Cooler Master Wave Master

Datum objave 23.02.2004 - Dean Narandžić

Uvod

Wave Master kućište predstavlja vrh Cooler Masterove ponude

Uz Lian Li, Cooler Master je u svijetu jedan od najpoznatiji proizvođača aluminijskih kućišta za računala. Osim kvalitetnih i često skupih kućišta, proizvode i solidne hladnjake za procesore, kao i druge dodatke za kućišta kao što su HDD hladnjaci i regulatori brzine vrtnje ventilatora. U Hrvatskoj je odnedavno moguće kupiti većinu njihovih kućišta, zahvaljujući tvrtki Links. Kako bi vas upoznali s proizvodima ovog poznatog proizvođača, zatražili smo i dobili na test njihovo po mnogo ćemu najbolje kućište - Wave Master. Ovo na Internetu vrlo hvaljeno kućište krasi i razmjerno visoka cijena od 1749,64kn koja će odvratiti mnoge korisnike koji bi ga rado nabavili. Pogledajmo da li opravdava svoju reputaciju i cijenu.

Vrhunska reflektivna boja nam je zadala puno problema prilikom slikanja

Wave Master je u potpunosti napravljen od aluminija, iako će njegova nešto veća težina od skoro 8kg na prvi pogled zavarati znalce. Postoji dobar razlog zašto je ovo kućište nešto teže nego što smo očekivali – aluminijska prednja maska je napravljena masivno i od debelog aluminija kako bi ostavila što bolji dojam na promatrača. Prednja maska kućišta je ujedno i razlog popularnosti ovog kućišta, a po njenom valovitom obliku je dobilo i ime. Odmah moramo reči da pozitivne reakcije na Internetu nisu bez razloga - i nas je ovo kućište ostavilo bez daha jer radi se zasigurno o jednoj od najbolje dizajniranih PC komponenti ikada. Zahvaljujući vratima, izgled kućišta neće narušiti niti ugradnja uređaja s bijelom ili sivom prednjom maskom (iako je jasno kao dan da je nabavka odgovarajućih maski prava odluka). Napomenimo da se vrata koja skrivaju ugrađene uređaje otvaraju na desnu stranu, što je ogroman napredak u odnosu na ostala kućišta s vratima (ukoliko se vrata otvaraju na lijevu stranu smetaju korisnicima koja svoja računala drže sa svoje desne strane - dakle smetaju ogromnoj većini korisnika). Ispod ukrasne aluminijske pločice na donjoj strani prednje maske nalaze se dvije plave LED diode koje će dodatno pojačati efekt koji ostavlja kućište, a pri tome neće izgledati previše napadno. Naravno, diode nije neophodno priključiti na napajanje, tj. na korisniku je da odabere želi li ih koristiti ili ne.

Na gornjoj strani kućišta je umjesto konektora moguće ugraditi dodatni ventilator

Aluminij sa svih strana

Dodatni vijci na stražnjoj stranici drže ladicu za matičnu ploču

Kućište koje smo isprobali bilo je crne boje, a moguće ga je nabaviti i u boji aluminija. Kvaliteta bojanja je vrhunska, u klasi automobilske industrije, a sama boja je visokog sjaja zbog čega smo imali velikih problema prilikom fotografiranja kućišta. Niti nakon korištenja tri različita digitalna foto aparata i više od 300 slika nismo bili zadovoljni kvalitetom istih, te vas upozoravamo da kućište uživo izgleda bolje nego na slikama i svakako preporučujemo izlet do Linksovog dućana kako biste se i sami u to uvjerili. Crni model po nama izgleda bolje nego srebrni pa ukoliko se odlužite na kupnju ovog kućišta dobro razmislite koja je boja za vas. Svojim dimenzijama (458x198x540mm – visina x širina x dubina) spada u kategoriju midi-tower kućišta. Unatoč umjerenim dimenzijama nudi mogućnost ugradnje 9 uređaja (jedan 3,5“ i četiri 5,25“ uređaja dostupna izvana, te još četiri 3.5" diska), što će biti dovoljno skoro svim korisnicima. Na prednjoj masci ćemo pronaći još i tipke za paljenje i reset računala, a na prvi pogled nedostaju danas uobičajeni konektori namijenjeni spajanju perifernih uredaja. Konektori su ipak prisutni, ali na pomalo neuobičajenom mjestu - skriveni su ispod poklopca na gornjoj strani kućišta. Radi se o uobičajenoj kombinaciji dva USB i audio konektora i jednog FireWire konektora. Ovako pozicionirane konektore ne volimo, ali Cooler Master nam nudi mogućnost zamjene konektora s ventilatorom veličine 80x80mm, što smatramo puno boljim dodatkom na vrhu kućišta. Kvaliteta izrade se očituje u detaljima na koje se pazilo prilikom izrade kutije s konektorima - poklopac je od aluminija (zapravo su svi poklopci na ovom kućištu od aluminija, te plastika uopće nije korištena prilikom izrade), a kablovi za povezivanje imaju konektore na oba kraja, te ukoliko npr. ne koristimo FireWire, možemo odspojiti kabel kako nam ne bi stvarao nered u kućištu. Vrata koja skrivaju pristup ugrađenim uređajima su više nego solidno napravljena, a u zatvorenom položaju ih drži magnet.

Unutrašnjost kućišta je jednostavnih linija

Na bočnim stranicama kućišta nećemo pronaći ništa osim svojeg odraza :) Ovdje moramo uputiti i manju zamjerku, jer bi voljeli da prozor na bočnoj stranici dolazi kao standardna oprema (pogotovo uzevši u obzir cijenu). Naravno, svjesni smo da veliki dio čitatelja ne odobrava ugradnju prozora, te će njima više odgovarati elegantan i ozbiljan dizajn bez prozora u kojem kućište inicijalno dolazi. Stražnja stranica će nam otkriti još jedno mjesto za ugradnju ventilatora veličine 80x80mm (ventilator je već ugrađen). Ukupno deset vijaka koje možemo koristiti bez uporabe alata osim bočne stranice drži i ladicu za matičnu ploču – ovaj detalj će razveseliti sve koji često mijenjaju komponente u svojem računalu. Napajanje se ugrađuje putem aluminijskog okvira - s kućištem dolaze dva različita okvira od kojih je jedan namijenjen ugradnji uobičajenog ATX napajanja, dok nam drugi omogućuje ugradnju redundantnog napajanja (tj. dva uparena napajanja koji nam omogućuju nastavak rada u slučaju kvara na jednom od napajanja). Iako će ovu mogućnost iskoristiti tek iznimno rijetki pojedinci, ovaj detalj nam omogućuje sklapanje ne samog lijepog nego i vrlo ozbiljnog računala namijenjenog profesionalcima.

Dva ventilatora na prednjoj strani kućišta su odlično smješteni

Ugradnja računala u kućište

Zahvaljujući ladici, ugradnja matične ploče je vrlo lagana

Bočne stranice skidamo na uobičajeni način, tako da nakon što odvijemo vijke povučemo stranicu prema natrag. Unutrašnjost kućišta je vrlo pregledna i čistih linija. Dodatno hlađenje osiguravaju dva priložena ventilatora dimenzija 80x80mm strateški smještena ispred kaveza za diskove. Ovim smo i pobrojali sve ventilatore u kućištu - ukupno najviše 4 ventilatora od kojih 3 dolaze s kućištem dok četvrti moramo sami nabaviti i ugraditi na gornju stranu kućišta umjesto kutije s konektorima za priključivanje periferije (zamjenski nosač za ventilator je priložen uz kućište). Svi ventilatori su dimenzija 80x80mm – šteta, nadali smo se da ćemo barem na prednjoj strani pronaći 120x120mm ventilator, ali ništa od toga. Spomenimo da jedino ventilator ugrađen na zadnju stranu kućišta dolazi s konektorom koji omogućuje priključivanje na matičnu ploču i kontrolu broja okretaja, dok su konektori na ostalim ventilatorima uobičajeni pass-through Molex, što nam se ne sviđa. Ove zamjerke su ipak samo težnja ka perfekciji - ugrađena kombinacija ventilatora će odlično (o)hladiti računalo! Iza kaveza za diskove pronaći ćemo dva Molex konektora namijenjena napajanju LED dioda na prednjoj maski kućišta. I ovdje ćemo staviti primjedbu, jer nema razloga zašto se diode ne bi napajale putem samo jednog konektora, a i prekidač za uključivanje LED dioda bi dobro došao...

Ventilator koji izvlači topli zrak iz kućišta

Ugradnja komponenti u Wave Master kućište proći će bez problema ili ozljeda uzrokovanih lošom završnom obradom rubova. Na ladicu za matičnu ploču možemo ugraditi bilo koju ploču ATX formata, a sama ugradnja će zahvaljujući ladici proći vrlo brzo i lagano. Diskovi se učvrščuju na tradicionalan način, vijcima, što smatramo vrlo dobrom odlukom jer će takav spoj biti najčvršći. Prije ugradnje uređaja dostupnih s vanjske strane potrebno je skinuti aluminijsku pločicu pričvršćenu vijcima koja pokriva mjesto za ugradnju.

Unutar kućišta ima dovoljno mjesta za većinu konfiguracija

Zaključak

Umjesto konektora smo ugradili priloženu mrežicu s nosačem za ventilator

Nakon što smo završili testiranje, vrlo teško smo se odvojili od ovog kućišta. Privlačan dizajn nas je osvojio, a nismo mu uspjeli pronaći niti jednu ozbiljniju manu, tek primjedbe na račun ne korištenja 120x120mm ventilatora i previše Molex konektora putem kojih strujom opskrbljujemo ugrađene ventilatore i LED diode. Činjenicu da proizvođač izbjegava korištenje nekonvencionalnih mehanizama za učvršćivanje komponenti u kućište ne smatramo manom – dobri stari vijci i dalje najbolje rade svoj posao. Sve u svemu, naše preporuke, naravno ukoliko si možete priuštiti plaćanje ne male cijene ovog odličnog kućišta. I ne zaboravite da uz ovakvo kućište pristaje samo vrhunsko napajanje, koje prati i odgovarajuća cijena.

Kućište s uključenim LED diodama