coolermaster_ck550_1 coolermaster_ck550_2

Iz Cooler Mastera nam je na test stigla njihova nova mehanička tipkovnica CK550. Tipkovnica predstavljena na ovogodišnjem Computexu, koristi Gateronove crvene mehaničke prekidače koji su zapravo klonovi Cherry MX Red prekidača. Inače je ova tipkovnica dostupna s plavim i smeđim prekidačima. Osim toga, CK550 karakterizira gornja strana od zakrivljenog aluminija u jednom komadu, RGB LED osvjetljenje po pojedinoj tipki, odnosno prekidaču, te mogućnost snimanja i korištenja Macro naredbi.

Tipkovnica dolazi u kutiji koja na vrhu ima izrezani dio kako bi kupci isprobali i prosudili kako im se sviđaju prekidači koji su u ovom slučaju linearni, crveni i uvelike podsjećaju na Cherry MX Red. Ostatak pakiranja je klasičan, kutija je crna s ljubičastim rubovima što je trenutno zaštitni znak pakiranja Cooler Masterovih proizvoda. Na kutiji se nalaze sva bitna objašnjena vezana za tehnologije koje CK550 podržava i donosi.

coolermaster_ck550_3 coolermaster_ck550_4

CK550 je unutar kutije dodatno pokrivena blister poklopcem kako bi bila dodatno zaštićena, a kabel je smješten u zasebnom kartonskom dijelu. Uz tipkovnicu dolaze i upute za korištenje, s objašnjenjima kombinacija svih tipaka kojima upravljamo osvjetljenjem, snimamo Macro naredbe itd., a tu je i alat za lakše skidanje plastičnih poklopaca prekidača.

coolermaster_ck550_5

Tipkovnica je minimalističkog dizajna, s elegantnom brušenom aluminijskom pločom u gunmetal boji, iznad koje “lebde” crni poklopci prekidača. Uz minimalistički dizajn, CK550 donosi i kompaktne dimenzije od 460 x 135 x 41 milimetar, a nagib se standardno podešava dodatnim izvlačivim nožicama. Masa nije velika jer je ostatak kućišta plastičan, i iznosi 850 grama. Unatoč tome, tipkovnica je stabilna na različitim podlogama i potrebno je dosta sile da ju se pomakne. S druge strane, bit će lakša za prenošenje, jer su veće mehaničke tipkovnice mahom preko jednog kilograma.

coolermaster_ck550_6

S donje se strane nalaze tanke gumene trake koje otežavaju klizanje, i izvlačive nožice za promjenu nagiba, koje također na dnu imaju gumu. Kabel je obični gumeni dužine 1.8 metara, s USB 2.0 Type A konektorom na vrhu i feritnom jezgrom ispred konektora. Ovdje je Cooler Master mogao uložiti i malo više truda te staviti opleteni kabel koji bi podigao cjelokupni dojam. Polling rate je 1000 Hz, a vrijeme odziva jedna milisekunda ili istih tih 1000 Hz.

coolermaster_ck550_7 coolermaster_ck550_8

Unatoč manjoj masi, tipkovnica je čvrsta i dobro sklopljena. Ni pri jačem pritisku na tipke nema uvijanja, a ni kada ju namjerno krenemo svijati ne popušta nimalo. Aluminijska ploča je svijena i blago nakošena na lijevoj i desnoj strani što dodatno pojačava estetiku i privlačnost tipkovnice. Layout koji nam je stigao na test je US i ANSI, odnosno s “malim” enterom. Tipkovnica je full size s numeričkim dijelom, no nešto je uža od primjerice nedavno testirane Corsair K70 jer su razmaci između numeričkog dijela i ostatka tipkovnice uži. Razmak između pojedinih tipaka je na sreću isti.