coolermaster_mf120r_addressable_1 coolermaster_mf120r_addressable_2

Iz Cooler Mastera su nam je na test stigla tri Addressable RGB LED ventilatora koji dolaze u 3u1 pakiranju. Riječ je o ventilatorima koji se prodaju i pojedinačno, a uz ove u kutiji dolazi još i ARGB kontroler, temperaturna sonda i 3u1 adapter za ventilatore i različite matične ploče. Osvjetljenjem naime, osim uz pomoć kontrolera, možemo upravljati i putem softvera na Asusovim, ASRockovim, Gigabyteovim i MSI-evim pločama.

Pakiranje u kojem dolaze ventilatori je klasičnih boja za Cooler Master, crne i ljubičaste, a osim fotografije proizvoda na kutiji su navedene i sve važne tehničke specifikacije.

coolermaster_mf120r_addressable_3 coolermaster_mf120r_addressable_4

Unutar kutije se nalazi jedna manja u kojoj je sve popratno što dolazi uz ventilatore – kontroler, vijci za lim (za kućište), spliter kabel za tri ventilatora, temperaturna sonda, i Addressable RGB kabel 3 u 1. Ventilatori su smješteni svaki u svoj kartonski omot. Cooler Master na ovaj proizvod (R4-120R-203C-R1) daje dvogodišnje ograničeno jamstvo.

coolermaster_mf120r_addressable_5

S obzirom na to da velika većina ploča nema Addressable headere Cooler Master je priložio kontroler kojim mijenjamo preddefinirane efekte i brzinu izvođenja na prve dvije tipke ispod plave LED-ice. Treća je za temperaturu gdje boja varira od plave preko žute do crvene, a u ovisnosti o mjerenju koje vrši dodatna sonda koju možemo smjestiti gdje želimo. Četvrta tipka je za prebacivanje na softversku kontrolu podržanih ploča.

Ono što nismo još razjasnili, a relativno je nov pojam je Addressable RGB. Svaka je klasična RGB LED traka ili ventilator u stanju mijenjati boje ili efekte samo istovremeno na svim LED-icama, što ne ostavlja puno prostora za različite efekte koji su danas popularni. Iz tog razloga postoje tzv. addressable LE diode koja svaka ima svoj kontroler (IC) i može svijetliti zasebno u odnosu na onu drugu – različitim intenzitetom, bojom i u različitom vremenu. Tako se mogu postići svi oni efekti koji kod običnih ili “glupih” RGB LED-ica nisu mogući.

coolermaster_mf120r_addressable_6

Ventilatori su dimenzija 120 x 120 x 25 milimetara, i mase 137 grama. Napravljeni su od plastike, a s obje strane na nosačima imaju gumirane površine za eliminaciju prijenosa vibracija. Lopatice ventilatora su prozirne ima ih devet i orijentirane su prema optimalnom omjeru zračnog pritiska i zračne struje. Kao takvi su pogodni za korištenje kao usisni ili ispušni ventilatori u kućištima. Ovjes je rifle bearing, i ventilatori su zadovoljavajuće tihi u cijelom svom radnom rasponu od 650 pa do 2.000 okretaja u minuti. Maksimalni zračni pritisak koji proizvode lopatice je 2.14 mmH2O, a protok zraka iznosi 59 CFM-a. Proizvođač navodi maksimalnih 31 dBA buke, no mi smo izmjerili i dalje prihvatljivih 49 dB. MTTF je 40.000 sati, a L-10 40.000 (ovjes). Zanimljivo je kako ventilatori imaju i senzor koji zaustavlja vrtnju ako osjeti otpor, pa tako štiti kabele ili komponente od trganja, ali i same lopatice.

coolermaster_mf120r_addressable_7a coolermaster_mf120r_addressable_7b

Svi ventilatori imaju 4-pinske konektore za napajanje i kontrolu, te dodatan kabel s 3-pinskim A-RGB konektorom. Kabeli su dužine oko 30 centimetara i oba su opleteni najlonom. Jednom kada sve spojimo i pripremimo za upotrebu vidimo kako je šuma kabela velika i kako je potrebno planirati optimalan smještaj u kućište. Kontroler osim temperaturne sonde i konektora za A-RGB spliter kabel ima i SATA Power konektor za napajanje pa i o tome treba voditi računa.

coolermaster_mf120r_addressable_8

Jednom kada sve spojimo, a sve spojiti moramo kako je opisano ranije, jer A-RB header na pločama nema dovoljno struje za tri ventilatora, kontrolerom možemo mijenjati efekte ili jednostavno sve prepustiti softveru pojedine ploče. Iz tog razloga na A-RGB kabelu i postoje različiti konektori za ASUS (Aura Sync), ASRock (Polychrome Sync) i MSI ploče (Mystic Light Sync), te zaseban za Gigabyte (Fusion).

Uz pomoć kontrolera mijenjamo šest različitih efekata i brzina izvođenja efekata, a temperaturno područje ima tri boje za tri indikacije – plava za smooth, zelena za normal i crvena za alert.

Ventilatore smo nakon kontrolera, prebacili na softversku kontrolu, tj. Aura Sync na ROG STRIX Z390-I Gaming ploči. Efekti su već dobro poznati ili dobro se upotpunjuju uz LED-ice na matičnoj ploči. Tko voli blještavilo na svom je terenu i voljet će i ove ventilatore.

coolermaster_mf120r_addressable_9

 MasterFan MF120R ARGB 3IN1 se još ne prodaje na hrvatskom tržištu, a u Europi mi cijena varira između 40 i 50 €. Razumna je to svota za tri A-RGB ventilatora promjera 120 milimetara, koji su solidno napravljeni i zadovoljavajuće tihi. Performanse su im solidne, a jedino što malo ljuti je šuma kabela kada jednom sve spojimo. Potrebno je dosta snalažljivosti i umijeća kako bi se sve uredno složili unutar kućišta, a i onda ostajemo s činjenicom kako nam je kontroler zarobljen unutar kućišta pa ne možemo mijenjati efekte baš lako. Naravno, ako imamo addressable header na ploči stvari postaju puno lakše. Tada se možemo igrati s osvjetljenjem kako želimo i ova tri ventilatora postaju integralni dio svih kompatibilnih uređaja u kućištu.