G1-01-standard-view

Chieftronic, brand poznatijeg Chiefteca nam je na test poslao svoje G1 kućište i uz njega PowerPlay 650 W napajanje. G1 je prvo kućište koje je Chieftronic predstavio početkom ove godine, kada je brand i lansiran. Riječ je o mid tower modelu klasičnog i pomalo retro unutarnjeg rasporeda, što podrazumijeva smještaj napajanja u vrh kućišta. S druge strane, modernizirano je s dvije RGB LED trake na prednjoj strani i takvim ventilatorom na ispuhu. Uz kućište stiglo je i PowerPlay napajanje snage 650 W i Gold certifikata učinkovitosti.

chieftronic_g1_1 chieftronic_g1_2

Predstavljanjem Chieftronic branda, Chieftec je početkom ove godine proslavio svoju 25. godišnjicu postojanja, a svi su im proizvodi zamišljeni i dizajnirani u Njemačkoj. Već dugo nismo na testu imali nikakav njihov proizvod, pa je došlo vrijeme da to ispravimo. G1 kućište je prvi proizvod koji se pojavio pod novim brandom, a dolazi u bijeloj kartonskoj kutiji s crnim natpisima i grafikom. Unutar kutije je kućište smješteno u debeli stiropor i platnenu crnu vrećicu s Chieftronic natpisom i logoom s obje strane.

chieftronic_g1_3 chieftronic_g1_4

G1 kućište, ili punog imena GR-01B-OP je standardno mid tower kućište, dimenzija 502 x 210 x 476 milimetara s nožicama i mase okruglih 8 kilograma. Napravljeno je od čelika pobojanog u crnu mat boju, s plastičnom prednjom stranicom, plastičnim nožicama i staklenom bočnom stranicom. Čelik je debljine 0.8 milimetara (SPCC), a bočna je stranica od kaljenog stakla debljine 3 milimetra i malo je zatamnjena. Prednja plastična stranica je po sredini prepolovljena na dva dijela cijelom dužinom, a u tom se centralnom “kanjonu” nalaze dvije trake od mliječne plastike iza kojih su RGB LED trake za osvjetljenje. U donjem se lijevom kutu nalazi Chieftronic logo. Bokovi prednje stranice su zaobljeni i tu se sa svake strane nalaze usisne rešetke s filtrima protiv prašine. Tako je ovo kućište po svojoj prirodi zatvoreno, jer je kapacitet usisa zraka manji.

chieftronic_g1_5

Na gornjoj strani prednje stranice nalazi se prednji ili u ovom slučaju gornji panel. S lijeva na desno tu nalazimo dva jacka za slušalice i mikrofon, dva USB 2.0 porta, dva USB 3.0 porta, tipku za uključivanje i isključivanje LED traka i ventilatora, te osvijetljenu Power tipku. Ovdje smo očekivali i barem jedan Type C USB konektor, jer se sve više matičnih ploča proizvodni s internim USB 3.1 konektorima, no Chieftronic je u ovom kućištu pazio na krajnju cijenu pa ugradili konvencionalne Type A portove.

chieftronic_g1_6 chieftronic_g1_7

Bočna je stranica kao što smo napisali napravljena od 3 milimetra debelog kaljenog stakla koje je lagano  zatamnjeno. Da, staklo na malo skupljim konkurentskim kućištima je deblje za 1 milimetar, no ovo na Chieftronicu nam se nije činilo kao krhkije i zapravo je dovoljno robusno. Stražnja strana otkriva klasičan, neki bi rekli zastarjeli, dizajn unutrašnjosti. Da, napajanje ide na vrh i opet je prisiljeno uvlačiti topli zrak generiran od strane ploče, procesora i grafike. Više nam se sviđa sistem s napajanjem dolje, no što je tu je. Ispod napajanja se nalazi otvor za stražnji I/O ploče, rešetka na koju je tvornički montiran ispušni 120-milimetarski ventilator, te sedam mjesta za dodatne kartice. Svaki je prorez pokriven perforiranim “limićem” kojeg drži vijak pa ga se lako skida ali i vraća na mjesto.

chieftronic_g1_8 chieftronic_g1_9

I dok je gornja stranica kućišta potpuno zatvorena bez ikakvih izreza, donja je gotovo cijela rešetkasta i na njoj se nalazi plastični filtar za prašinu koji je integriran u sklop prednjih i stražnjih nožica kućišta. Filtar se lako vadi i lako vraća, a i jednostavno ga je za očistiti pod mlazom vode ili uz pomoć usisavača. Prednje i stražnje nožice su od jednog komada, a na svakoj su strani po dvije gumene podloške koje služe za kontakt s površinom.

chieftronic_g1_10

Staklena je bočna stranica s dvije strane obložena plastičnim okvirima. Lijevo je okvir koji ima izbočinu za povlačenje i dva thumb vijka za pričvršćivanje, a desno je okvir s tri nosića koja ulaze u šasiju kućišta i drže bočnu stranicu. Baš kao i ova staklena, i bočna se suprotna pričvršćuje s dva thumb vijka, a ona je potpuno metalna.