Kako smo i spomenuli u uvodu, ove slušalice se ne reklamiraju kao nepotrebna 5.1 rješenja ili audiofilski mokri san, već pucaju na dobar dizajn, praktična rješenja i kvalitetu. Sama kutija je naravno iskorištena i kao reklamni pano, pa tako tu nalazimo cijelu hrpu informacija i specifikacija, kao i prozirni dio kroz koji se mogu vidjeti i same slušalice.

Pakiranje unutar kartonske kutije je klasično, no na svu sreću nije zavareno sa svih strana, pa nije potrebno nekakvo hladno ili slično oružje za raspakiravanje slušalica. Osim njih, unutar paketa su kablovi za spajanje na konzole i naravno – upute, za sve one koji nekim ludim slučajem budu u nedoumici kako cijelu stvar spojiti i složiti u željenom modu rada.

Od tehničkih specifikacija su tu slijedeći podaci:

Headphones

Driver

40mm driver

Frequency Response

20Hz-20,000Hz

Impedance

32 Ω

Sensitivity@1KHz

116dB ± 4dB

Connector

3.5mm jack/ USB

Cable length

3m

Microphone Pick-up Pattern

Omni-Directional

Frequency Response

100 Hz – 10,000 Hz

Sensitivity

-54 ± 3dB

In-line remote

Removable Mic / Volume control / Mic mute / PC/ Console mode switch

S hardverske strane tu su u slušalice ugrađeni 40 milimetarski zvučnici s frekventnim opsegom od 20 do 20000 Hz, impedancije 32 Ohma, uz osjetljivost od 116dB (pri 1KHz). S obzirom na namjenu, nešto veći promjer istih ne bi bio na odmet, no i ovako su sasvim sposobni odraditi sve poslove. Ostatak brojki i slova je očekivan, od dužine kabela pa do osjetljivosti, no jedan detalj ipak privlači pažnju.

Nakon raspakiravanja i želje za priključivanjem slušalica dolazimo i do prvog zanimljivog detalja – ovaj se set pokušava dodvoriti i korisnicima klasičnih PC računala i vlasnicima konzola ili sličnih uređaja za zabavu. Naime, osim digitalne USB konekcije za računalo, budućim vlasnicima je na raspolaganju i klasični 3.5 mm jack, kao i set kablova i adaptera za razne akrobacije. Dužina kabela je solidnih 3m, a negdje u gornjem dijelu se smjestila i mala kutijica s kontrolom zvuka, mikrofona i prekidačem za PC/Console mod.

Ovo u praski znači da možete istovremeno spojiti ove slušalice i na PC i na PS/Xbox pomoću odgovarajućih kablova, te putem prekidača na kontroleru prebacivati zvuk između ova dva moda. Prilično praktično za one koji obilato koriste slušalice u igrama, a uz to sve posjeduju uz računalo i neku od konzola.

Osim toga, tu je i klasični omni-directional mikrofon, koji se na ovom modelu za razliku od uobičajenog izvlačenja ili pomicanja gore dolje, može u potpunosti odvojiti od slušalica. Ovo ne samo da je praktično rješenje po pitanju same ergonomije slušalica i baratanja njima, već nam isto tako može poslužiti ako želimo uključiti mikrofon direktno na kućište računala (npr. ako se radi i nekakvom desktop modelu). Naravno, samo tijelo mikrofona je savitljivo i omogućava sasvim zadovoljavajuću elastičnost, pa ga je prilično lako usmjeriti prema sebi, bilo da je priključen na slušalice ili kućište, kao u našem slučaju. Na samu kvalitetu zvuka i izvedbe nismo imali apsolutno nikakve zamjerke, pa slobodno možemo dodati još jedan plus ovim slušalicama.

Kao što smo i napomenuli, na samom kabelu se nalazi in-line remote kontrole, koje nam omogućavaju upravljanje slušalicama – kontrola zvuka preko klasičnog kotačića, isključivanje mikrofona putem kliznog prekidača, sklopka za console i PC mod, te kotačić za chat volume. S zadnje strane nalazi se i kvačica za pričvršćivanje na odjeću ili kakav zgodni dio namještaja. Ovdje moramo uputiti i malu kritiku proizvođaču, dijelom subjektivnu, no dijelom i objektivnu. Dok je ostatak kompleta kvalitetom na prilično zavidnoj razini, uključujući kablove, žicu, same slušalice sa zvučnicima, držačima i ostalim dijelovima, ovaj dio zadužen za kontrolu djeluje prilično jeftino – plastika lošije kvalitete, pomalo klimavi prekidači i kotačići, a uz to sve mogao je biti i nešto malo manji po pitanju fizičke veličine. Uz to sve, kada je priključen putem USB konekcije, prilično velika signalna lampica daje sve od sebe da osvijetli dio prostorije u kojoj se nalazi – nama osobno, prilično nepotreban i iritantan detalj.

Konačno, na red su došle i same slušalice. Materijal izrade je odličan, dio koji naliježe oko glave obložen je umjetnom kožom ispod koje se nalazi debela spužva radi udobnosti, koja je na vrhunskoj razini. Konstrukcijski djeluju prilično čvrsto i kvalitetno, bez govora o nekakvim klimavim dijelovima ili lošoj završnoj obradi. Same 40-mm zvučničke kutije zatvorene su u kombinaciju plastične mrežice, bijelog i crnog prstena, te prilično velike tkanine podložene spužvom što sve skupa naliježe na i oko naših ušiju. Osim što ta cijela crno-bijela kombinacija izgleda jako dobro, udobnost i kvaliteta isto tako zaslužuju visoke ocijene – nema ni govora o žuljanju, a vanjska buka je u potpunosti isključena.

Osim toga, kako je vidljivo na gornje dvije slike – moguće ih je zarotirati za 90° i preklopiti prema unutra, što značajno povećavaju mogućnosti za spremanje i odlaganje. Kao i u trenucima dokolice na LAN-u, kada ih jednostavno skinete s ušiju i glave i okačite oko vrata s zarotiranim zvučnicima putem kojih, s obzirom na solidnu glasnoću možete i dalje čuti što se zbiva u igri. Naravno, sama konstrukcija je prilagodljiva za sve regularne veličine glave, pa se tako i same zvučničke kutije izvlače za oko 3.5 cm što bi trebalo biti dovoljno za svakoga da si nađe idealnu poziciju na glavi.

Zvuk koje slušalice daju je jako dobro izbalansiran, kako po pitanju izvora i samog materijala koji se sluša, tako i po pitanju niskih, srednjih i visokih tonova. Niskih tonova ima dovoljno i zvuče prilično čisto, dok u vro rijetkim situacijama visoki tonovi malo previše dođu do izražaja, no s obzirom na cijenu i 40mm drivere – situacija po pitanju kvalitete zvuka je i više nego očekivana i zadovoljavajuća. Očekivano, ovakve slušalice se najbolje snalaze u zvučnim slikama filmova i igara, bez obzira (ili bolje rečeno zbog) na nedostatak 5.1 podrške, a tek nešto slabije pokrivaju područje glazbe, pogotovo ako priču upropastimo s lošim mp3 izvorom.

Za nekog kome audio oprema i nije primarni dio poslovanja, CM se snašao i više nego dobro u ovom svijetu. Kvaliteta izrade u stopu prati i razvikaniju konkurenciju u klasi, ako nakratko zanemarimo kontrolni dio, dok udobnost i ergonomija iskaču od prosjeka. Pogotovo kada ubrojimo odvojivi mikrofon, USB i 3.5 mm jack te mogućnost rotiranja i zaokretanja samih slušalica – možda detalji, no u svakodnevnoj praksi vrlo iskoristivi i dobrodošli. Kvaliteta zvuka nije nadmašila klasu, no u skladu je s očekivanjima i mogućnostima samih drivera, tako da tu ne treba tražiti dlaku u jajetu – oni koji su skloni tome ionako nemaju što tražiti u ovom cjenovnom rangu i klasifikaciji. Cijena u Hrvatskoj im se kreće od 430 do 470 kuna.