Chieftec Gaming GP-01B test

Datum objave 09.09.2016 - Krešimir Matanović

Chieftec Gaming GP-01B - prvi dio

chieftec_gp01b_1 chieftec_gp01b_2

Chieftec nam je na test poslao jedno kućište iz svoje Gaming serije, naziva GP-01B. Po pripadnosti seriji vidimo kako je orijentirano igračima, tj. svima onima koji slažu moćno računalo za igru. Da je sposobno za to vidimo po unutarnjoj strukturi s odvojenom komorom za napajanje i diskove, što ostavlja mjesta u kućištu za 430 mm duge grafičke kartice. Uz to, ima i integrirani nosač za duže grafičke kartice kako se one ne bi objesile i stvarale dodatan pritisak na PCIe slot. Kućište dolazi u klasičnom kartonskom pakiranju s minimalno informacija, a unutar kutije je zaštićeno u stiropor i najlon. No, kakva god zaštita bila nije dovoljna za naše kurirske službe jer je kao što vidimo na prvoj slici kutija došla oštećena, a bilanca svega je vidljiva na desnoj bočnoj stranici (slika ispod).

chieftec_gp01b_3

Kućište je potpuno crno, no ne i dosadnog izgleda. Prednja je strana plastična sa sjajno obojenim elementima i metalnom mrežicom u sredini koja služi kao filter za prašinu. Na vrhu, tik ispod zakošenog prednjeg panela su dva 5.25" proreza s tim da je prvi opremljen i vratašcima. Oko metalne mrežice su lagano izvučeni "stupovi" sjajne plastike koji su zakošeni i čine prednjicu zanimljivom, a sve se odlično uklapa s prednjim panelom. Kućište je inače dimenzija 516 x 210 x 450 mm i mase 8.5 kg, napravljeno je od 0.7 mm debelih čeličnih limova, a kvaliteta i materijala i obrade je vrlo dobra.

chieftec_gp01b_4

Pogled prirodno pada na prednji panel koji je zakošen, pregledan i jednostavan za korištenje čak i u tamnijim uvjetima. U gornjem se redu nalaze po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta te 3.5 mm utori za slušalice i mikrofon. U donjem su dijelu tipke, s lijeva na desno tu imamo Reset, LED, Fast. Slow i Power koje je veća od ostalih, te ujedno i osvijetljena. Fast i Slow tipkama upravljamo internim kontrolerom za ventilatore kojeg ćemo pokazati na drugoj stranici članka.

LED tipkom kontroliramo osvjetljenje donje i gornje prozirne trake oko prednjeg panela, a na izbor nam je dostupno nekoliko boja koje se mogu izmjenjivati, biti statične ili ih pak u potpunosti možemo ugasiti kao što je vidljivo na videu.

chieftec_gp01b_5

Stražnja je strana klasičnog rasporeda - na dnu se nalazi prorez za napajanje, a iznad njega je sedam slotova za kartice. Pokrove slotova je potrebno odlomiti što pišemo kao minus, jer poslije ne možemo pokriti rupe. Desno od slotova je mreža za ispuh zraka, a iznad su prorez za stražnji I/O panel te mreža iza koje je ventilator. S kućištem inače dolaze tri generička Sleeve Bearing 120 mm ventilatora - jedan na ispuhu i dva na usisu.

chieftec_gp01b_6 chieftec_gp01b_7

Posebna zanimljivost ovoga kućišta je potpuno plastična (polu prozirna) bočna stranica. Još nismo imali prilike testirati kućište s ovako riješenom bočnom stranicom no moramo priznati da nam se sviđa imati potpunu uvid u unutrašnjost kućišta/računala, a ne djelomični kod kućišta s manjim prozorima. Stranica je inače dovoljno čvrsta i robusna. Uz kućište dolazi i zip vrećica u kojoj se nalaze svi potrebni vijci i odstojnici, a tu je čak i matica za pritezanje odstojnika - pohvalno. U vrećici još nalazimo i produžni kabel za 8 pinski EPS konektor, plastične vezice te uputstva za korištenje (jamstvo je 24 mjeseca). Još jedna zanimljiva stvar vezana za GP-01B je i nosač grafičkih kartica koji je pokretljiv po otprilike 2/3 kućišta, a jednostavno se namješta. Potrebno je napomenuti kako drži samo jednu grafičku karticu.

chieftec_gp01b_8 chieftec_gp01b_9

Na donju se stranu također nastavlja upotreba sjajne plastike koja u ovom slučaju glumi četiri nožice kućišta. Dodirna površina je ipak gumena, kako bi se spriječilo klizanje. Između nožica su metalni filteri za prašinu koji se na jednostavan način uklanjaju radi čišćenja. Jasno je kako ovakvi filteri neće u potpunosti eliminirati ulaz prašine u kućište, no djelomično svakako hoće i barem one najkrupnije čestice. I na vrhu se nalazi metalna mrežica s filterom koju je moguće ukloniti radi čišćenja, a mehanizam koji ju drži na mjestu je malena kopčica koju otpuštamo pritiskom, a na isti način mrežicu vraćamo na mjesto.

chieftec_gp01b_10 chieftec_gp01b_11

I na prednjoj se strani nalazi identična mrežica kao i na gornjoj, a ova ima zadatak filtrirati krupnije čestice za dva usisna ventilatora. Osim mrežice i cijelu je prednju stranicu moguće ukloniti kako bi pristupili vijcima za ventilatore i limu koji pokriva drugi 5.25" utor. Umjesto ventilatora je moguće ugraditi 120 ili 240 mm radijator vodenog hlađenja na prednju stranicu, a u kućište stane i drugi radijator dužine 280 mm i to na vrh.

Chieftec Gaming GP-01B - drugi dio

chieftec_gp01b_12

Ovdje je u prvom planu nosač grafičkih kartica koji je klizni, a na sebi ima i dva plastična nosača za pričvršćivanje grafičke kartice s donje i gornje strane. Prostor za ugradnju matične ploče i komponenata je vrlo velik i širok, a već smo ranije spomenuli kako je moguće smjestiti grafičku karticu dužine 430 mm. Kućište prima matične ploče mATX i ATX formata, a maksimalna visina CPU hladnjaka je 160 mm.

chieftec_gp01b_13

Već smo u uvodu spomenuli kako se kućište sastoji od dvije odvojene komore, a točno ispod ovih rešetkica su mjesta za 3.5" diskove koji su prisilno hlađeni donjim ventilatorom pa topli zrak na ovaj način može cirkulirati u gornju komoru i onda prema van što je odlično jer bi u donjoj komori zapeo na napajanju. Na poklopcu komore vidimo i jedan gumirani prorez za aranžiranje kabela, a takvi se prorezi nalaze i na vertikalnoj stranici.

chieftec_gp01b_15 chieftec_gp01b_16

Na gornjoj se strani nalazi kavez za dva 5.25" uređaja koje je potrebno fiksirati vijcima. Ispod je slobodan prostor za ugradnju radijatora, koji sjeda na mjesto ventilatora. Kao što smo rekli, kućište prima mATX i ATX ploče a za to ima i po dva reda gumiranih proreza za aranžiranje kabela. Na taj način možemo urednije složiti kabele u ovisnosti o širini ploče, a ne da oni djelomično moraju ići preko lima kako bi došli do kraće ploče - sve pohvale ovdje Chieftecu.

chieftec_gp01b_17

chieftec_gp01b_18 chieftec_gp01b_19

Na stražnjoj se strani nalaze dva nosača za 2.5" diskove, četiri kaveza za 3.5" diskove, prostor za ATX napajanje i dovoljno veliki prorez za nosače CPU hladnjaka. Spomenuti prostor za ATX napajanja može udobno ugostiti samo napajanja dužine do oko 170 mm. Naš testni Superflower Leadex Platinum 1200W sa svojih 200 mm i konektorima nije mogao stati, a kavezi su fiksni i stranice se ne mogu ukloniti. S ove strane prolaze i svi Front Panel kabeli, a ovdje vidimo i kontroler za šest ventilatora koji je povezan s Fast i Slow tipkama na prednjem panelu. Odlična stvar je što su kabeli za ventilatore i oni koji se spuštaju s prednjeg panela već djelomično povezani i uređeni pa ubrzavaju posao kod sklapanja računala. Bitno za napomenuti je i kako su sve ladice za diskove tool-less.

chieftec_gp01b_20 chieftec_gp01b_21

U kućište smo ugradili komponente koje su nam se našle pri ruci - Gigabyteovu Z170X-Gaming G1 ploču, i7-6700K procesor, Sapphireovu Radeon RX 470 karticu, Kingstonov UV400 480GB SSD i Fractalovo 600 W Newton napajanje. Jedini potencijalni problem na koji smo naišli sklapanjem računala je bio taj što Gigabyteova ploča na dnu ima horizontalno postavljeni SATA Power konektor za napajanje dodatnih kartica a koji je u ovom slučaju ostao blokiran od strane metalnog pokrova napajanja. Sve ostalo je dobro posloženo, kućište ima dovoljno mjesta i sa strane i na vrhu za prikapčanje i aranžiranje kabela. Na stražnjoj se strani nismo pretjerano trudili aranžirati kabele jer smo konfiguraciju nakon testa rastavljali, no kako god to s ove strane izgledalo neće opstruirati protok zraka, a bitno je jedino da kabele namjestimo da se stražnja stranica može bez problema zatvoriti. Fast

chieftec_gp01b_23 chieftec_gp01b_24 chieftec_gp01b_25

Slow

chieftec_gp01b_26 chieftec_gp01b_27 chieftec_gp01b_28

Na gornjem su setu slika vidljive temperature i parametri izmjereni prilikom testiranja video igre pri Fast postavkama ventilatora, a na donjem setu u Slow postavkama. Odlično je vidljivo koliko je ključan dobar protok zraka kroz kućište jer su u gornjem slučaju maksimalne temperature do CPU-a, preko matične ploče pa do GPU-a zamjetno niže. Ako vas par stupnjeva gore dolje ne zamara previše vrijedi baciti pogled na maksimalnu zabilježenu brzinu ventilatora na grafičkoj kartici koja je bila najbučnija komponenta u sustavu. Tako smo sa višim brojem okretaja sistemskih ventilatora ostvarili nižu buku rada grafičke kartice i samim tim smanjili ukupnu buku rada.

chieftec_gp01b_22

Chieftec je s GP-01B napravio vrlo dobro gamersko kućište koje cijeni 74 € u Njemačkoj. Nije bez mana - zaštite za slotove su fiksne i potrebno ih je odlomiti, ne prima 200 mm napajanja, poklopac napajanja može blokirati neke elemente na pločama, ventilatori bi mogli biti kvalitetniji itd. No, dobre strane koje uključuju veliki prostor za grafičke kartice, integrirani nosač za grafičke kartice, regulator brzine ventilatora sa šest priključnih mjesta, filteri za prašinu, tool-less kavezi za diskove, kompletno plastična i poluprozirna bočna stranica, LED osvjetljenje, mnoštvo mjesta za diskove, prorezi za aranžiranje kabela itd, svakako nadmašuju tih par mana. Stoga ovom Chieftec kućištu slobodno možemo dati preporuku, i nadamo se uskoro ga i dočekati na domaćem tržištu.