coolermaster_cm310_1 coolermaster_cm310_2

Cooler Master nam je na test poslao svoj CM310 optički žičani miš. Namijenjen je i dešnjacima i ljevacima, pogodan je za claw i palm držanje, te ima gumene bokove. Srce mu je Pixartov A3325 optički senzor s maksimalnom razlučivošću od 10.000 DPI-a, a razlučivost se mijenja on-the-fly uz pomoć tipaka. Karakterizira ga i RGB LED osvjetljenje u dvije zone kojim se upravlja samo kombinacijom tipaka na samom mišu.

coolermaster_cm310_3 coolermaster_cm310_4

Miš dolazi u klasičnom pakiranju. Crna kutija s ušicom na vrhu smještena je u kartonski omot na kojem je fotografija proizvoda i sve bitne informacije o njemu (jamstvo je dvogodišnje). Skidanjem vanjskog omota i podizanjem poklopca vidimo i sam proizvod smješten u debelu stiro pjenu i dobro zaštićen. Ovakvo pakiranje daje dojam kako je riječ o puno skupljem i ekskluzivnijem mišu nego što to CM310 stvarno jest. U pakiranju se još samo nalaze upute za korištenje koje su bitne zbog činjenice da se svim funkcijama i mogućnostima miša upravlja putem tipaka.

coolermaster_cm310_5

CM310 je u potpunosti napravljen od plastike, te je kompletno presvučen UV premazom. Plastika je solidne kvalitete i zapravo je tipična za ovaj cjenovni razred. Miš je dimenzija 127 x 71.5 x 39.5 milimetara. Nije prevelik i lijepo će sjesti u manju šaku, dok će ga oni s većom šakom držati u claw stilu. Mi smo ga tijekom cijelog testa držali u clawu i bili smo zadovoljni udobnošću. Pokretljivost i preciznost osigurava masa od 100 grama (135 s kabelom), no dvije veće teflonske površine pružaju mrvicu više otpora nego što bi to voljeli. Gumeni kabel je dug 1.8 metara, a na vrhu se nalazi USB 2.0 konekor s ljubičastom unutarnjom površinom karakterističnom za Cooler Master. Na kabelu se nalazi i feritna jezgra koja eliminira vrtložne struje.

coolermaster_cm310_6

Miš je ambidekstralnog dizajna, odnosno pogodan je i ljevacima i dešnjacima. Ni s jedne strane nema izražene površine, već je potpuno simetričan. Na lijevoj se strani nalazi zadovoljavajuće velika gumena površina koja povećava grip, te Forward i Backward tipke od sjajne plastike.

coolermaster_cm310_7

Na desnoj je strani samo gumirana bočna stranica koja jasno pridonosi dobrom gripu. Neki bi voljeli i ovdje vidjeti Forward i Backward tipke dostupne palcu lijeve ruke, no Cooler Master se nije odlučio staviti ih, vjerojatno radi ograničenja budžeta, tj. cijene miša.

coolermaster_cm310_8 coolermaster_cm310_9

Gornja je površina napravljena od jednog komada plastike, koji se u sredini razdvaja i svaka se strana naslanja na svoj prekidač. U sredini je Scroll kotačić iznad kojeg su tipke za on-the-fly promjenu DPI rezolucije i načina osvjetljenja. Straga se nalazi osvijetljeni Cooler Master šesterokut. Scroll kotačić je gumiran, ima izražene nabore i funkciju “open in new tab” s pomakom u desno. Kretanje mu je u dobro odmjerenim koracima i nije ga lako moguće samo tako okrenuti – idealno za mijenjanje oružja u pucačinama.

Uske i duge tipke služe za DPI+ i DPI- koji se mijenja u sedam različitih nivoa – 500, 1.000, 2.000, 3.000, 4.000, 5.000 i 10.000. To ostavlja dovoljno opcija za sve tipove korištenja miša kako u radu tako i u igri. Između te dvije tipke je jedna za promjenu profila osvjetljenja kao što ćemo vidjeti u videu niže.

coolermaster_cm310_10

Optički je senzor Pixartov A3325 (bivši Avago), koji je nasljednik 3320 modela. Za razliku od njega radi na nižem naponu (1.8 – 2.1 V vs. 2.1 – 3.4 V), ima isto 3-žičano SPI sučelje, isto 8-DIP pakiranje, veći nazivni broj DPI/CPI-a (5.000 vs. 3.500), te veću brzinu i isto ubrzanje (100IPS/20G vs. 80IPS/20G). Senzor smo isprobali na nekoliko igara i u radu na nekoliko podloga i uvijek je bio zadovoljavajuće precizan. DPI profili se brzo izmjenjuju, a najveća vrijednost od 10.000 DPI-a je interpolirana. Tijekom brze akcije nije bilo preskakanja, a i lag je u pristojnim granicama. Jedino je lift off distance relativno visok – oko 4 milimetra (iako MSI reklamira oko 3). Teflonske nožice su dvije, i primijetili smo kako mrvicu teže miš klizi nego što bi to voljeli. Svakodnevno koristimo Corsairov Dark Core koji je teži ali lakše klizi.

U videu vidimo kako uskim tipkama mijenjamo DPI postavke – sedam boja za sedam postavaka. Pet je različitih profila osvjetljenja preddefinirano i njih mijenjamo tipkom u sredini – Rainbow, usklađivanje sa scroll tipkom, “disanje” jedne boje, “disanje” s promjenom boja i “trčanje” boja. Desni klik + tipka naprijed mijenja boju u statičkim modovima, a Desni klik + tipka nazad mijenja brzinu izvođenja efekta.

coolermaster_cm310_11 coolermaster_cm310_12

CM310 je privlačan miš, pogodan i za ljevake i dešnjake, s vrlo dobrim senzorom i osebujnim RGB LED osvjetljenjem. Svim se funkcijama upravlja bez softvera, tipkama i kombinacijom tipaka. Sve je intuitivno i lako se snaći. Jedini uvjetni problem je što je DPI+ tipka smještena malo visoko pa je potrebno podići šaku dosta iznad miša kako bi ju dosegnuli. Sve ostalo je vrlo dobro smješteno. Grip je odličan zahvaljujući gumiranim bočnim stranicama, a claw pozicija držanja za nas s većim šakama funkcionira vrlo dobro. Šećer na kraju dolazi u obliku cijene – u Hrvatskoj još nije definirana, a u Njemačkoj se kreće između 25 i 30 €. CM310 je tako vrlo konkurentan i odličan izbor za gamere s nižim budžetom.