coolermaster_ml240l_v2_1 coolermaster_ml240l_v2_2

Cooler Master je nedavno u svoju bogatu ponudu AIO vodenih hlađenja dodao još dva modela. ML120L i ML240L Version 2 RGB. Ove nove verzije su donijele novi dizajn pumpe za vodu treće generacije s dvostrukom komorom, povećanje površine radijatora i nove SickleFlow 120 RGB ventilatore. Nama je na test stigao ML240L model kojeg smo isprobali s AMD Ryzenom 9 3900X i Intelom Core i7 8700K procesorima, te ga usporedili s nedavno testiranim Raijintekovim modelom.

Cooler Master ima nekoliko serija AIO hladnjaka – MasterLiquid Maker, MasterLiquid Pro, MasterLiquid i MasterLiquid Lite. I premda ova dva nova modela zamjenjuju starije koji su u Lite kategoriji, oni su promaknuti u višu MasterLiquid. Prema trenutnom popisu proizvoda, CM ima čak 28 AIO hladnjaka od čega je jedan dio vrlo sličan, no s različitom opremom.

coolermaster_ml240l_v2_3 coolermaster_ml240l_v2_4

ML240L V2 dolazi u standardnom pakiranju koje koriste mnogi proizvođači, a to je tvrda vanjska kutija i kutija od recikliranog kartona u kojoj leži hladnjak i sve ostalo. Vanjski je omot kutije u ljubičastoj CM boji, na omotu se nalaze sve bitne informacije i fotografije proizvoda.

Osim hladnjaka i ventilatora, u zasebnoj vrećici nalazimo i upute za instalaciju, jamstveni listić, kontroler za osvjetljenje, kabel s konektorima za napajanje kontrolera, Y kabel za napajanje ventilatora, trostruki kabel za spajanje LED osvjetljenja, termalnu pastu, plastične poklopce za konektore RGB osvjetljenja, te sve što je potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa:

  • AMD AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1
  • Intel LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366

coolermaster_ml240l_v2_5

Uz ovaj hladnjak dolaze i potpuno novi SickleFlow 120 RGB ventilatori koji donose novi optimizirani dizajn lopatica, rifle ovjes i izdržljivo kućište sa silikonskim umecima za eliminaciju vibracija. Ventilatori imaju 4-pinske PWM konektore i promjenjivu brzinu vrtnje od 650 do 1.800 okretaja u minuti. Maksimalni protok zraka im je 62 CFM-a, a maksimalni zračni pritisak 2,5 mmH2O. Maksimalna buka je 28,8 dB, a mi smo izmjerili vrlo pristojnih 38,8 dB na oko 30 centimetara (Meterk MK09). Ventilatori imaju ugrađene adresabilne RGB LED-ice za čije napajanje i kontrolu imaju zasebne konektore s četiri pina.

coolermaster_ml240l_v2_6 coolermaster_ml240l_v2_7

Radijator je povećan u odnosu na prethodnu generaciju za 20%, pa je i kapacitet za disipaciju topline povećan. Dimenzije aluminijskog radijatora su 277 x 119,6 x 27,2 milimetara. Na njega su fiksno vezane gumene cijevi opletene najlonskim koncem dužine 30 centimetara. Na strani radijatora su fiksne, a na pumpu su vezane koljenastim spojnicama koje su pokretne. Cooler Master tvrdi i kako su s ovom generacijom poboljšali sve spojeve i kako je time smanjena bilo kakva mogućnost istjecanja rashladne tekućine.

coolermaster_ml240l_v2_8 coolermaster_ml240l_v2_9

Kućište pumpe je plastično, a na vrhu se nalazi samo osvijetljeni logo. Unutar kućišta je pumpa treće generacije, poboljšana za dugotrajniji rad. Dvije su komore za izmjenu tople i hladne vode, a kao i do sada, baza je bakrena s mikrokanalima za brže otpuštanje topline. Dimenzije pumpe su 79,9 x 119,6 x 47,1 milimetara, napaja se putem 3-pinskog konektora, a potrošnja električne energije je 2,36 W. Uz to, tu je i konektor za ARGB LED osvjetljenje koje troši oko 2,21 W. Proizvođač ne navodi broj okretaja pumpe, a službeni podatak o buki je 15 dB – i stvarno, pumpa je poprilično tiha.

coolermaster_ml240l_v2_10

Na pumpi se nalaze plastični nosači na koje montiramo metalne, i to u ovisnosti o tome za koji nam socket trebaju. Ventilatore također okrećemo onako kako nam odgovara za smještaj u kućište, a mi ih uvijek okrećemo tako da zračna struja zahvati i matičnu ploču kada testiramo na stolu. Kao i kod svih modernih ARGB LED AIO hladnjaka, kabeli su poduplani, pa je teže aranžirati ih, a pogotovo kada u priču dodamo i kontroler, te dodatne kabele. Ono što je zgodno je da Cooler Master daje poklopce za RGB LED konektore kako se oni ne bi odspojili.

coolermaster_ml240l_v2_11 coolermaster_ml240l_v2_12

Instalacija na Intelove LGA115x sockete je jednostavna. S donje strane postavljamo plastični nosač specijalno prilagođen tom socketu, a s gornje strane dolaze četiri dvostrana vijka, s maticom u sredini koja se može prstima zategnuti.

coolermaster_ml240l_v2_13 coolermaster_ml240l_v2_14

Na pumpu se montiraju LGA115x nosači, svaki se za nju pričvršćuje s četiri vijka, i tada pumpu s četiri thumb vijka s križnom glavom, pričvršćujemo za procesor. Cold plate dobro nasjeda na procesor i distribucija sile je ravnomjerna. Potrebno je samo staviti odgovarajuću količinu termalne paste.

coolermaster_ml240l_v2_15

Za AMD sockete je priča malo drugačija i jednostavnija. Koristi se nosač koji dolazi uz svaku matičnu ploču, a na pumpu se postavljaju metalni nosači koji se zakvače za plastične nosiće i thumb vijkom zategnu. Ovo će i početnici lako svladati, pa pišemo plus za jednostavnost montaže.

coolermaster_ml240l_v2_17 coolermaster_ml240l_v2_16

ML240L RGB nudi dva osvijetljena ventilatora i osvijetljeni CM logo na vrhu pumpe. Sve su LED-ice ARGB tipa, pa su i takvi konektori. Proizvođač je priložio i kontroler na kojem su tri tipke – jačina osvjetljenja, efekt i promjena osnovnih boja. Efekti su razni, a kvaliteta osvjetljenja prosječna i nije na razini nedavno testiranog Raijintek hladnjaka. Ipak, novi SickleFlow ventilatori donose bolju kvalitetu svjetla nego prijašnji Cooler Masterovi modeli, pa je ovo svakako napredak.

Ako ne želite kontrolirati osvjetljenje putem kontrolera, možete i putem podržanih aplikacija – Asus Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light Sync, ASRock Polychrome Sync. U prvom dijelu videa je vidljivo da je kontrola putem priloženog kontrolera, a u drugom je preko Polychrome Sync aplikacije, kod koje nisu podržani svi dostupni efekti.