cm_hyper_212_be_1 cm_hyper_212_be_2

Cooler Master nam je poslao svoj novi/stari Hyper 212 hladnjak u Black Edition verziji. Riječ je o dobro poznatom hladnjaku koji je dobio završno niklanje u jet black boji i poklopac od brušenog aluminija u gun metal boji. Izgleda jednostavno odlično, a takva je i kvaliteta završne obrade. Četiri toplovodne cijevi imaju direktan kontakt s IHS-om procesora, a ventilator je Silencio FP120. Hyper 212 smo isprobali na dvije platfrome i tri procesora i donijeli zaključak za koji je tržišni segment najpogodniji.

cm_hyper_212_be_3 cm_hyper_212_be_4

Hladnjak dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze sve relevantne informacije i fotografija proizvoda. Osim u ovoj standardnoj Black Edition verziji, Cooler Master nudi i hladnjak RGB Black Edition koji dolazi s RGB LED ventilatorom. U kutiji je hladnjak smješten u ležište od meke plastike i vrlo dobro je zaštićen. Uz njega dolaze i upute za instalaciju te jamstveni listić s podatkom o dvogodišnjem ograničenom jamstvu. U zasebnoj se kartonskoj kutiji nalazi oprema za instalaciju na procesore, tj. sockete. Podržani su svi moderni desktop socketi – s AMD strane su to AM4, AM3/3+, AM2/2+, FM2/2+ i FM, a s Intelove LGA 2066, 2011-v3, 2011, 115x i 1366.

cm_hyper_212_be_5 cm_hyper_212_be_6

Hladnjak je Tower konstrukcije, napravljen je u potpunosti od aluminija, a samo su toplovodne cijevi jasno bakrene. Dimenzije hladnjaka su 123 x 77 x 158.8 milimetara, a masa bez ventilatora je 536 grama. Na vrhu se ventilatora nalazi ploča od brušenog anodiziranog aluminija u gun metal boji u čijoj se sredini nalazi Cooler Master logo. Na ploči se nalaze i rupe kroz koje izlaze aluminijski čepići toplovodnih cijevi.

cm_hyper_212_be_7

Tower konstrukcija je jasno vidljiva kod položenog hladnjaka s mnoštvom aluminijskih limova spojenih preklapanjem (nisu lemljeni) i montiranih na četiri dugačke toplovodne cijevi. Mnoštvo limova omogućilo je veliku disipacijsku površinu. Cijela je konstrukcija poniklana u jet black boju i hladnjak izgleda odlično.

cm_hyper_212_be_8 cm_hyper_212_be_9

Baza je strojno obrađena i poniklana, a toplovodne cijevi imaju direktan kontakt s IHS-om procesora. Na bazu se montiraju nosači bilo za AMD ili Intel sockete, a hladnjak s donje strane drži univerzalna plastična pločica/nosač, koja ima sistem metalnih vijaka i plastičnih kapica koje ih drže na mjestu – već viđeno kod drugih Cooler Master proizvoda.

cm_hyper_212_be_10 cm_hyper_212_be_11

Na samoj se bazi nalazi i rebrasti aluminijski hladnjak koji dodatno povećava rashladni kapacitet preuzimanjem dijela topline na sebe. Ventilator je poznati Silencio FP120 (dual ball bearing), koji preko 4-pinskog konektora podržava PWM kontrolu broja okretaja. Okretaji tako mogu varirati između 650 i 2.000 u jednoj minuti. Maksimalni protok zraka je 42 CFM-a (cubic feet per minute), uz maksimalni statički pritisak od 2.9 mmH2O pogodan upravo za ovakvu primjenu. Potrošnja ventilatora je 0.96 W, a MTTF je 160.000 sati. Proizvođač navodi maksimalnu buku od 26 dB, međutim mi smo izmjerili oko 50 dB pri maksimalnoj brzini, a zvuk je relativno visokog tona koji pomalo smeta.

cm_hyper_212_be_12

Ventilator se na hladnjak spaja s po dva nosača koji se kopčaju na urezani bočni dio. Ventilator na sebi ima gumene nožice koji eliminiraju prijenos vibracija, no zalijepljeni su točno preko rupa na koje dolaze kopče nosača koje ih zatim pritišću i odljepljuju – no to je primjetno jedino kada ventilator skidamo. Zasebno je moguće nabaviti još jedan ventilator i montirati ga u push-pull konfiguraciju, a nosači za njega su priloženi uz hladnjak. Instalacija na LGA1151 socket prolazi glatko. Potrebno je koristiti kraće nosače za hladnjak, plastični nosač okrenuti na Intel stranu i na njega s gornje strane pričvrstiti vijke koji služe kao nosači.

cm_hyper_212_be_13 cm_hyper_212_be_14

cm_hyper_212_be_15

Kod montaže na AMD ploče smo naletjeli na problem. Naime, Gigabyteova X470 Aorus Gaming 7 WiFi s donje strane ima aluminijsku ploču koja onemogućava montažu plastičnog nosača pa je i cijeli hladnjak nemoguće montirati. Stoga smo za test iskoristili drugu ploču, MSI-evu X470 Gaming Plus koja nije imala tih problema. Za instalaciju šesterokutnih nosača s gornje strane Cooler Master je priložio i alat, tj. kapicu uz pomoć koje pritežemo nosače/vijke. Ti nosači imaju i ljepljivu traku s donje strane koja sprječava njihovo klizanje u suprotnom smjeru kada skidamo hladnjak.

cm_hyper_212_be_16

Jednom kada je sve na mjestu, na hladnjak montiramo duže nosače koji na sebi imaju vijke na oprugama i montiramo hladnjak. Baza hladnjaka pravilno nasjeda na cijelu površinu IHS-a, kako AMD-ovih procesora tako i Intelovih. Toliko u opisu, krenimo na testove.