chieftec_gp01b_1 chieftec_gp01b_2

Chieftec nam je na test poslao jedno kućište iz svoje Gaming serije, naziva GP-01B. Po pripadnosti seriji vidimo kako je orijentirano igračima, tj. svima onima koji slažu moćno računalo za igru. Da je sposobno za to vidimo po unutarnjoj strukturi s odvojenom komorom za napajanje i diskove, što ostavlja mjesta u kućištu za 430 mm duge grafičke kartice. Uz to, ima i integrirani nosač za duže grafičke kartice kako se one ne bi objesile i stvarale dodatan pritisak na PCIe slot. Kućište dolazi u klasičnom kartonskom pakiranju s minimalno informacija, a unutar kutije je zaštićeno u stiropor i najlon. No, kakva god zaštita bila nije dovoljna za naše kurirske službe jer je kao što vidimo na prvoj slici kutija došla oštećena, a bilanca svega je vidljiva na desnoj bočnoj stranici (slika ispod).

chieftec_gp01b_3

Kućište je potpuno crno, no ne i dosadnog izgleda. Prednja je strana plastična sa sjajno obojenim elementima i metalnom mrežicom u sredini koja služi kao filter za prašinu. Na vrhu, tik ispod zakošenog prednjeg panela su dva 5.25″ proreza s tim da je prvi opremljen i vratašcima. Oko metalne mrežice su lagano izvučeni “stupovi” sjajne plastike koji su zakošeni i čine prednjicu zanimljivom, a sve se odlično uklapa s prednjim panelom. Kućište je inače dimenzija 516 x 210 x 450 mm i mase 8.5 kg, napravljeno je od 0.7 mm debelih čeličnih limova, a kvaliteta i materijala i obrade je vrlo dobra.

chieftec_gp01b_4

Pogled prirodno pada na prednji panel koji je zakošen, pregledan i jednostavan za korištenje čak i u tamnijim uvjetima. U gornjem se redu nalaze po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta te 3.5 mm utori za slušalice i mikrofon. U donjem su dijelu tipke, s lijeva na desno tu imamo Reset, LED, Fast. Slow i Power koje je veća od ostalih, te ujedno i osvijetljena. Fast i Slow tipkama upravljamo internim kontrolerom za ventilatore kojeg ćemo pokazati na drugoj stranici članka.

LED tipkom kontroliramo osvjetljenje donje i gornje prozirne trake oko prednjeg panela, a na izbor nam je dostupno nekoliko boja koje se mogu izmjenjivati, biti statične ili ih pak u potpunosti možemo ugasiti kao što je vidljivo na videu.

chieftec_gp01b_5

Stražnja je strana klasičnog rasporeda – na dnu se nalazi prorez za napajanje, a iznad njega je sedam slotova za kartice. Pokrove slotova je potrebno odlomiti što pišemo kao minus, jer poslije ne možemo pokriti rupe. Desno od slotova je mreža za ispuh zraka, a iznad su prorez za stražnji I/O panel te mreža iza koje je ventilator. S kućištem inače dolaze tri generička Sleeve Bearing 120 mm ventilatora – jedan na ispuhu i dva na usisu.

chieftec_gp01b_6 chieftec_gp01b_7

Posebna zanimljivost ovoga kućišta je potpuno plastična (polu prozirna) bočna stranica. Još nismo imali prilike testirati kućište s ovako riješenom bočnom stranicom no moramo priznati da nam se sviđa imati potpunu uvid u unutrašnjost kućišta/računala, a ne djelomični kod kućišta s manjim prozorima. Stranica je inače dovoljno čvrsta i robusna. Uz kućište dolazi i zip vrećica u kojoj se nalaze svi potrebni vijci i odstojnici, a tu je čak i matica za pritezanje odstojnika – pohvalno. U vrećici još nalazimo i produžni kabel za 8 pinski EPS konektor, plastične vezice te uputstva za korištenje (jamstvo je 24 mjeseca). Još jedna zanimljiva stvar vezana za GP-01B je i nosač grafičkih kartica koji je pokretljiv po otprilike 2/3 kućišta, a jednostavno se namješta. Potrebno je napomenuti kako drži samo jednu grafičku karticu.

chieftec_gp01b_8 chieftec_gp01b_9

Na donju se stranu također nastavlja upotreba sjajne plastike koja u ovom slučaju glumi četiri nožice kućišta. Dodirna površina je ipak gumena, kako bi se spriječilo klizanje. Između nožica su metalni filteri za prašinu koji se na jednostavan način uklanjaju radi čišćenja. Jasno je kako ovakvi filteri neće u potpunosti eliminirati ulaz prašine u kućište, no djelomično svakako hoće i barem one najkrupnije čestice. I na vrhu se nalazi metalna mrežica s filterom koju je moguće ukloniti radi čišćenja, a mehanizam koji ju drži na mjestu je malena kopčica koju otpuštamo pritiskom, a na isti način mrežicu vraćamo na mjesto.

chieftec_gp01b_10 chieftec_gp01b_11

I na prednjoj se strani nalazi identična mrežica kao i na gornjoj, a ova ima zadatak filtrirati krupnije čestice za dva usisna ventilatora. Osim mrežice i cijelu je prednju stranicu moguće ukloniti kako bi pristupili vijcima za ventilatore i limu koji pokriva drugi 5.25″ utor. Umjesto ventilatora je moguće ugraditi 120 ili 240 mm radijator vodenog hlađenja na prednju stranicu, a u kućište stane i drugi radijator dužine 280 mm i to na vrh.