Cooler Master ima čak sedam serija igraćih stolica čime pokrivaju široko tržište i potrebe igrača svih visina i masa. Nama su na test poslali model stolice Caliber X1 koja je namijenjena pravim entuzijastima, kako dizajnom tako i izvedbom. Dizajnom uvelike podsjeća na skupocjena sjedala iz sportskih automobila, pokrivena je kvalitetnom umjetnom kožom, a kvalitetnu izvedbu zaokružuje aluminijsko postolje i plinski klip klase 4.

U videu možete vidjeti kako izgleda otpakiravanje stolice iz kutije u kojoj dolazi, te način sklapanja kao i funkcije sjedenja. Kutija je mase 29 kilograma, a sama stolica oko 24,7 kilograma prema proizvođačevim navodima. Unutar kutije je sve dobro zaštićeno u najlon i karton i ne bi trebalo doći do oštećenja prilikom transporta.

coolermaster_caliber_x1_1

Sastavljanje stolice nije komplicirano i samo je potrebno pratiti slikovne upute koje uz nju dolaze. Ono što bi moglo biti manji problem je velika masa dijelova i same stolice pa nije loše imati pomagača. Osim uputa, u pakiranju se nalaze i bijele rukavice te alat za sastavljanje stolice. Caliber X1 svakako spada u višu klasu igraćih stolica, a omogućuje odličnu ergonomiju i dosta opcija podešavanja.

coolermaster_caliber_x1_7

Tijelo stolice čini čelična konstrukcija na kojoj se nalazi pjena dobivena iz hladnog kalupljenja, a na koju je onda postavljena umjetna koža i ostali materijali. Materijali su ugodni i meki na dodir, a gamerima će se posebno svidjeti i bočni elementi od materijala koji imitira karbonska vlakna.

Naslon je potrebno spojiti sa sjedećom površinom, a isti taj naslon ima mogućnost podešavanja nagiba od 90° (od 90° do 180°), uz još dodatnu mogućnost promjene nagiba i sjedeće površine. Na naslonu se nalazi jastuk kojeg je moguće podešavati po visini, a služi za lumbalnu podršku. Isto tako, Cooler Master isporučuje i jastuk za glavu kojeg nataknemo na gornji dio stolice pa ga možemo, ali i ne moramo koristiti.

coolermaster_caliber_x1_2

Dizajn stolice podsjeća na sjedala iz sportskih automobila, što znači da je lijepo oblikovana prema tijelu. S obzirom na to da izdrži masu korisnika od 150 kilograma, jasno je da je taj oblik malo širi, ali isto tako i da je stolica iznimno čvrsta. Visina stolice je između 130 i 138 centimetara, što znači da je hod plinskog klipa 8 centimetara. Visina naslona za leđa je 86 centimetara, a širina 58 centimetara. Između odmorišta za ruke ima 72 centimetra. Stražnja strana stolice ima i prorez u visini vrata koji osim što pridonosi atraktivnijem izgledu, ujedno i omogućava hlađenje vrata i glave. Iznad proreza je koncem ušiven Cooler Master logo što doprinosi atraktivnosti, baš kao i Caliber trakica ušivena u naslon.

coolermaster_caliber_x1_3 coolermaster_caliber_x1_4

Sjedeća površina je mrvicu tvrđa i čvršća, no istovremeno vrlo udobna za duže sjedenje, baš kao i naslon zbog jastuka odličnih dimenzija koji se lako podešava. Sjedeća je površina široka 54 centimetra, te isto toliko duboka. Visina sjedeće površine je između 50 i 58 centimetara. Nasloni za ruke se mogu podešavati u četiri dimenzije – gore dolje, naprijed nazad, i lijevo i desno (prema sebi i od sebe), te rotirati u tri stupnja na jednu i na drugu stranu.

coolermaster_caliber_x1_5

Promjer aluminijske baze je 70 centimetara, ima pet krakova i na svakom kotačiće promjera 7,5 centimetara koji glatko klize po površini. Voljeli bi da imaju i mogućnost zaključavanja (kočnicu) kao na nekim konkurentskim proizvodima. Konstrukcija je vrlo čvrsta, a mehanizam s donje strane stolice omogućava promjenu nagiba sjedeće površine (desna ručica), otežavanje ili olakšavanje naginjanja uz pomoć vijka, i promjenu visine sjedeće površine (desna ručica).

coolermaster_caliber_x1_6

Sa 185 cm i nešto preko 100 kg smo si odlično našli udobnu poziciju za sjedenje, rad i jasno igranje. Stolica je vrlo udobna i uspješno je zamijenila Sharkoonovu na kojoj svakodnevno sjedimo već neko vrijeme. Možemo reći da je i mrvicu udobnija i čvršća od nje, ali se sjedeća površina nešto malo brže zagrije jer je kožna. No, Cooler Master u ponudi ima i X1C model koji ima tzv. Cool-In tkaninu koja je puno prozračnija.

Stolica nam se jako svidjela dizajnom i izborom materijala koji svakako djeluju premium i malo iznad obične tkanine iako jasno nije riječ o pravoj koži. Elementi s uzorkom karbona su isto vrlo zanimljivi, a svidjeli su nam se i jastuci za glavu te lumbalnu potporu. Plastični dijelovi sa strane koji pokrivaju mehanizam bi mogli biti malo kvalitetniji, no to je sad već traženje igle u plastu sijena.

coolermaster_caliber_x1_8

Cooler Master je odradio jako dobar posao i gaming tržištu ponudio stolicu više klase koja je čvrsta, izdržljiva, udobna i povrh svega lijepo dizajnirana. S cijenom između 315 i 350 € Caliber X1 donosi solidan omjer uloženog i dobivenog i nešto je konkretnija u odnosu na Sharkoonovu Skiller SGS30 slične cijene.