Dolaskom novog operativnog sustava Windows Vista na police trgovina i službeno je započela era DirectX-a 10, još uvijek u teoriji naravno. Do izlaska prvog DirecX 10 naslova još treba pričekati neko vrijeme, a u međuvremenu valja odigrati i pokoji "stari" DirectX 9 naslov. Ostati na native DirectX 9 operativnom sustavu – Windows XP ili prijeći na Windows Vista i DirectX 10 (koji je, bar u teoriji kompatibilan sa starim naslovima) pitanje je koje muči dobar dio korisnika. U ovom kratkom osvrtu na performanse AMD/ATI Catalyst upravljačkih programa za ATI grafičke kartice pod XP i Vista operativnim sustavom možda i nekima ponudimo odgovore i riješimo ih dilema pa krenimo na test.

ATI-jev rani prelazak na .NET tehnologiju i početak razvoja CCC-a (Catalyst Control Center) još prije par godina napokon je urodio plodom. ATI je po pitanju zrelosti drivera i službenoj podršci za Vista sustav trenutno prilično daleko odmaknuo u odnosu na konkurenciju iz nVidia-e, te je već i beta Catalyst za Vista operativni sustav radio prilično dobro na svim RC verzijama ovog operativnog sustava. Performanse su bile, kako ćemo i vidjeti u testovima, prilično niže od prve službene verzije, ali na samo funkcioniranje nismo imali primjedbi. Kako bi provjerili kvalitetu i stabilnost prve službene 7.1 verzije Catalyst-a, kao i verzije 7.2 izašle pred koji dan, usporedili smo ih s beta verzijom za Vistu, kao i s 6.12, 7.1 i 7.2 Catalyst driverima pod Windows XP operativnim sustavom.


Klik, klik, klik…

Prva velika novost u službenoj podršci za Vista operativni sustav je Catalyst Install Manager, aplikacija zadužena za update i instalaciju svih komponenti zaduženih za ispravan rad grafičkog sistema u računalu. Pokretanjem ove aplikacije otvara se jednostavno sučelje u kojem korisnik može provjeriti koju trenutno verziju CCC-a, drivera i ostalih softverskih komponenti koristi i po potrebi napraviti update drivera. Prilično dobra stvar za korisnike koji žele na što jednostavniji i brži način doći do vitalnih informacija o svom grafičkom sistemu. Iako je Install Manager postojao i u beta verziji, tek u finalnom izdanju ovaj dio paketa radi svoj posao kako je i zamišljeno. Izlaskom verzije 7.2 ponuđen je i novi CCC, još brži i stabilniji nego u prijašnjim verzijama.

Kako to izgleda u praksi

Ostatak paketa se i nije previše mijenjao u odnosu na XP verziju, osim što u trenutnoj verziji 7.1/7.2 cijeli CCC paket u odnosu na prijašnje verzije ostavlja dojam potpuno drugog programa. Brzina odziva samog CC Centra, stabilnost i ponašanje u svakodnevnom radu zaslužuju svaku pohvalu. Kada se sjetimo prijašnjih verzija i čekanja od po par minuta da se CCC napokon i pokrene nakon njegovog pozivanja iz sučelja i usporedimo s današnjim odzivom od doslovno jedne sekunde – stvar naprosto leti.

No, uvijek postoji neki ali pa tako i u ovom slučaju. Iako je ATI još sredinom prošle godine napravio prve verzije upravljačkih programa koje su radile iznenađujuće dobro, podrška za WDM, odnosno za komponentu na grafičkim karticama zaduženim za VIVO (Video IN-Video OUT) funkcionalnost istih je u potpunosti izostala. To u praski znači da na karticama s VIVO podrškom možete koristiti samo TV-out funkciju dok o prihvatu signala s TV prijemnika na grafičku karticu možemo samo sanjati. Sam AMD/ATI ne daje konkretne odgovore i informacije o ovom slučaju, a mi se samo nadamo da će sa slijedećom revizijom drivera i ova funkcija proraditi u potpunosti (7.3 možda). Kad smo već kod TV-out funkcije mala napomena. Prilikom instalacije CCC-a, ako je grafička kartica spojena s TV-out kabelom na TV prijemnik kod slijedećeg restarta CCC automatski po defaultu prepozna TV prijemnik kao sekundarni display te shodno tome postavi najveću rezoluciju na monitoru na najveću dostupnu za TV (1024×768, obično) te je potrebno napraviti disable TV izlaza i deaktivirati automatsko prepoznavanje istoga, kako bi CCC ponudio maksimalnu dostupnu rezoluciju za Vaš monitor. Malo nespretno rješenje, u želji da pojednostave i automatiziraju stvari za korisnike razvojni odjel nije računao na ovakve situacije te imajte na umu ovu opasku.

Osim ovog problema, naišli smo i na probleme s CCC u verziji 7.2 pod XP operativnim sustavom. I dok je pod Vistom stvar funkcionirala savršeno, pod XP-om CCC nismo uspijeli natjerati da profunkcionira te smo koristili alternativnu metodu (samo driveri u kombinaciji s ATT-om). Koliko vidimo po netu, nismo jedini s tim problemom a uzrok nismo uspjeli otkriti, a isprobali smo sve što nam je palo na pamet (deinstal drivera, čišćenje registry-a, sve verzije .NET Framework-a itd.), no CCC 7.2 nismo uspjeli natjerati da radi pod XP-om. Prebacivanjem u 3D mod rada CCC bi jednostavno počeo izbacivati razne greške i rušiti igre i aplikacije, dok su prijašnje verzije radile najnormalnije te smo na kraju i odustali od njega.

Osim gore navedenih problema, tu je i pitanje Crossfire sistema, što nismo provjerili u našem labu, ali sa stranih foruma i drugih izvora informacija stižu vijesti o drastičnim padovima performansi u nekim naslovima u slučaju upotrebe Crossfire sistema. S druge strane, kada pogledamo situaciju s nVidia driverima i apsolutno nepostojanje službene podrške za novi operativni sustav (upravo izašli tijekom pisanja ovog članka), a glavni marketinški oslonac je na hardveru nove generacije koji je DirectX 10 kompatibilan, postaje jasno da sirova snaga bez softverske podrške ne znači previše. Jasno, to u samoj praksi ne igra veliku ulogu jer je većina korisnika i dalje pod Windows XP operativnim sustavom, ali u globalu ne ostavlja dobar dojam o kompaniji i njezinoj profesionalnosti. AMD/ATI, s druge strane u zadnje vrijeme radi prilično dobar posao s driverima te je i najavio još poboljšanja i napredaka u slijedećim verzijama Catalysta:

Release Version
New Features or Focuses
7.3 – March

This release will bring CrossFire support back to OpenGL applications running under Vista as well as additional OpenGL performance optimizations.  This release should also see the introduction of support for Blu-ray and HD-DVD playback under 64-bit versions of Windows Vista. 

7.4 – April

The Linux Catalyst Control Center is set to be released in this update.

7.5 – May

The new MSAA adaptive anti-aliasing is scheduled to be put into the May Catalyst release. This feature will bring their AA options on-par or beyond what NVIDIA currently offers on the G80 graphics cards.  This feature timeline is a target, and not yet a commitment from AMD at this time.

No, da ne dužimo dalje vrijeme je da se pozabavimo rezultatima testiranja i brojkama koje nam se nude pod ova dva operativna sustava – Windows XP SP2 i Windows Vista.