporiji zoom mehanizam pri višim stupnjevima. Kvaliteta fotografija koje radi je zadovoljavajuća sve do ISO-400 osjetljivosti. Fotoaparat je dobar za slikanje iz ruke, a odličan kada se smjesti na tronožac. U uvjetima slabije osvjetljenosti ne briljira, ali zadovoljava naše (niže) kriterije. SX30 IS je u stanju snimati i video materijale visoke kvalitete (720p) što on odrađuje vrlo dobro, ali su uvjeti za dobru kvalitetu dobro osvjetljenje i obavezan smještaj na tronožac. Baterija je solidnog kapaciteta i nerijetko smo uspjeli napraviti i do 400 fotografija uz korištenje LCD-a i bez bljeskalice. Uz korištenje bljesklice taj se broj prepolovi. Mi smo SX30 IS koristili oko tri tjedna, poslikali velik broj hardvera (i još koječega) s njim, te možemo samo zaključiti kako bi bio dobar alat za naš posao. Cijene mu se u domaćim dućanima informatičke opreme kreću između 3.200 i 3.400 kuna. Za taj novac je moguće dobiti i ulazni SLR model, no ne i s ovako velikim rasponom leće.