coolermaster_ml360r_rgb_1 coolermaster_ml360r_rgb_2

CoolerMaster nam je na test poslao svoje novo najmoćnije AIO vodeno hlađenje za procesore. MasterLiquid ML360R RGB ima kao što mu ime govori,  360-milimetarski aluminijski radijator na kojeg je moguće montirati do šest 120-milimetarskih ventilatora. U pakiranju dolaze tri i to MF120R ARGB varijante kakve smo nedavno testirali u zasebnom kitu. Veliki radijator prati i moćna vodena pumpa smještena u kućište koje na svom vrhu također ima RGB LED-ice. Hladnjak smo isprobali na dvije platforme, tj. dva procesora – i7-8700K i Ryzen 7 2700X.

coolermaster_ml360r_rgb_3

Cooler Master je u odnosu na prošlogodišnje modele (testirali smo MasterLiquid Pro 140 i MasterLiquid Lite 240), promijenio dizajn pakiranja koji je sada u ljubičasto – crnim tonovima kao i ostatak hardvera, no unutar tvrde kartonske kutije hladnjak je i dalje pakiran na tradicionalan način unutar ležišta od recikliranog kartona. Sve je dodatno smješteno i u najlonske vrećice.

coolermaster_ml360r_rgb_4 coolermaster_ml360r_rgb_5

S obzirom na to kako je ovdje riječ o Addressable RGB osvjetljenju i na ventilatorima i na pumpi, količina dodatne opreme, tj. kabela, kontrolera, adaptera, i ostale opreme. Uz to tu su i kitovi za montažu na podržane sockete koji su s AMD strane AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2 i FM1 te s Intelove LGA 2066, 2011-v3, 2011, 1151, 1150, 1155, 1156, 1366 i 775. Oni oštrijeg oka odmah će primijetiti nedostatak TR4 podrške, a Cooler Master za Threadripper procesore ima poseban hladnjak – ML360 RGB TR4 Edition.

coolermaster_ml360r_rgb_6 coolermaster_ml360r_rgb_7

Za sve ploče koje nemaju Addressable RGB headere, Cooler Master je pripremio hardverski kontroler, koji se nadopunjuje s Cooler Masterovim Lightning Control Softvare-om. Kontroler s gornje strane ima četiri tipke – gornja je za biranje različitih LED modova rada (Spectrum Cycle, Single Slide Mode, Double Slide mode, Breathe Mode, Accumulate Mode, Demo Mode, Turn Off i Testing Mode). Ispod nje je tipka za prebacivanje između standard RGB moda i addressable RGB moda. Za ovaj drugi su nam potrebne dvije niže tipke uz pomoć kojih namještamo boje, te brzinu izvođenja efekta. Na lijevom su boku različiti portovi – Reserved slot, Mirage Effect (preko softvera), Case IO Panel Reset Port, Motherboard Reset port (kabel uključen) i Fan RGB port. Na desnoj su strani kontrolera četiri addressable RGB kanala, na vrhu je SATA napojni port, a na dnu su RGB MBO port, USB Software port i Addressable RGB MBO port.

Lightning Control Software je priča za sebe, a softver nudi konfiguriranje pojedinog ventilatora (prema portu na koji je spojen) i to svaku njegovu LED-icu zasebno. Mogućnosti za prilagodbe su tako bezbrojne, a moguć je i odabir pretpodešenih profila.

Za sve one koji imaju adresabilni port na matičnoj ploči mogu izbjeći i kontroler i softver i sve te silne kabele, te sve kontrolirati putem aplikacije proizvođača matične ploče.

coolermaster_ml360r_rgb_8

ML360R RGB (MLX-D36M-A20PC-R1) je izgledom standardan AIO hladnjak koji se sastoji od baze s pumpom, dugih fleksibilnih cijevi te velikog radijatora za tri ventilatora. Radijator je klasičan aluminijski, a dimenzija je 394 x 119 x 27.2 milimetara. Na njemu se s obje strane nalaze mjesta za montažu po tri ventilatora, tj. moguće ih je ukupno smjestiti šest u push – pull konfiguraciju. Kvaliteta materijala i izrade je vrlo dobra, svi spojevi su precizni i dobro izvedeni, proizvođač tvrdi kako je iznutra niskog otpora za brži protok vode i efikasniju izmjenu topline, a crna boja svemu podiže eleganciju.

coolermaster_ml360r_rgb_9

Cijevi iz radijatora izlaze kroz fiksne fittinge, a na strani pumpe su kutni i pomični za lakšu instalaciju. Cijevi su dvostruke – FEP (Fluorinated Ethylene Propylene) s unutrašnje strane, opleten s crnim najlonom s vanjske. Cijevi su ukupne dužine 40 centimetara što je dovoljno za većinu kućišta i montažu ili na vrh ili na prednju stranu. Cijevi su zadovoljavajuće savitljive pa montaža nije problem.

coolermaster_ml360r_rgb_10

Pumpa je vlastiti Cooler Masterov dizajn, a unutar se plastičnog kućišta s vrha prema dnu nalazi difuzor za LED-ic e, zatim dvanaest adresabilnih RGB LED-ica na PCB-u, ispod kojih je DC motor s tri kontrolne faze, zatim PPS + Glassfiber kućište koje je otporno na više temperature i tekućinu, a ispod je impeler za pokretanje vode. Impeler je smješten u kućište s O-ringom od EPDM gume, a ispod svega je tzv. bakreni cold plate s mikrokanalima za efikasniji transfer topline na vodu. Pumpa se u radu vrti na oko 2.300 okretaja u minuti i pri tom nije bučna. Baza je s kontaktne strane strojno obrađena, a uz hladnjak dolazi i MasterGel termalna pasta. Pumpa je deklarirana za MTTF (mean time to failure). Na njoj se nalazi 3-pinski napojni konektor, te Addressable RGB LED 4-pinski konektor.

coolermaster_ml360r_rgb_11 coolermaster_ml360r_rgb_12

S ventilatorima smo se dobro upoznali u testu MasterFan MF120R ARGB 3IN1 kita. Da ponovimo. Dimenzija su 120 x 120 x 25 milimetara, a masa svakog je 137 grama. S obje strane na nosačima imaju gumirane površine za eliminaciju prijenosa vibracija, no i unatoč tome na radijator prenose nešto malo vibracija koje se lagano osjete. Lopatice ventilatora su prozirne, ima ih devet i malo su drugačije orijentirane u odnosu na one iz kita pa su im i karakteristike različite, no ne puno. Ovjes je rifle bearing, i ventilatori su zadovoljavajuće tihi u cijelom svom radnom rasponu od 650 pa do 2.000 okretaja u minuti. Maksimalni zračni pritisak koji proizvodi pojedini ventilator je 2.34 mmH2O, a protok zraka iznosi 66.7 CFM-a. Proizvođač navodi maksimalnih 30 dBA buke, a mi smo izmjerili čujnih no prihvatljivih 51 dB pri oko 2.100 okretaja u minuti. U maksimalnom režimu rade samo pri najvećim opterećenjima kod overclockinga, tako da su većinom vremena vrlo tihi. MTTF je 160.000 sati što je znatno više nego kod ventilatora koje smo testirali u kitu.

coolermaster_ml360r_rgb_13a coolermaster_ml360r_rgb_13b

Hladnjak smo najprije instalirali na LGA1151 socket. Za tu nam je operaciju potrebno najprije složiti donju ploču na koju montiramo metalne nosače i njihove plastične držače. Nosači se mogu podesiti u tri položaja u ovisnosti o socketu, tj. razmaku rupa. Na njih nakon toga s gornje strane stavljamo plastične odstojnike na koje naliježu nosači koje smo prije toga montirali na pumpu. S četiri thumb vijka nakon toga pričvršćujemo pumpu. Instalacija nije prekomplicirana i uz pomoć grafičkog vodiča će to i početnici lako obaviti. Ipak, naletjeli smo na jedan problem kod malene ROG STRIX Z390-I Gaming ploče. Naime, s obzirom na to da je baza nejednakih dužina stranica, tj. one su duže uz stranu na kojoj su spojnice za vodu, pumpu je moguće samo orijentirati tako da su spojnice okrenute prema memorijskim slotovima ili prema VRM hladnjaku. Duže stranice ne dozvoljavaju drugačiju orijentaciju (spojnice prema gore ili dolje) jer baza nasjeda na kondenzatore VRM-a koji su dosta blizu socketa. Na drugim (većim) pločama nismo imali problema i orijentacija je moguća u sva četiri smjera.

coolermaster_ml360r_rgb_14

Instalacija na AMD ploče je još jednostavnija, jer se koristi postojeći nosač ploče na koji se pričvršćuju nosači koji imaju thumb vijak i ušice. Kao što smo ranije spomenuli, TR4 socket nije podržan, a CoolerMaster u ponudi ima zaseban ML360 TR4 Edition hladnjak.

coolermaster_ml360r_rgb_15 coolermaster_ml360r_rgb_16

Ventilatori i vrh baze su ispunjeni Addressable RGB LED-icama, a njima upravljati možemo ili putem priloženog kontrolera u kombinaciji s Cooler Masterovim Lightning Control softverom, ili putem aplikacije proizvođača matične ploče koja ima addressable LED header. Efekti su razni i ovise o softveru koji koristimo, a mi smo u videu koristili Aura Sync softver i njegove efekte. Za one koji osvjetljenje ne vole, dobro je znati da se isto može u potpunosti isključiti.