chieftec_gp01b_12

Ovdje je u prvom planu nosač grafičkih kartica koji je klizni, a na sebi ima i dva plastična nosača za pričvršćivanje grafičke kartice s donje i gornje strane. Prostor za ugradnju matične ploče i komponenata je vrlo velik i širok, a već smo ranije spomenuli kako je moguće smjestiti grafičku karticu dužine 430 mm. Kućište prima matične ploče mATX i ATX formata, a maksimalna visina CPU hladnjaka je 160 mm.

chieftec_gp01b_13

Već smo u uvodu spomenuli kako se kućište sastoji od dvije odvojene komore, a točno ispod ovih rešetkica su mjesta za 3.5″ diskove koji su prisilno hlađeni donjim ventilatorom pa topli zrak na ovaj način može cirkulirati u gornju komoru i onda prema van što je odlično jer bi u donjoj komori zapeo na napajanju. Na poklopcu komore vidimo i jedan gumirani prorez za aranžiranje kabela, a takvi se prorezi nalaze i na vertikalnoj stranici.

chieftec_gp01b_15 chieftec_gp01b_16

Na gornjoj se strani nalazi kavez za dva 5.25″ uređaja koje je potrebno fiksirati vijcima. Ispod je slobodan prostor za ugradnju radijatora, koji sjeda na mjesto ventilatora. Kao što smo rekli, kućište prima mATX i ATX ploče a za to ima i po dva reda gumiranih proreza za aranžiranje kabela. Na taj način možemo urednije složiti kabele u ovisnosti o širini ploče, a ne da oni djelomično moraju ići preko lima kako bi došli do kraće ploče – sve pohvale ovdje Chieftecu.

chieftec_gp01b_17

chieftec_gp01b_18 chieftec_gp01b_19

Na stražnjoj se strani nalaze dva nosača za 2.5″ diskove, četiri kaveza za 3.5″ diskove, prostor za ATX napajanje i dovoljno veliki prorez za nosače CPU hladnjaka. Spomenuti prostor za ATX napajanja može udobno ugostiti samo napajanja dužine do oko 170 mm. Naš testni Superflower Leadex Platinum 1200W sa svojih 200 mm i konektorima nije mogao stati, a kavezi su fiksni i stranice se ne mogu ukloniti. S ove strane prolaze i svi Front Panel kabeli, a ovdje vidimo i kontroler za šest ventilatora koji je povezan s Fast i Slow tipkama na prednjem panelu. Odlična stvar je što su kabeli za ventilatore i oni koji se spuštaju s prednjeg panela već djelomično povezani i uređeni pa ubrzavaju posao kod sklapanja računala. Bitno za napomenuti je i kako su sve ladice za diskove tool-less.

chieftec_gp01b_20 chieftec_gp01b_21

U kućište smo ugradili komponente koje su nam se našle pri ruci – Gigabyteovu Z170X-Gaming G1 ploču, i7-6700K procesor, Sapphireovu Radeon RX 470 karticu, Kingstonov UV400 480GB SSD i Fractalovo 600 W Newton napajanje. Jedini potencijalni problem na koji smo naišli sklapanjem računala je bio taj što Gigabyteova ploča na dnu ima horizontalno postavljeni SATA Power konektor za napajanje dodatnih kartica a koji je u ovom slučaju ostao blokiran od strane metalnog pokrova napajanja. Sve ostalo je dobro posloženo, kućište ima dovoljno mjesta i sa strane i na vrhu za prikapčanje i aranžiranje kabela. Na stražnjoj se strani nismo pretjerano trudili aranžirati kabele jer smo konfiguraciju nakon testa rastavljali, no kako god to s ove strane izgledalo neće opstruirati protok zraka, a bitno je jedino da kabele namjestimo da se stražnja stranica može bez problema zatvoriti.

Fast

chieftec_gp01b_23 chieftec_gp01b_24 chieftec_gp01b_25

Slow

chieftec_gp01b_26 chieftec_gp01b_27 chieftec_gp01b_28

Na gornjem su setu slika vidljive temperature i parametri izmjereni prilikom testiranja video igre pri Fast postavkama ventilatora, a na donjem setu u Slow postavkama. Odlično je vidljivo koliko je ključan dobar protok zraka kroz kućište jer su u gornjem slučaju maksimalne temperature do CPU-a, preko matične ploče pa do GPU-a zamjetno niže. Ako vas par stupnjeva gore dolje ne zamara previše vrijedi baciti pogled na maksimalnu zabilježenu brzinu ventilatora na grafičkoj kartici koja je bila najbučnija komponenta u sustavu. Tako smo sa višim brojem okretaja sistemskih ventilatora ostvarili nižu buku rada grafičke kartice i samim tim smanjili ukupnu buku rada.

chieftec_gp01b_22

Chieftec je s GP-01B napravio vrlo dobro gamersko kućište koje cijeni 74 € u Njemačkoj. Nije bez mana – zaštite za slotove su fiksne i potrebno ih je odlomiti, ne prima 200 mm napajanja, poklopac napajanja može blokirati neke elemente na pločama, ventilatori bi mogli biti kvalitetniji itd. No, dobre strane koje uključuju veliki prostor za grafičke kartice, integrirani nosač za grafičke kartice, regulator brzine ventilatora sa šest priključnih mjesta, filteri za prašinu, tool-less kavezi za diskove, kompletno plastična i poluprozirna bočna stranica, LED osvjetljenje, mnoštvo mjesta za diskove, prorezi za aranžiranje kabela itd, svakako nadmašuju tih par mana. Stoga ovom Chieftec kućištu slobodno možemo dati preporuku, i nadamo se uskoro ga i dočekati na domaćem tržištu.