Kao i svake godine, i ove smo se zaputili na jedan od najvećih svjetskih sajmova IT tehnologije, Hannoverski CeBIT. Ovaj put nismo nigdje skretali prije odlaska na sam sajam. Prošle godine smo prije Hannovera svratili do Dresdena i AMD-ovih proizvodnjih postrojenja smještenih u tom gradu. Ove godine je u planu isprva bilo i lansiranje ATI-jeve nove generacije grafičkih čipova, no ovaj je događaj prema neslužbenim informacijama odgođen za travanj. Premda je ove godine Hannoverski sajam bio začinjen s manje hypea, svejedno se u naizgled beskrajnim halama moglo vidjeti zanimljivih stvari.

Naš je plan obilaska sajma odnosno beskrajnih susreta sa proizvođačima hardvera na njihovim štandovima bio prilično kaotičan. Zbog toga bi prilično teško bilo posjet sajmu prikazati vjerno kronološki pa ćemo sve novosti sa sajma pokušati nekako kategorizirati.

AMD

Drugi svjetski proizvođač procesora, a od nedavno i proizvođač grafičkih čipova (doduše pod ATI-jevim brandom, ali što je tu je) ove se godine na CeBIT-u doista raspištoljio s marketingom. S obzirom da novih ključnih proizvoda još uvijek nema, kako s AMD-ove, tako i ATI-jeve strane, ovo investiranje u brand zapravo i nije nešto čudno. Firma je jednostavno željela ostaviti utisak na posjetiteljima sajma, barem reklamama i sponzorstvima, kad već novi hardver nije bio pri ruci. U hali 2 bio je smješten AMD-ov zatvoreni štand koji je bio dostupan samo partnerima i novinarima koji su imali dogovorene intervjue. Osim ovog zatvorenog štanda, AMD je zajedno s partnerima organizirao veći AMD LIVE! štand na kojem su bili izloženi mnogobrojni proizvodi koji podržavaju ovu AMD-ovu tehnologiju. Fokus je dakako bio opremi za tzv. digitalni dom odnosno LCD televizorima HD rezolucije, raznim multimedijalnim playerima, WLAN AP-ovima i sličnim uređajima.

Popis tvrtki koje čine AMD LIVE! eko-sistem

Poslovni dio AMD LIVE! štanda

I neformalni dio za spavanje i opuštanje (većinom spavanje)

Osim ovog formalnog dijela na kojem su se mogli pogledati i isprobati razni uređaji koje je moguće povezati putem tehnologije AMD LIVE!, organiziran je i neformalni dio štanda s hrpom ležaljki i dvije konzole – Microsoft Xbox 360 i Nintendo Wii. Odabir konzola bio je vrlo jednostavan – obje pogoni ATI-jev grafički čip. Kao što možete pretpostaviti, broj posjetioca ovog dijela štanda bio je izuzetno velik s obzirom na koliko CeBIT može brzo umoriti čovjeka. Mjesto na jednoj od udobnih ležaljki bilo je vrlo teško ugrabiti pogotovo zbog toga što su mnogi na njima zapravo spavali.